FredagspilshistorieNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 1.mai 2020, inklusiv historietime nr.2

Hola!

Kom mai du skjønne, milde, gjør skogen atter grønn…heter det i sangen, og på Lanzarote krysser man både fingre og tær for at det etter hvert blir nye lettelser på folks bevegelsesfrihet denne måneden.

Det er en glede for meg å kunne offentliggjøre den totale summen som mange av dere lesere i Norge og Sverige har bidratt til i forbindelse med innsamlingen til de som trenger det mest på Lanzarote:

Kr. 83 000,- 

Summen deles i to; en halvpart går til den katolske stiftelsen Cáritas på Lanzarote, som bidrar til at kommuner kan dele ut mat og klær til de som trenger det mest.
Den andre halvparten av pengene går til de hjemløses varmestue i hovedstaden Arrecife, Calor y Café, Varme og Café, som drives av katolske nonner.

Pengene sendes uavkortet fra Norge til mottakerne på Lanzarote så snart alle skjema er fylt ut fra bank-myndighetene i Norge.

Senere i vår, når friheten har blitt bedre på øya vil vi invitere representanter fra begge mottaker-organisasjonene til den norske Sjømannskirken for en mer høytidelig overrekking. Lanzaroteposten vil selvfølgelig være der med penn og kamera, sammen med kirkens administrative leder Merethe Thortveit Dodd som stiller med nystekte vafler og kaffe!

Igjen, tusen takk til alle giverne! Pengene kommer veldig godt med!

Og hver kveld kl.19 går folk på Lanzarote ut på sine balkonger, verandaer, terrasser eller ut på gata og klapper for de som jobber på sykehusene! Går man ut fra huset sitt hører man og ser folk som viser sin takknemlighet; det gjør godt!

Denne helga blir det varmt på Lanzarote! Den spanske værtjenesten melder om høye temperaturer på Lanzarote, Gran Canaria og Fuerteventura, særlig lørdag og søndag. Temperaturen kan nærme seg 30 grader.
Samtidig kan det komme varme luftstrømmer med sandstøv fra naboen i øst, Sahara, det som kalles calima.

Starten på fase 0 i åpningen av Spania er flyttet fram to dager til lørdag 2.mai. Da kan folk få lov til å bevege seg utendørs, men med begrensinger i tid, alder, avstand og antall. Tidsrammene er som følger:

Kl.6-10 og 20-23: Gåturer, sportsaktiviteter, kan gjøres sammen med en person fra samme husholdning.
En tur per dag. Det er ikke lov å forlate kommunen, og det er maks radius på en kilometer fra hjemmet for trimmere. En-kilometersregelen gjelder ikke for  sportsutøvere. To meters avstand til andre gjelder.

Kl.10-12 og 19-20: Personer som trenger hjelp kan gå ut med støtte. Pensjonister over 70 år kan gå ut.

Kl.12-19: Barn under 14 år kan gå ut som bestemt tidligere.

I kommuner med mindre enn 5 000 innbyggere kan alle gå ut når de vil. Dette ser ut til ikke å gjelde for Lanzarote.

Nå har Tias kommune planert ut parkeringsplassen rett bak helsesenteret og postkontoret i Puerto del Carmen, satt opp P-skilt og målt opp plassene…og parkeringen er selvsagt gratis!

God plass på denne parkeringsplassen… ennå! Foto: Lanzaroteposten

Da er det på tide å fortsette vår historieundervisning i dagens Fredagspils!

Forrige fredag fortalte vi om hva som skjedde da berberne kom og drepte og herjet på Lanzarote tidlig på 1600-tallet. Lanzarote ble den gangen betraktet som et spiskammer for både sjørøvere, pirater og handelsmenn.
Sjøveien til Amerika hadde 100 år tidligere blitt gjenoppdaget, og da var Lanzarote et bra sted å stoppe for å bunkre før den lange reisen over havet. Etterspørselen av varer dro også mange europeiske handelsmenn til øya, og ikke minst sjørøvere!

Sjørøverne kom fra flere europeiske land som Italia, Spania, Storbritannia og Frankrike, og ofte gjemte de seg på og ved de små øyene som ligger nord for Lanzarote; Alegranza, La Graciosa, Montaña Clara og de to holmene Roque del Este og Roque del Oeste. Øygruppen kalles Chinijoøyene (Archipiélago Chinijo).

Ill: Wikipedia

Der lå sjørøverne og ventet på handelsskipene som kom sørover, ofte fullastet av matvarer, krutt og andre verdifulle handelsvarer.
Når en står på en av Lanzarotes høyeste klipper på vestkysten og ser ut over øyriket i nordvest, ser det ut som et bilde fra en av Jules Vernes romaner, eller kanskje aller helst et bokomslag av barneboka «Skatteøya» av Robert Louis Stevenson, som eksperter sier er basert på en hendelse som skjedde på La Graciosa i 1760-årene:

Chinijoøyene nord for Lanzarote. Øya La Graciosa er nærmest Lanzarote. Foto: Turismo Lanzarote

Chinijoøyene er i dag fredet, og det er ikke lov å gå i land på de aller minste av dem. Likevel arrangeres det båtturer rundt øyene, og da kan man oppleve de samme ankerplassene og klippene som både sjørøvere, oppdagere og handelsmenn så for 4-500 år siden.

Angrepene på folk og hus på Lanzarote økte i både antall og omfang på både 1700-og 1800-tallet, så etter hvert krevde de spanske myndighetene at det måtte bygges vakttårn og mindre festninger for å beskytte innbyggerne.

I første omgang var det viktig å beskytte den travleste havnen på Lanzarote, Arrecife, som senere ble hovedstaden på øya.
I 1771 ble festningen Castillo de San Gabriel bygget midt i sentrum av Arrecife. Festningen ble først bygget i tre, og inneholdt brakker for soldatene, våpenlager og et eget rom hvor krutt ble lagret.
Senere ble festningen revet, og bygget opp igjen i stein.
I 1972 ble festningen gjort om til Det historiske museet på Lanzarote.

Castillo de San Gabriel. Foto: commons.wikipedia.org

Mellom 1776 og 1779 ble festningen Castillo de San José i Arrecife bygget, på ordre fra den spanske kongen Carlos III. Festningen ligger i dag ved havna der cruiseskipen legger til, ved Muelle de los Mármoles.

Denne festningen ble bygget 40 år etter det største vulkanske utbruddet på Lanzarote. Lavaen dekket de beste landbruksområdene på øya, og hungersnøden var stor. Derfor ble denne festningen også kalt Sultens festning, Fortaleza del hambre.

Festningen Castillo de San José i Arrecife. Foto: Turismo Lanzarote

Kunstneren Cesar Manrique vokste opp i nabolaget til denne festningen i Arrecife. Tidlig på 1970-tallet bestemte han seg for å sette i stand festningen slik at den kunne huse Det internasjonale museet for samtidskunst. Museet ble åpnet i 1976, 200 år etter at festningen ble bygget.

I neste uke besøker vi den gamle hovedstaden Teguise, og da får vi historien om borgen Santa Bárbara som vokter over landsbyen:

Festningen Santa Bárbara i Teguise. Foto: Lanzaroteposten

I kveld blir det som vanlig fredagspils på sofaen i stua, sammen med mange andre i samme situasjon!

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast