Nyheter:

Gir man tips/driks på Lanzarote?

Ofte blir vi spurt om råd i forbindelse med å gi driks eller tips på Lanzarote.
Som i de fleste land er det ingen skrevne regler om dette, heller ikke på Lanzarote. Om du gir driks eller ikke kommer an på kvaliteten på servicen du mottar. Dersom du får dårlig service, gir du ikke driks. Får du god service, gir du driks. Blir du behandlet som en kongelig, er du generøs!

Restauranter
Foto: Cascada Bodega

På restauranter er det vanlig å legge igjen 10 prosent dersom servicen har vært god. Dessuten er 10 prosent av totalsummen ganske enkelt å regne ut. For en sånn passe service kan man gi fem prosent. Er servicen utrolig god, er 15 prosent ikke for lite.
Husk at ikke alle restauranter lar deg inkludere driks i sluttsummen dersom du bruker bankkort. Derfor er det lurt å ha noen kontanter med deg.
Noen restauranter har tatt i bruk det amerikanske systemet med «service charge» på regningen; da har restauranten selv lagt til driks. Da skal ikke du gi driks i tillegg. Dersom servicen har vært dårlig, kan man faktisk be restauranten fjerne «service charge» fra regningen.

Et lite råd: Noen restauranter på øya kommer med både brød og forskjellige mojo-sauser til bordet uten at du har bedt om det, og krever ekstra betaling for dette når regningen kommer. Dersom du ikke ønsker brød og sauser, si i fra om det.

Barer
Foto: Lanzaroteposten

Dersom du bare stopper for en kjapp kaffe eller en annen drikk er det vanlig å legge igjen vekselpengene hvis beløpet er under en euro. Tilbringer du flere timer i en bar og blir servert flere drinker er 10 prosent i tips vanlig.

Det er litt forskjell på en typisk kanarisk bar og irske og britiske barer. I kanariske barer hvor du blir betjent ved bordet betaler du når du er klar til å dra. I britiske og irske barer må du ofte bestille drikke og betale ved bardisken. Da legger du igjen vekselpenger for hver drikk, under en euro.

Hoteller
Foto: Hotel La Geria

Også her varierer reglene. Dersom koffertene dine blir fraktet opp til rommet ditt er det vanlig å tipse en euro per koffert. Dersom en bartender eller en kelner har virkelig stått på for dere er det vanlig å gi disse fem eller ti euro siste dagen av oppholdet. Den som har rengjort  rommet ditt fortjener gjerne det samme.

Drosjer
Taxi på Lanzarote. Foto: Lanzaroteposten

Å ta drosje er billig her. Det er vanlig å tipse opp til nærmeste hele euro, men aldri mer enn 10 prosent.

Bensinstasjoner
Foto: Repsol

De fleste bensinstasjoner har ansatte som fyller drivstoff for deg om dagen. Det er ikke nødvendig å gi tips til den personen ved hver fylling, men blir man stamkunde og blir kjent med de som arbeider der skader det ikke å gi en euro eller to en gang i mellom. Det hjelper deg når du en gang ber om hjelp til å montere en ny vindusvisker…

Utflukter
Foto: Amandabus.com

Det er vanlig at det står ei kurv med skiltet «tips» eller «propina» forrest i bussen eller ved landgangen til båten. Har du hatt en fin tur er det vanlig å gi uttrykk for det ved å legge igjen noen euro til sjåføren, guiden og /eller til mannskapet ombord.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast