Nyheter fra Lanzarote! 3.august 2020
31 båtflyktninger til Lanzarote
En båt med 31 flyktninger fra Nord-Afrika ble fredag ettermiddag oppdaget rett utenfor kysten av Jameos del Agua nordøst på Lanzarote. Ombord var det 23 menn og åtte kvinner, hvorav fire var mindreårige.
Sjøredningstjenesten ble varslet, og gummibåten ble slept inn til havna i hovedstaden Arrecife. Der ble de møtt av Røde Kors, og alle flyktningene ble testet for koronasmitte. Søndag melder regjeringen på Lanzarote at tre av flyktningene er smittet av korona.
De vil bli testet igjen innen ti dager i følge protokollen for smittevern.
Alle flyktningene er nå innlosjert i landsbyen Máguez, og er isolert.
Avisa La Voz de Lanzarote har fått en kort video fra redningen av flyktningene fredag:
Hvor mange er smittet på Lanzarote nå?
Søndag ettermiddag ble fem av de tidligere smittede flyktninger som kom til øya 8.juli friskmeldt.
Samtidig ble mannen fra Lanzarote som hadde vært på besøk i Mexico også friskmeldt.
Sammen med de tre nye tilfellene av flyktningene som kom fredag har Lanzarote denne helga også mottatt en ny turist som er smittet, og en innbygger som kom tilbake fra utlandet med smitte. Avreiselandene er ukjent.
Dermed har Lanzarote ti aktive smittetilfeller; fem flyktninger, en person fra Ukraina, en fra Den dominikanske republikk, en kvinne fra Catalonia, en turist og en hjemkommet innbygger.
Alle var smittet FØR de kom til Lanzarote, og er i hjemmeisolasjon.
Hvordan teller man virussmittede på Kanariøyene?
Lanzaroteposten har helt siden de første smittetilfellene dukket opp på Lanzarote i mars brukt tall fra Cabildo de Lanzarote, regjeringen på Lanzarote. Det samme gjør også lokalavisene på øya.
Her ser vi den daglige statistikken fra regjeringen på Lanzarote; denne er fra fredag 31.juli:

Jeg kan forklare hva som står der:
Dato i kolonnen til venstre = 31.juli, så nye tilfeller = 0, aktive tilfeller = 11, totale tilfeller = 102, på sykehuset = 0, på intensivavdelingen = 0, totalt på sykehuset = 0, i karantene/isolasjon hjemme = 11, døde = 6, kurert = 85.
Søppelkaos i Tinajo

Det kan bli søppelkaos i Tinajo vest på Lanzarote denne uka.
Avtalen som kommunen hadde med et renholdsselskap gikk ut 31.juli, og kontrakten er ikke fornyet.
Opposisjonen i kommunestyret sier at dette skyldes ordførerens «glemsomhet», og ei lokalavis sier at siden ordføreren er på ferie blir det ikke gjort noe med denne saken nå.
«Og da kan det bli problemer med søplet i kommunen, og det fortjener ikke kommunens innbyggere», sier opposisjonen til lokalavisa.
Lanzarotes tidligere president på sykehus med hjerteproblemer
Pedro San Ginés, den forrige presidenten på Lanzareote ble siste uke fløyet til et sykehus på Gran Canaria etter at han fikk problemer med hjertet.
Etter noen dager med undersøkelser ble det funnet en liten blodpropp ved hjertet. Denne ble raskt behandlet, og den godeste Pedro er forlengst hjemme på Lanzarote igjen.

Regjeringsutvalg: Tilskuddet til innbyggerne på øyene for fly-og ferjereiser innenlands koster for mye

Som mange vet subsidierer den kanariske regjeringen alle fly-og ferjereiser innenlands for sine innbyggere og residente med 75 prosent. Dette koster de kanariske myndigheter 730 millioner euro hvert år, over sju milliarder skattekroner.
Nå har et uavhengig utvalg, La Autoridad Independiente de Responsabilidad Fiscal (AIReF) oppnevnt av regjeringen sett på disse kostnadene, og funnet ut at det blir for dyrt å fortsette med de høye subsidiene.
Billettprisene har de siste to årene økt med 12 prosent, noe som også betyr flere utgifter for myndighetene.
Utvalget sier at det bare er halvparten av øyenes innbyggere som flyr eller bruker ferjene, og dermed får den andre halvdelen ikke noen fordeler av avtalen.
Utvalget foreslår nå at man heller må gi passasjeren et maksimalt tilskudd hvert år, avpasset etter inntekt, eller begrense tallet på subsidierte fly-og båtreiser vedkommende kan gjøre hvert år.
Det skal bli spennende å se hvilket resultat den kanariske regjeringen kommer fram til.
Dette er nemlig en økonomisk fordel som innbyggerne både på Kanariøyene og Balerarene (bl.a Mallorca og Ibiza) har hatt i mange år, for nettopp å gjøre det lettere og billigere å komme seg fra øy til øy, og over til fastlandet.
Avtalen er derfor godt innarbeidet som en tradisjon på øyene, og man skal nok ikke forandre mye på denne før det kan bli bråk.