forbrukerNyheter:

Nyheter fra Lanzarote kl.09.00, 18.mars 2020/oppdatert

SISTE, korrigert: Alle hoteller og ferieboliger (ukesleie) må stenge innen sju dager, foreslår departementet

Det spanske helsedepartementet har foreslått at ALLE hoteller og ferieboliger (korttidsleie) må stenge innen 24.mars 2020. I forslaget står det ingen sluttdato, men enkelte medier skriver at stengingen vil vare ut juni 2020. Forslaget er ennå ikke vedtatt, sier ASOLAN, hotellforbundet på Lanzarote.

Lokalavisene korrigerer: Lanzarote har nå tre tilfeller av smitte, mens tre personer venter på nye testresultater

Lokalavisene korrigerte tirsdag kveld sine tidligere meldinger om hvor mange som var smittet på Lanzarote.
Etter flere tester bekreftes det at tre personer er rammet av virussmitte. Rådmannen for helse i Tias, Laura Callero, som også er lege ved akuttmottaket ved det offentlige sykehuset i Arrecife testet negativt ved andre gangs testing i går tirsdag. De resterende tre personene ble også testet for andre gang, og resultatene er ennå ikke klar.
Når resultatene kommer vil de bli lagt ut her.
Det bekreftes nå at de tre som ble testet for andre gang er smittefri.

Det totale kaos på flyplassen
Flyplassen tirsdag. Foto: La Voz de Lanzarote

I går tirsdag var det det totale kaos på flyplassen. Over 5 000 mennesker var samlet i avgangshallen. De ansatte prøvde å lage et system, men mislyktes. De ansatte klaget til ledelsen og avisene om at ingen holdt avstand, og at de ikke hadde fått utlevert beskyttelse som masker, hansker o.l. – Vi var veldig redde, sier en ansatt til avisene.

Fengselsopprør i Tahiche

Søndag var det opprør blant fangene i fengslet i landsbyen Tahiche på Lanzarote.
Det var slåssing mellom «gjenger» i fengslet, og vokterne ble truet av de innsatte. De som startet opprøret ble etterhvert satt i isolasjon, og det roet seg. Representanter for fengslet sier at det hele startet da frykten for å bli smittet av virus fra utenlandske fanger toppet seg søndag.

Politiet gikk til aksjon og stengte flere bassenger ved hoteller i Puerto del Carmen

Mandag gikk Guardia Civil til aksjon og stengte flere bassenger ved hoteller i Puerto del Carmen. Dette skjedde etter at flere ansatte ved hotellene hadde klaget til politiet at gjestene badet i hotell-bassengene, og brukte pool-barene.

Å kjøre med buss på Lanzarote er nå gratis

De offentlige bussene på øya tilbyr nå gratis turer så lenge smitte-trusselen er i virksomhet. Dette gjøres fordi sjåførene skal slippe å ta i penger fra passasjerene. Noen mente dette ville øke tallet på passasjerer på bussene, noe som avvises av ledelsen i InterCity Bus på Lanzarote.

Ta taxi til flyplassen

Når folk nå etterhvert klarer å finne et fly som går til Norge anbefaler vi at man bestiller drosje til flyplassen. Vennekjøring er ikke populært, for da vil det ofte være både fire og fem passasjerer i bilen, og da kan politiet stoppe bilen. Drosjene vil bare ta to passasjerer i hver bil.
Taxi-nummeret i Tias/Puerto del Carmen er (0034) 928 52 42 20, Playa Blanca/Yaiza: (0034) 928 52 42 22,
Arrecife (0034) 928 800 806, og Costa Teguise/Teguise (0034) 928 52 42 23.

Det er færre drosjer ute på veiene, så det kan lønne seg å bestille bil allerede dagen før avreise. De snakker engelsk på «sentralen».

Den norske regjeringen støtter flyselskaper som skal fly nordmenn hjem

Staten vil dekke de dokumenterte merkostnadene som Widerøe, Norwegian og SAS har ved å opprettholde avganger som ellers ville vært innstilt, eller ved å foreta strengt nødvendige, ekstraordinære flyvninger for å få nordmenn hjem. – Regjeringen ønsker sterkt å bidra til at nordmenn på reise kommer seg trygt hjem til Norge. Derfor arbeider vi tett sammen med SAS, Norwegian og Widerøe om å bistå norske borgere som er på reise i utlandet tilbake til Norge, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Visekonsulen ved det norske konsulatet i Las Palmas skriver:

Vi oppfordrer alle norske borgere å registrere seg på www.reiseregistrering.no .

Detter er meldingen fra Utenriksdepartementet:

Melding fra UD til norske borgere i Spania. Norwegian har satt opp ekstra fly fra Malaga og Alicante til Oslo tirsdag 17. mars. Disse flyene er allerede fullbooket. Både Norwegian og SAS jobber med å sette opp flere flyvninger fra Spania. Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere på reise i Spania, som ønsker å returnere til Norge, til å følge med på www.norwegian.no og www.sas.no for å bestille billetter til de nye flyvningene.

Mvh Lis-Ann Sylling, visekonsul

Hva gjør jeg med billetten fra Norwegian?

Noen av gjestene på Lanzarote har fått en epost fra Norwegian hvor selskapet sier at man kan avbestille reiser som ligger litt fram i tid, og få billettpengene godskrevet som «Cash points», altså poeng i Norwegian Reward-programmet som man kan bruke ved senere flyturer. Kommunikasjonsrådgiver hos Norwegian, Astrid Mannion Gibson sier at tilbudet gjelder kun i en begrenset periode, og bare for flygninger som ikke har blitt kansellert.
Les mer om dette tilbudet i flysmart24.no .

Vanskelig å reise mellom øyene

Nå er det nærmest umulig å reise mellom de forskjellige Kanariøyene. Både lokalflyene og ferjene har redusert trafikken til nærmest ingen turer. For turister på Lanzarote som skulle ta fly til Norge fra Gran Canaria er det beste rådet å bli på Lanzarote hvis man ikke får billetter Sjekk nettsidene til Norwegian og SAS, TUI og Apollo og se hva som tilbys når henteflyene kommer.

Postkontorene på Lanzarote er åpne fra kl.09.30 til 12.30 mandag til lørdag.
Foto: Facebook/ABC

Også bankene er åpne, så sjekk nettsidene til DIN bank for å finne ut når den er åpen.

Helsesentrene i Puerto del Carmen, Tahiche og Haria stenges

De lokale helsesentrene i Puerto del Carmen, Tahiche og Haria stenges for å unngå grupper av pasienter samlet i små rom, og for å bruke de ansatte på en bedre måte andre steder. Også helsesentrene i Tinajo og Yaiza vil få kortere åpningstider.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast