Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 23.juli 2021

Hola!

Igjen har det vært ei god og varm uke på solskinnsøya Lanzarote!
Flere og flere turister dukker opp, og plutselig har det blitt vanskelig å finne parkeringsplass der det tidligere var tomt og ledig…
En god vind smyger seg over øya, som gjør det levelig blant varmegradene. Det er et godt liv!

Fin høytidsstund på Sjømannskirken i Puerto del Carmen i går

Foto: Liv A Nielsen

Vi markerte i går torsdag at det var ti år siden 77 personer ble drept i Oslo og på Utøya.
De som hadde kommet på Sjømannskirken delte sine historier fra denne skjebnedagen; hvor var vi da det skjedde, hvordan reagerte vi, og hva tenkte vi?
Vi markerte dagen med 77 sekunders stillhet, et sekund for hvert offer.

Litt korona…igjen

Siste døgn ble 24 personer friskmeldt på Lanzarote, mens 22 personer fikk påvist smitte. Smittetallet er 163.
471 tester ble utført siste døgn.

Den kanariske regjeringen bestemte torsdag at Lanzarote går opp til nivå 2, Tenerife går opp til nivå 4, Gran Canaria og La Palma går opp til nivå 3, og La Gomera går opp til nivå 2. Fuerteventura forblir på nivå 3, og El Hierro forblir på nivå 1.
For Lanzarote betyr ikke dette store forandringer. På restauranter kan man nå sitte seks personer ved hvert bord på terrasser, og fire ved hvert bord inne. Det totale tallet på gjester må reduseres. Restauranter og barer må igjen stenge ved midnatt. Å bruke munnbind vil bli intensivert.

Øyene på nivå 3 og 4 krever nå koronasertifikat for å komme inn på steder med kulturelle aktiviteter, og å spise innendørs på restauranter, står det i meldingen fra helsemyndighetene.

Siste døgn fikk Kanariøyene 914 nye smittetilfeller.

Gode råd finnes…men hjelper det?

Helt siden pandemien kom til Lanzarote i februar 2020 har jeg skrevet om smittetall på øya fem dager i uka i Lanzaroteposten.
Tallene legges ut også på de norske Facebook-sidene Lanzarotevenner og Lanzarote er best, samt Lanzarotepostens egen Facebook-side.
Likevel spør folk stadig om hvordan det står til med smittetallene på Lanzarote.

Samtidig har jeg fortalt at alle som tenker på å reise til Lanzarote må selv finne ut hva som trengs av papirer, sertifikat og tester. Norges offisielle reiseråd får man ved å gå inn på UDs side for reiseråd til f.eks Spania og Kanariøyene…ja, Kanariøyene er spesielt nevnt der. Siden heter regjeringen.no .
Men hjelper det ?
Det ser ikke sånn ut, dessverre.

Forvirret? Ikke lett å orientere seg i jungelen av informasjon…foto: unsplash.com

Stadig spørres det om smittetall, reiseråd, og ikke minst om hvilke fly som går til øya.
Når man stiller spørsmål om dette, kommer det en strøm av mer eller mindre gode råd fra velmenende Facebook-brukere, men som ikke alltid er eksperter.

Redaktør Mike i den største britiske nettavisen på øya, Lanzarote Information har tusenvis av lesere.
Siste uke tok han et oppgjør med sine lesere.
Han skrev at han brukte mesteparten av sin tid på å svare på spørsmål om tester, vaksiner og dokumenter for vordende Lanzarote-turister, spesielt fra Storbritannia.
Han svarte som sant er at man MÅ bruke regjeringens offisielle sider for reiseråd, og skrev også at reisebyråene er der for å hjelpe folk med dette.
Han skrev videre at » – hvem ved sine fulle fem bruker Facebook til å spørre om hvilke papirer, tester og sertifikater  som trengs for å reise? Dette er viktige spørsmål, og så får man som regel svar der de fleste begynner med «Jeg tror…jeg har hørt…jeg mener bestemt at…».

Jeg skjønner at det er mye å holde styr på, og at man ikke greier å lese alt som skrives, men det hjelper virkelig å bruke de riktige kildene.

Og når det gjelder å fly til Lanzarote, går det det ALLTID et fly… eller fire!
Lanzaroteposten la ut informasjon om flyene til øya tidligere i sommer. Den siden finner man HER.

Rettelse:

Yuri i sitt rette miljø. Foto: Yuri

I Fredagspilsen forrige uke fortalte vi om den «norske» kokken Yuri som jobber som kokk for turister som bor i private utleieboliger på Lanzarote.
Firmaet han jobber for heter Lanza Lux, og har ingen ting med firmanavnet som ble nevnt forrige uke, selv om navnene er nesten identiske. Lanza Lux har kontorer i Central Avenida i Tias.

Ny italiensk restaurant i Puerto del Carmen

Foto: Facebook

I morgen lørdag kl.17 åpner det siste tilskuddet på restaurantfronten i Puerto del Carmen.
Da åpner den italienske pizza – og pasta-restauranten «Trattoria Colosseo«. Restauranten ligger ved Fariones-plassen, bak Burger King.
Og fra kl.19 blir det «Rat Pack Show», herrene Sinatra, Davis og Martin synger og danser!

Ukens høydepunkt

Vi var ti gjester på siste ukes fredagspils på Las Vistas i Puerto del Carmen. Både Playa Blanca, Famara og Puerto del Carmen var godt representert!
Vi er i gang igjen fra kl.19 i kveld, så er du på øya er du hjertelig velkommen!
Du kan få kjøpe et glass vin eller et glass øl av Dani på pilsen på Las Vistas, men vår hustegner Erling Bjørn Hansen har også en annen løsning:

Las Vistas ligger rett over gaten fra postkontoret og legesenteret i Puerto del Carmen.

I morgen lørdag fortsetter vi med Historietime II; vi får lese mer om alle festningene som ble bygget for å forsvare seg mot piratene som stadig dukket opp på Lanzarote.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast