nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 26.juli 2022

Mange omkommet på flyktningruten til Kanariøyene
Foto: pixabay.com

Det har vært 28 båtforlis og over 800 dødsfall på ruten mellom Afrika og Kanariøyene i årets seks første måneder. Dette kommer fram i en ny rapport laget av hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

Det var den norske nettavisen Canariajournalen som først skrev om dette.

Flyktningene kommer fra 23 forskjellige land, deriblant Algerie, Marokko, Mauritania, NIgeria, Burkina Faso, Bangladesh, Syria, Sri Lanka og Yemen.
Disse menneskene har måttet flykte fra sine land på grunn av væpnede konflikter, fattigdom, klimaendringer, høy arbeidsløshet, seksuell vold, vold mot mennesker på grunn av deres seksuelle legning, og brudd på menneskerettigheter, står det i rapporten.

Redningsoperasjoner blir sent aktivert når flyktninger er i havsnød på Atlanterhavsruten, står det i rapporten. Mangelen på koordinering mellom spanske myndigheter og grenselandenes myndigheter får også kritikk.

Frem til 15. juli i år har det kommet 204 småbåter til Kanariøyene med 9308 flyktninger, en økning på 28 prosent fra i fjor, viser tall fra det spanske innenriksdepartementet.

Båt med flyktninger reddet nordøst for Lanzarote
Redningstjenesten i arbeid. Foto: salvamentomaritimo.es

Mandag ettermiddag ble en båt med 42 flyktninger om bord oppdaget 32 kilometer nordøst for Lanzarote. Av de 42 var tre kvinner, et barn og resten voksne menn.
Sjøredningstjenesten på Lanzarote hadde vært på utkikk etter båten, da myndighetene i byen Tan-Tan i Marokko hadde varslet om at en båt hadde forlatt byen søndag morgen.

Man kan finne ut mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

Spanias statsminister skal feriere på Lanzarote
Pedro Sánchez. Foto: wikipedia.org

Den spanske statsministeren, Pedro Sánchez skal igjen tilbringe sommerferien sin på Lanzarote, sammen med sin kone og to døtre.

Familien kommer til øya 3.august, og planen er å være her i to uker.

Den kongelige boligen i Costa Teguise. Foto: La Informacion/FB

Statsministeren skal bo i Lanzarotes æresbolig, La Mareta i Costa Teguise, et fasjonabelt hus som ble bygget av kong Hussein av Marokko på 70-tallet, og senere gitt til den spanske kongen.
Den spanske gamle-kongen Juan Carlos og hans familie sluttet å bruke huset da hans mor, María de las Mercedes døde der 2.januar 2000.

For fire år siden ble eiendommen gitt fra kong Felipe til regjeringen på Lanzarote, som bruker huset til æresgjester som besøker øya.
Mange prominente gjester har bodd i dette huset; den tyske kanseleren Helmut Kohl, Mikhail Gorbatsjov, kansler Gerhard Schoreder, den tsjekkiske presidenten Václav Havel og de tidligere spanske statsministrene José María Aznar og José Luis Rodríguez Zapatero.

Zapatero ble så glad i øya at han senere kjøpte seg et hus i «norgesbyen» i Famara på vestkysten, en del av Famara som først ble bygget av norske tannleger og advokater på 1970-tallet. Derav navnet «norgesbyen», la urbanización de Los Noruegos.
Lokalavisene spekulerer i om tidligere og nåværende statsminister skal feriere på samme tid på Lanzarote.

Guardia Civil og lokalpolitiet krangler
Lokalpolitiet. Foto: wikimedia.org

Guardia Civil i Arrecife klager på at de ikke blir varslet når det skjer alvorlige kriminelle handlinger i byen. I stedet blir lokalpolitiet tilkalt.
Lederen av Guardia Civils ansatte-forening kunne siste uke fortelle lokalavisene at Guardia Civil ikke ble varslet da to tilfeller av alvorlig husbråk ble meldt.
– Ansatte ved nødtelefonen 112 isolerer oss, hevdet representanten for Guardia Civil. Noen ganger er vi nærmere stedet hvor forbrytelsen finner sted, og kan komme til åstedet raskere, fortsatte han.

Nødtelefonen 112 drives av den kanariske regjeringen, og de vil tydeligvis bruke det lokale politiet i stedet for det nasjonale Guardia Civil, sa han videre.
Det har ikke kommet noen reaksjoner fra den kanariske regjeringen om dette.

Lanzaroteposten har tidligere skrevet om hvilke oppgaver de forskjellige politi-etatene har på Kanariøyene. Artikkelen finner man HER.

Sjømannskirken inviterer
Foto: Liv A Nielsen

Som vanlig på tirsdag (og torsdag) serverer Merethe på Sjømannskirken nystekte vafler og kaffe fra kl.11 til 14.
Kirkerommet er åpent, og det er biblioteket også.
Sjømannskirken ligger rett over gata fra TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen, rett opp fra Avenidaen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast