Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! 15.juni 2020

59 personer ble testet søndag, ingen var smittet

Søndag ble 59 personer testet for Covid-19 på Lanzarote. Ingen av disse var smittet. To personer ligger til overvåking på sykehuset i Arrecife, mens en tredje person følges opp av hjemmesykepleien.

Den tredje pasienten
Hospital Dr. José Molina Orosa i Arrecife. Foto: Gobierno de Canarias

På Lanzarote har har vi nå i mange uker fortalt at det er tre smittetilfeller på øya.
To av disse har ligget på sykehuset i flere uker. Begge har også vært på intensivavdelingen, og etter det lokalavisene skriver er dette to eldre pasienter.

Den tredje pasienten er faktisk fire forskjellige personer den siste måneden.
I midten av mai ble en pasient skrevet ut av sykehuset, og i ei uke var det «bare» to smittetilfeller på øya.

Den 29.mai kom det berømte «smitteflyet» fra Madrid til Lanzarote. En lokal innbygger fra Lanzarote hadde hoppet over den pålagte karantenetiden etter å ha blitt testet i Madrid. Da helsemyndighetene oppdaget at mannen var smittet, var han allerede ombord i flyet på vei til Lanzarote.
Alarmen gikk, og passasjerene ble møtt av helsepersonell og politi da de landet. Det ble karantene på de fleste av passasjerene, og alle ble de neste dagene testet to ganger.
6.juni var ingen positive tester funnet, og også mannen som hadde testet positiv ble friskmeldt. Dermed var tallet på smittede på Lanzarote enda en gang to…inntil et par dager etterpå.

4.juni kom en båt med 48 flyktninger fra Marokko til Lanzarote.
Alle flyktningene ble testet ved ankomst, og et barn testet positiv for Covid-19. Da barnet ble testet for andre gang viste det seg at barnet var frisk. Omtrent samtidig ble en voksen fra båten testet for andre gang, og testen var positiv.

Dette viser at å teste én person en enkelt gang ikke nødvendigvis forteller om personen er smittet eller ikke. Dette er grunnen til at kanatenetiden ikke blir fjernet etter bare én test.

Kilde: Gazette Life

Spania åpner grensene sine mot Schengen-land, unntatt Portugal

I går søndag kunngjorde den spanske statsministeren at grensene mot alle Schengen-land unntatt Portugal åpnes opp fra 22.juni. Dette ble bekreftet av den kanariske presidenten Angel Victor Torres.

Å tillate borgere fra alle Schengen-landene er et lurt trekk av statsministeren:
Storbritannia og Irland har aldri vært med i Schengen-samarbeidet. Dermed slipper IKKE britiske og irske borgere inn i Spania nå.
Schengenavtalen er et samarbeide mellom 26 europeiske land om ingen indre grensekontroll, og en forsterket kontroll ved de ytre grensene. Derfor må vi nordmenn alltid vise pass når vi flyr via Storbritannia til f.eks Lanzarote.

Den kanariske presidenten sa videre at Kanariøyene er klar til å gå over fra fase 3 til den nye normaltilstanden, kanskje allerede førstkommende torsdag. Han insisterer imidlertid på at alle som ankommer Kanariøyene må korona-testes.

Lanzaroteposten anbefaler fremdeles leserne å følge reiserådene fra landet man bor i; Norge anbefaler ingen utenlandsreiser før 20.august.

Dempet sankthansfeiring på Lanzarote
Fra sankthansbålet i Puerto del Carmen i fjor. Foto: Lanzaroteposten

Markeringen av San Juan tirsdag 23.juni, som igjen er til minne om døperen Johannes er egentlig en gammel katolsk høytid. Derfor er dette en viktig kveld på Lanzarote, med bålbrenning, god mat og drikke og mye folk samlet.

På Lanzarote blir feiringen spesielt markert i landsbyen Haria nord på øya, da San Juan er byens skytshelgen.
I år har imidlertid myndighetene sagt at på sankthansaften kan bare 20 personer samles ved hvert bål.
For å tenne et bål må bålbrennerne søke om tillatelse til regjeringens sikkerhetsavdeling, Consorcio de Seguridad y Emergencias del Cabildo via det lokale politiet.
Dessuten må folk som skal være i nærheten av et bål ikke bruke håndvask med alkohol, men heller bruke såpe og vann! Maske er obligatorisk, sier myndighetene.

Munnbind og hansker begynner å bli et avfallsproblem

Det brukes enormt mange masker og hansker på Kanariøyene. Etterhvert har mange av disse havnet i havet eller ute i naturen, og det prøver nå helsemyndighetene å få en bedre orden på.
Brukte masker og hansker skal behandles som restavfall, og kastes i rett søppelkasse. Apotekene tar også hånd om brukt utstyr, samlet i en pose:

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-