historieNyheter:

Playa Marina, det ukjente norske helseprosjektet på Lanzarote

Det er ingen tvil; å oppholde seg på Lanzarote gjør godt for kropp og sinn til de aller fleste som tilbringer tid på øya.

Dette skjønte den norske motstandsmannen Boy Roald Rist allerede i 1968, og kjøpte et område på Lanzarotes østkyst, mellom Mala og Arrieta. Området lå helt nede ved sjøen, og ble kalt Playa Marina. Sammen med sin danske kone og lege, Jenny Tousgaard, begynte de å bygge et helsesenter for nordmenn. Gjestene skulle komme fra Lofoten, hvor Boy Rist selv kom fra. Jenny kom til Lofoten i 1946, og ble en meget anerkjent lege der.

Slik så helsesenteret ut i starten

Husene som ble bygget skulle ha plass til 16 gjester, og var planlagt ferdig til julen 1969. Det gikk ikke helt som planlagt, men allerede året etter kom de første gjestene nedover. Det ble en anstrengende reise. Først var det lokalfly i Norge til Oslo, deretter fly videre til Madrid. Der ble det skifte av fly som skulle gå til Las Palmas på Gran Canaria. Derfra var det båt til Lanzarote.


Senteret Playa Marina

Året etter, i 1969 bygget en annen motstandsmann, Max Manus sitt hjem i Puerto del Carmen på Lanzarote. I 1975 ble det norske helsesenteret Casas Heddy i Puerto del Carmen åpnet, og overtatt av Oslo Røde Kors i 1981.

Boy Roald Rist ble født 1.januar 1912 i Vestvågøy kommune i Nordland. Dette var ikke mange ukene etter at Roald Amundsen hadde nådd Sydpolen. Da Roald Amundsen i britiske aviser ble kalt «boy» i konkurransen med Scott i å nå Sydpolen ble navnet på nordlendingen Boy Roald Rist. Navnet har fulgt familien i generasjoner; oldebarnet på 15 år heter Erik Boy Rist Bogetveit.

Sjøen hadde alltid fascinert Boy Roald, og han hadde kystskippersertifikat 1.klasse fra 1932.  I 1939 tjenestegjorde Rist på KNM «Heimdal» som var i nøytralitetstjeneste. Da tyskerne angrep Norge 9.april 1940 var Boy Rist med i kampene om Narvik. Litt senere klarte han i juni å seile til Storbritannia i samme konvoi som den norske kongefamilien.

Boy Roald Rist

I Storbritannia fikk Boy Rist opplæring som «gunner», skytter, og tjenestegjorde i konvoifart på flere handelsskip. I 1942 ble han med som kommandosoldat i Kompani Linge. Han var med på flere turer til det okkuperte Norge. Han var også med i planleggingen til invasjonen av kontinentet, og deltok selv i kampene om Normandie i juni 1944.

Fra tidlig i 1945 var Rist sjef for Polar Bear 1, der målet var å beskytte Narvik havn under en invasjon eller tysk tilbaketrekning.

For sin innsats under krigen fikk Boy Rist Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd. Boy Rist regnes også som Sjøheimevernets far, og ledet landets første Sjøheimevernsøvelse på Reine i Lofoten.

På slutten av 1960-tallet fikk Boy Rist problemer med helsa; han fikk isjias, og tenkte at sol og varme ville hjelpe. Som nevnt ovenfor ble en eiendom ved sjøen mellom Mala og Arrieta på Lanzarotes østkyst kjøpt. Der ble det bygd et hus og tre bungalower med plass til 16 gjester, alle fra Lofoten.

Boy Rist ved Gran Hotel i Arrecife, ca 1970

Dessverre fikk Boy Rist et illebefinnende under en svømmetur i 1972, og døde. Kona Jenny drev helsesenteret videre fram til slutten av 1980-tallet. Jenny døde i 1991.

Nå er det tredje generasjon som driver senteret, og det er mulig å leie seg inn der. Senteret har ei ny nettside, og ved å klikke HER får du mer informasjon med vakre bilder, priser med mer.

Daglig leder Ingvar Rist Bogetveit kan nåes på norsk mobil (0047) 90 11 00 29.

Fra Playa Marina i dag

Boy Rist og Jenny hadde to sønner, Tore Boy og Rudolf Boy. Rudolf og kona Mia fikk tre døtre. Den mellomste datteren, Frøydis Tousgaard Rist er havforsker, og er gift med Ingvar Bogetveit.
Sammen med sine to barn, Aleth Endrine på 12 år og Erik Boy på 15 år tilbringer de mye tid på Lanzarote. Barna har også gått på spansk skole. Nå tilbringes mye tid i Bergen og i Lofoten.

Fra v. Ingvar, Aleth Endrine, Frøydis og Erik Boy, fotografert denne påska på Playa Marina. Foto: Lanzaroteposten

Lanzaroteposten skal selvsagt fortelle mer om hva som skjer med senteret på Playa Marina.
Ingvar holdt et foredrag om Boy Rist og det første norske helsesenteret på Lanzarote på en av Sjømannskirkens temakvelder for en stund siden, og samlet et fullt hus.

Lanzaroteposten laget i mai 2020 en artikkel om hvordan det var å være norske skoleelever på et karantene-stengt Lanzarote.
Les historien HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast