FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 20.mars 2020

Hola!

Korona eller ikke: I går formiddag torsdag skinte sola på Lanzarote, men natt til torsdag kom det et par kraftige regnbyger som gjorde utrolig godt!

Likevel ser det ut som om noen av blomstene mine på terrassen er litt tufs for tida, ja, det er så galt at til og med gekkoen er på vei bort fra planten:

Foto: Lanzaroteposten

Det er mye snakk om korona og greier om dagen!

Vi må huske at det faktisk kommer en tid ETTER at vi er ferdig med smitten, en tid hvor livet på Lanzarote går sin vante gang. Da vil også Lanzaroteposten igjen legge ut artikler slik at folk får vite litt om andre aktiviteter som foregår på solskinnsøya!

Jeg vil i dag rette en STOR takk til det norske konsulatet i Las Palmas for all hjelp i forbindelse med å få folk hjem til Norge! I går ettermiddag samarbeidet vi godt med konsulatet, og vi klarte det umulige:
Visekonsul Lis-Ann Sylling kastet seg rundt og ordnet med flere flybilletter fra Lanzarote til Oslo i dag fredag! Så deilig å ha profesjonelle folk til å ordne opp!

Vår helt, visekonsul Lis-Ann Sylling! Foto: FB

Men nå er også det flyet fullt, dessverre…

Lanzaroteposten har de siste dagene skrevet om hva som skjer med helsetilstanden på Lanzarote og Kanariøyene, og som regel er det sett med kanariske øyne. Per torsdag er det registrert tre-3– tilfeller av personer med koronasmitte på Lanzarote. Alle tre er i fin form, sier avisene. Karantenen ser faktisk ut til å virke!

Fra og med i dag fredag settes det opp et test-senter ved det offentlige sykehuset i Arrecife. Dersom noen mener at det kunne være greit med en test, ringer man (0034)  900 112 061 og ber de sette opp en avtale. Man vil få nøyaktige instruksjoner hvordan man skal forholde seg når man kommer dit.

Dette er vår hverdag på øya nå:

Alle restauranter, barer og vanlige butikker er stengt på Lanzarote. Vi har bare lov til å gå til mat-butikken, apoteket eller banken, en og en. Ellers er alt uteliv bannlyst.
Skal man kjøre bil, må man ha et MÅL; til butikken, banken, bensinstasjonen osv. Det er bare lov å være alene i bilen!
Kjøring av venner til flyplassen er ikke lov, men drosjene er færre nå, og det blir problematisk for mange.
Fra og med i dag fredag er det BARE en passasjer i taxien…Det er nesten umulig å komme gjennom til drosjesentralen, så her kan det bli mye vifting ute på gata. Beregn god tid!

Husk at det ikke er åpne restauranter på flyplassen, og bare en aviskiosk som selger vann. Ta med niste, og kanskje tomme plastflasker som dere kan ta med gjennom sikkerhetskontrollen og fylle etterpå fra drikkefontenene som er satt opp i avreisehallen.

Det er mange turister på Lanzarote som sliter med å finne fly hjem. I følge lokalavisene var det per i går torsdag over 5 000 turister på øya, hvorav de fleste er britiske og irske gjester.

VG ringte meg torsdag for å høre hvordan situasjonen var på Lanzarote. Reiselivs-journalisten skulle prøve å få kontakt inn til Norwegian for å få ut informasjon om et eventuelt hentefly. Mange her nede venter i spenning!
Noen har stått på og selv funnet fly hjem til Norge denne helga, enten direkte med TUI, Apollo, Vitalreiser, eller via Gran Canaria med SAS. Og så har vi det offentlige Norge da, konsulatet i Las Palmas som bidro sterkt i går. Fantastisk!

Sånn går nå dagan, og onde tunger vil ha det til at denne tilstanden, Lockdown vil vare til over påske…Spania vil nok IKKE ha turister her i påska!

Det er store bøter for folk som bryter portforbudet. En mann ble stoppet av politiet i Playa Honda etter at han hadde kommet opp fra et bad i sjøen, og ble ilagt ei bot på 600 euro! Et kostbart bad, altså!

Foto: Facebook

Og som om dette ikke var nok: Torsdag sprakk en vannledning nord på øya, slik at landsbyene Tahiche, Punta Mujeres, Mala, Arrieta og Tabayesco ble uten drikkevann. Det jobbes iherdig med å fikse skadene, sier lokalavisa.

Lanzaroteposten har i tidligere artikler denne uka skrevet om det flotte veldedighetsarbeidet som gjøres på øya for mennesker som trenger det mest. Da turistsentrene på øya stengte siste uke ble all mat som restaurantene i sentrene hadde, gitt til blant annet Calor y Café i hovedstaden, varmestua for de hjemløse. 400 kilo mat ble donert dit.

Hovedstaden Arrecife har åpnet sportssenteret sitt for de hjemløse, og serverer mat og tilbyr overnatting.
Tias kommune (Puerto del Carmen) har satt i stand den gamle skolen i Macher med senger og andre fasiliteter slik at de hjemløse kan bo der i de neste ukene. Der er det også satt i stand et kjøkken slik at mat serveres.

Sengene kommer på plass i Macher. Foto: Tias kommune

Takket være en fantastisk innsats fra det frivillige brannvesenet i Tias ble skolen i Macher satt i stand på rekordtid, og de første hjemløse kunne flytte inn torsdag.

For første gang på snart 19 år blir det IKKE fredagspils på Lanzarote i kveld, i hvert fall ikke på Las Vistas i Puerto del Carmen! Hver og en får gjøre det beste ut av det likevel, det skal i hvert fall jeg!

Likevel, ei god helg og ei forhåpentligvis fin uke ønskes dere fra Ola i sola!

 

 

 

 

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast