Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote kl.09.30, 19.mars 2020

Det vil bli en gradvis og «naturlig» stenging av hotellene på øya

Den spanske regjeringen sier i dag til avisene at det vil bli en gradvis og «naturlig» stenging av spanske hoteller de nærmeste ukene, slik at alle turister som bor der vil få «en ryddig måte å komme seg tilbake til sine hjemland».
På Lanzarote regner man med at det ennå er ca 5 000 turister på øya, og disse er først og fremst briter og irer.

Reisebyrået som Lanzarote Information driver sier i en melding i dag at det irske flyselskapet Ryanair har fullstendig sluttet å fly til Kanariøyene, og ingen klarer å komme i kontakt med selskapet for å få hjelp til en retur.
Regjeringen sier det ikke rett ut, men avisene på Kanariøyene skriver nå at regjeringen nok vil forlenge karantenetiden i Spania til over påske for å slippe å ha turister i landet i påsken.

Lanzarote har «bare» tre tilfeller av koronasmitte

Som Lanzaroteposten skrev i går har helsemyndighetene bekreftet at Lanzarote per onsdag kveld har tre tilfeller av smitte. Fire andre ble friskmeldt i går uten smitte etter en ny test. Rådmannen for helse i Tias, Laura Callero som også er lege i akuttmottaket ved det offentlige sykehuset i Arrecife sa til avisene i går: «No lo tengo, es una alegría!»…»jeg har det ikke, det er en lykke!»
Alegría betyr altså glede eller lykke på spansk, som også er et godt navn på det norske koret på Lanzarote!

Lanzarote desinfiseres, hjelp organiseres

I går onsdag kom det militære mannskaper til Lanzarote for å hjelpe til med desinfisering av deler av øya.
I første omgang er det flyplassen, venterom for båter, bussholdeplasser og helsestasjoner som skal desinfiseres.

Regjeringen har nå åpnet sportssentret i hovedstaden Arrecife for de hjemløse. Der vil de bli servert tre gratis måltider hver dag; frokost, lunsj og middag. 50 senger er også plassert der slik at folk kan overnatte.

Sosialarbeidere i Tias kommune (Puerto del Carmen) begynte i går onsdag å distribuere varm og sunn mat til utsatte familier med barn i kommunen, og til eldre og andre pleietrengende personer som nå har det vanskelig.

Et telefonnummer for de eldre og pleietrengende på Lanzarote er nå etablert. Folk kan bruke dette nummeret dersom de trenger hjelp til å handle i butikken, gå på apoteket eller hjelp til å lage mat. Nummeret vil være åpent hele døgnet, der også erfarne psykologer vil være til hjelp for de som trenger det.
Telefonnummeret 900 70 70 20, kalt Håpets telefon, blir også benyttet for å registrere frivillige.

Hjelpetjenesten finnes også i en app, og heter COVIDA. Den kan nå lastes ned i Android-telefoner, og i andre modeller om ei uke.

Regjeringen på Lanzarote har også oppdatert de kommunale hjelpetelefonene her:

Arrecife: 928807154 (ext 1400 y 1401), San Bartolomé: 928520128 (ext 1233) / Playa Honda: 928820308.

Teguise: 928845926, Haría: 928836018 / 617387784, Tinajo: 928840037, Tías: 928524466 og

Yaiza: 928836834.

Regjeringen har i går sendt ut meldinger til hele befolkningen på øya, og ber om «absolutt ro» og forståelse. Folk oppfordres til å ringe naboer, familie og venner ofte, slik at det sosiale livet kan opprettholdes på et akseptabelt nivå.

Lanzaroteposten ser på hjelpeprogrammene på øya med norske øyne, og jeg må si at jeg er imponert over viljen til å hjelpe de som trenger det mest! Dette gjøres på en smidig og fantastisk måte!

I går møtte jeg i  SPAR-butikken i Puerto del Carmen to tidligere guide-kolleger som kom for å hente matvarer donert av SPAR-kjeden, og som skulle distribueres til de som trengte det mest på øya. Det er ingen guide-virksomhet på øya nå, og flere har meldt seg til en frivillig innsats i kommunen. Jeg er imponert!

11 000 medisinske masker på vei til Lanzarote beslaglagt

Tirsdag ble 11 000 ansiktsmasker fra Kina på vei til private adresser på Lanzarote beslaglagt i tollen på Gran Canaria. Tollerne mistenkte at maskene skulle selges til en høy pris til innbyggerne på Lanzarote, og beslagla hele partiet. Senere ble maskene gitt til helsemyndighetene på Kanariøyene, som vil distribuere maskene gratis til personell i helsevesenet.

To voksne og 11 mindreårige flyktninger arrestert etter vandalisme på vandrerhjemmet i La Santa

Vandrerhjemmet i landsbyen brukes som bolig for flere båtflyktninger som har kommet til øya, og først og fremst mindreårige flyktninger. Tirsdag begynte flere å kaste stein på politibiler som kjørte forbi, etter at de hadde ødelagt deler av inventaret i huset. Resultatet var at to voksne og 11 barn ble tatt av politiet.

Foto: La Voz de Lanzarote

Dette er en vanskelig situasjon for myndighetene, for enslige barn kan IKKE sendes tilbake fra landet de kom fra. Kommunen sier at de vil forsterke tilsynet på vandrerhjemmet, da frustrasjonen blant beboerne er stor.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast