HelseskjemaNyheter:

Jeg skal til Lanzarote! Hva kreves FØR jeg reiser?

For å reise til Lanzarote og andre steder i Spania må man nå fylle ut et helseskjema på nettet. Et utfylt skjema gjør at spanske myndigheter kan kontakte deg i tilfelle de har oppdaget smitte der du har vært. Skjemaet finnes i dag bare på engelsk, tysk, spansk og fransk.

Skjemaet må fylles ut 48 timer før avreise. Deler av skjemaet vil nemlig ikke være tilgjengelig før 48 timer før avreise. Du må oppgi avreisetidspunkt, og er det 48 timer eller mindre fram til avreise blir skjemaet sendt deg.

Det er ett skjema per passasjer, og også barn må ha sitt eget skjema. På skjemaet spørres det om personlige opplysninger, kontaktadresse, detaljer om turen og en helseerklæring.

Man trenger bare å fylle ut ett skjema hvis man skal mellomlande i Spania på vei til Lanzarote. Ferieadressen man fyller ut blir adressen på Lanzarote. Helseskjemaet er ikke nødvendig ved reiser innen Spania.

Så snart man har svart på alle spørsmål og signert skjemaet digitalt/sendt inn skjemaet, mottar man en QR-kode/strekkode. Man kan skrive ut denne koden, eller lagre den på mobiltelefonen.
Man MÅ ha denne koden for å komme inn i Spania.

En QR-kode ser slik ut:

Ill.L pixabay.com

Skjemaet finner man HER.

Skjemaet finnes også i en APP som kan lastes ned på din mobiltelefon. Se øverst til høyre på skjemaet.
Derfra kan man fylle ut skjemaet, og motta til slutt QR-koden som gjør at man kan reise inn i Spania.
Lurt, for da er ALT på ett sted på din mobiltelefon.

På nyhetssendingene i Spania sies det nå at etter hvert vil man bare godta at strekkoden ligger på passasjerens mobiltelefon. På denne måten vil kontrollen gå raskere ved ankomst.
Flere flyselskaper forlanger også nå at boardingkortet/flybillettene blir oppbevart på mobiltelefonen. Begge tilfeller krever at den reisende har en smarttelefon.

Dette skjemaet vil bli obligatorisk fra alle passasjerer på vei til Spania i lang tid framover. Det kan være lurt å «øve» seg litt FØR man skal reise. Det kan være smart å ha en hjelper sammen med seg, en som kan engelsk godt og skjønner hvordan man fyller ut skjemaet, og hvordan man sender det inn til myndighetene.

Jeg har prøvd å fylle ut et skjema, men i og med jeg ikke skal reise til Spania nå stoppet det ganske fort.
En britisk leser av nettavisen Lanzarote Information har fullført utfyllingen av skjemaet, og han forteller dette:

Han hadde vanskeligheter med å laste ned appen fra Apple Store, så han fylte ut skjemaet online (via nettet).

Den første siden av skjemaet ser slik ut:

Her skal du blant annet inn med navn (surname er etternavn), passnummer, informasjon om flyturen, ankomsdato og epostadresse. Fyller du ut skjemaet for et barn eller andre som ikke kan gjøre det selv, krysser du av i rubrikken under.

Så krysser du av at du ikke er en robot, og at du har forstått alt så langt. Deretter sender du skjemaet inn.

Så mottar du en epost med en unik kode bestående av seks tall.

Så går du tilbake til skjemasiden, og klikker deg inn på siden «Continue individual form»:

Her fyller du inn navnet ditt, passnummeret og den 6-sifrede koden du fikk via epost.

Så klikker du Continue (fortsett), og da må du inn med personlige opplysninger, inkludert din norske adresse. Ved telefonnummeret ditt setter du +47 før nummeret.
Det er liten plass for adressen, bare 30 bokstaver og tall, og ingen komma og bindestreker tillates. Har du navn med bindestrek, må bindestreket bort. Leilighetsnummer er påbudt, men har du ikke noe nummer skriv du NA (Not available, ikke tilgjengelig).

Videre skal du informere om din ankomst til Spania. Husk flyselskap. Det spørres også om setenummer, men her spørs det om man har bestilt fast sete, eller har sjekket inn via nettet. Det er noen flyselskap som sender ut setenummer på forhånd. Hvis man ikke har det, skriv NA.

Du må skrive inn navnet på hotellet ditt eller leilighetskomplekset (hvis du skal bo slik), så adresse med gatenavn og nummer, nummer på leiligheten dersom du har det, navn på by/landsby. Under region/Autonomous city skriver du  Las Palmas, for Lanzarote tilhører regionen Las Palmas.

Zip Code er postnummer. Alle postnummer på Lanzarote starter med 35. Puerto del Carmen har nummer 35510. Kryss av rubrikken dersom du skal bo der under hele oppholdet. Så klikker du SAVE (lagre).

Videre kommer det spørsmål om din reisehistorie og helse, som bare kommer opp 48 timer før avreise. Man vil nemlig ha de ferskeste opplysningene.

Når alt er fylt ut og sendt, kan man hente sin QR-kode under «Retrieve QR», hent QR.

Helt nederst på skjemasiden kan man helt først klikke «Accept» som da viser at man godtar såkalte «Cookies», men er ikke nødvendig, tror vår britiske reisende.

Lanzaroteposten vet at dette for noen kan virke ganske så håpløst og vanskelig.
Ta det med ro, det ordner seg til slutt! Mange vil oppdage at det går lettere enn tenkt ved å ta et skjema av gangen, og gjøre akkurat det instruksjonene forteller deg. Som nevnt tidligere kan det være lurt å ha noen sammen med seg når skjemaene skal fylles ut!

Og snart er du her:

Playa Grande i Puerto del Carmen. Foto: Tias kommune

Helseskjemaet finner du HER.

 

Den norske nettavisen www.flysmart24.no informerer om helseskjemaet HER.

Den britiske nettavisen Lanzarote Information har også fin informasjon på engelsk om helseskjemaet HER.

Lagre gjerne denne siden under dine favoritter, så finner du den raskt igjen når tiden er inne for å pakke kofferten!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast