Teleclub

Vi besøker Teleclub nr.1, i landsbyen Ye på Lanzarote

Tekst og foto: Terje Jansson

Teleclub på Lanzarote– hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres. Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat. Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en dag i uken.
Flere av kommunene eier bygningen der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.
Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkomne. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.

Terje Jansson skal besøke flere av disse Teleclubbene de nærmeste ukene sammen med kona Marit og forskjellige venner, og besøkene skal presenteres i Lanzaroteposten, så følg med!

Teleclub i Ye

Langt nord på Lanzarote ligger den lille landsbyen Ye, som tilhører Haria kommune. Det kan ikke være mer en 40-50 hus her. Men stedet har en liten dagligvarebutikk og to restauranter, hvorav den ene er en Teleclub.
Stedet er mye besøkt, fordi den ligger ved avkjøringen inn til turiststedet Mirador del Rio.
Lanzarotepostens utsendte besøkte Ye teleclub for å spise lunsj. Spisestedet ligger 2-300 meter nord for kirken i Ye.
Teleclub Ye ligger inntil hovedveien, og har en stor terrasse på utsiden med seks bord. (Se bildet over). Inne i baren med tilstøtende rom var det fem bord.
Den lokale baren

Dette var en typisk mann og kone-restaurant. Men de var såpass avanserte at man kunne skanne koden på bordene med mobiltelefonen for å få opp menyen på spansk.

Tapas er godt!

Vi valgte å spise tapas. Deilig ferskt hvitt brød kom raskt på bordet, og i rask rekkefølge kom det fire retter.

En rett med innbakt fisk, en med kroketter, en med ertesuppe, og en til som jeg ikke helt vet hva var. Til dette bestilte vi lokal rosévin fra Ye. Det smakte utmerket. Dette var mat som vi ikke spiser til vanlig, lokal mat fra Ye. Spennende!

Det hyggelige paret som drev stedet gjorde alt de kunne for at vi skulle trives. På veggene i lokalet var det kunstutstilling, her kunne man beundre og kjøpe lokal kunst.

Lokal kunst på veggene, til salgs

Det ble en hyggelig time her, et annerledes lokalt måltid. Prisen var det ikke noe å si på: 27 euro for fire personer, inkl et glass vin hver, og dobbelt opp med brød. Det var jo bare så deilig å dyppe brødet i ertesuppen og de andre sausene som fulgte med!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast