Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, kl.08.45, 31.mars 2020 (oppdateres)

Tre nye tilfeller av koronasmittede på Lanzarote

Myndighetene forteller i dag tirsdag morgen at det er registrert tre nye tilfeller av virussmitte på Lanzarote.
Dermed er det totale tallet kommet opp i 51, inkludert de tre personene som er død av sykdommen, og en friskmeldt.
Den norske nettavisen Canariajournalen hadde i morges denne oversikten over alle Kanariøyene, klikk HER.

Helsearbeidere på Kanariøyene reagerer
Ill: Pixabay

De kanariske helsearbeiderne har bedt om mer utstyr slik at de kan beskytte seg mot smitte. Det viser seg nemlig at 20 prosent av alle koronasmittede på øyene er helsearbeidere, et tall som i prosent er dobbelt så høyt av hva som er tilfelle på fastlandet.
Helsearbeiderne har fått hjelp av den kanariske presidenten, Angel Victor Torres som personlig har bedt den spanske regjeringen om mer utstyr, uten at det har hjulpet så mye. Det er nemlig mange provinser som ber om hjelp.
Likevel har den kanariske regjeringen stilt flere hotellsenger til disposisjon for helsearbeiderne, slik at de unngår å smitte familiemedlemmer. På Lanzarote er to hoteller åpnet kun for helsearbeidere.

Mandag ble det bestemt at bare livsviktige jobber skulle opprettholdes de neste 14 dagene.
Det er arbeidere som jobber med matvarer, medisin, helse, aviser, tv og radio, bensinstasjoner, telekommunikasjon, dyrefór, og folk som er dyrleger, optikere, data-forhandlere og de som driver renseri-og vaskefirmaer. Banker vil også holde åpent, og mekanikere er disponible til kjøretøyer som frakter matvarer og medisiner. At «distribuidor de tabaco» (tobakksforhandler) er livsviktig er kanskje veldig spansk?

Dette betyr at alt anleggsarbeid stoppes helt, og kranene på Fariones-tomta og La Perla i Puerto del Carmen står nå helt stille.

Begravelser er også berørt av smitten. Velatorios, å vake over en avdød natten før begravelsen er vanlig i Spania, men er nå forbudt. I begravelser er det nå tillatt med bare tre familiemedlemmer til stede, samt en prest.

Presidenten på Lanzarote: Vi nærmer oss 100 tester per dag
President Dolores Corujo. Foto: FB

Presidenten på Lanzarote, Dolores Corujo fortalte på en pressekonferanse mandag at hittil er 187 tester utført på Lanzarote. Det blir godt og vel 14 tester per dag siden smitteperioden begynte for to uker siden.
-Snart vil vi klare 100 tester hver dag, og da slipper vi også å sende testene til Gran Canaria for undersøkelser, sier presidenten.
På øya er det i dag 52 pustemaskiner, og ti til ventes inn tirsdag, fortsatte presidenten. – Vi er forberedt på å møte toppen av nye positive  tilfeller, i tilfelle det blir en topp, sa Corujo.

Mellom 400 og 800 turister er på Lanzarote

I følge myndighetene er det i dag et sted mellom 400 og 800 turister på Lanzarote. De fleste av disse er langtidsturister, som har leid hus eller leiligheter på årsbasis, men som ikke er residente. Bare et ti-talls turister har bedt om hjelp for å finne nye overnattingssteder. Den siste måneden har over 45 000 turister forlatt øya.

Det har også vært hjelpeaksjoner den andre veien. Rundt 30 skoleelever fra Lanzarote var på studiebesøk i London da flyene sluttet å gå. Og en gruppe skoleelever fra Lanzarote var i Polen da flyet hjem ble kansellert, og hotellet de bodde på stengte. Alle er nå tilbake på solskinnsøya Lanzarote.

Yaiza kommune (Playa Blanca) har laget en trimvideo for de eldre

Yaiza kommune har laget en veldig enkel, men viktig video hvordan folk kan bevege seg mer i denne tiden. Instruksjonene er på spansk, men det er bare å se på instruktøren, så går disse øvelsene som en lek!
Ha et par flasker vann i nærheten, (vin går også bra!), og ei litt større flaske, men et par leksikon-bøker gjør samme nytten. Sett på litt flott musikk, og du er i gang:

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast