FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 31.januar 2020

Hola!

Det er herlig med vinter…på Lanzarote! Sola skinner, det er gode temperaturer, til og med kveldene er varme!

Likevel, det er tørt på øya! Mangel på regn gjør at spesielt bøndene sliter med avlingene sine.
I 2019 falt det 33 prosent mindre regn enn i 2018, og da er vi godt under 100 mm nedbør i løpet av hele året. Det betyr at fjoråret var det tredje tørreste året siden år 2000.
Det regnet bare 37 dager i fjor, alt fra dager med noen få regndråper til skikkelige skurer. Det regnet mest i mars og desember.

Mange av leserne har sett folk fra Lanzarote spille BOLA, dette kanariske kulespillet som utføres blant annet i Gamlebyen i Puerto del Carmen:

Bola på Lanzarote. Foto: cabildodelanzarote.com

Nå kan DU lære å spille dette typiske kanariske ballspillet!
Onsdag 5.februar kl.18.30 inviteres spesielt utlendinger til samfunnshuset i landsbyen Muñique (Sociedad de Muñique, på veien like etter San Bartolomé på vei til Tinajo).
Lær deg en ekte tradisjon fra Lanzarote, sier arrangørene, som stiller med engelsk oversetter, lokal mat (tapas) og drikke for 25 euro. Meld deg på her: (0034) 648 864 653 (telefon el. whatsapp), for plassene er begrenset:

Ordføreren i Yaiza kommune (Playa Blanca) har annonsert et nytt og viktig arrangement i kommunen:
«YAIZA, SIMPLY LOVE«, som er et arrangement som setter LGBTI i sentrum; mennesker som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Regnbueflagget vil vaie i Yaiza i april

Dagene fra 22.april til 27.april vil fokusere på kultur, likhet og inkludering. Ordføreren lover at et detaljert program vil bli sendt ut snart.

Piratmuseet i den gamle hovedstaden Teguise ble stengt for alle besøkene onsdag denne uka. Grunnen er at hele festningen skal renoveres. Prislappen er satt til over 760 000 euro, 7,5 millioner kroner. Det er spesielt fasadene som skal pusses opp etter at sol og vind har tæret hardt på murene.
Piratmuseet ligger i festningen El Castillo de Santa Bárbara, og ruver over landsbyen Teguise:

Festningen Santa Barbara. Foto: Lanzaroteposten

Festningen finnes på toppen av en gammel vulkan, Guanapay, og er bygget på tuftene av et gammelt tårn som Lanzarotes oppdager, italieneren Lancelotto Malocello oppførte allerede på begynnelsen av 1300-tallet.
Senere ble festningen bygget om flere ganger, og bygningene vi ser i dag er fra 1596.
Festningen var viktig i forsvaret mot pirater fra flere land i Europa. Historien til piratenes barbariske virksomhet finnes i piratmuseet inne i festningen.
Det ventes at festningen vil bli stengt i flere måneder.

Enten du vil det eller ikke, så nærmer vi oss finalen i Melodi Grand Prix!
Finalen går av stabelen i Rotterdam 16.mai, og den spanske vinnermelodien heter «Universo», og synges av Blas Cantó. Videoen til melodien ble spilt inn på Lanzarote, og lokalavisene skrev at 70-sytti personer var involvert i filmingen av denne videoen! Resultatet ser du (og hører) her:

 

En av Lanzarotepostens lesere, Oddbjørn D har vært en tur til sentrum av hovedstaden Arrecife.
Han ble overrasket over tallet på koselige kafeer og tapas-barer som finnes der, spesielt i strøket ved gågata León y Castillo og i flere av sidegatene.
Oddbjørn nevner blant annet kafeen La Tentación, (som betyr fristelsen!), som da frister med kaffe, kaker og tapas. Kafeen ligger i gata Calle Ginés de Castro y Álvarez, like ved Hotel Miramar mellom gågata og bukta San Ginés, og der finner vi også Bar Andalucia, Strava Bar, Bistro Real og Lemon Tasca…ingen grunn til å gå tørst eller sulten derfra, altså:

Foto: Oddbjørn Drege

Ikke noe å si på utvalget av tapas i Arrecife, på Café La Tentación i Arrecife:

Foto: Oddbjørn Drege

Siste hesteskokastingsøvelser var mandag på Playa Grande i Puerto del Carmen. Vinner ble Andreas Hjartåker med 153 poeng.

Dermed er det tid for den årlige Lanzarote Open i hesteskokasting!

Hesteskoen flyr…Foto: Liv J Gundersen

Stedet er som vanlig stranden ved Hotel Fariones, Playa Grande, og dagen er mandag 3.februar.
Kl. 11 starter både herre-og dameklassene sin turnering, og etter lunsj er det par-kast fra kl.13.30. Heiagjenger er hjertelig velkommen!
Dagen avsluttes med bankett kl.19 på Las Vistas i Puerto del Carmen for deltakerne med venner, hvor det blir middag og premieutdeling. Måtte de beste hesteskokasterne vinne!

Tirsdag er det quiz på Lanzarote.

Sist tirsdag møtte 46 ivrige deltakere på Las Vistas i Puerto del Carmen for å svare på mer eller mindre intrikate spørsmål, og laget som visste mest var «Faustino VIII». Gratulerer! Det er en ny runde tirsdag kl.20!

Onsdag fra kl.20 er det dans på Las Vistas i Puerto del Carmen for dere som liker god svensktoppmusikk og gode venner i godt humør! Siste uke møtte 40 danseglade gjester til en svingom!

Torsdag er det tid for en ny fottur under kyndig ledelse av Marit og Terje. Les mer om torsdagens tur HER.

Lørdag 8.februar kl.18 er det jubileumsfest for Nordisk Forening på Lanzarote. Foreningen fylte 30 år i november, og fest nr. 2 arrangeres neste lørdag på restauranten La Ola i Puerto del Carmen.
For meny, påmelding med mer, se nettsiden til foreningen HER.

Liv J Gundersen inviterer til salgsutstilling på restaurant Las Vistas i Puerto del Carmen.
«Mitt Lanzarote» har hun kalt utstillingen som åpner i dag fredag 31.1. kl.18.00, og går fram til 8.2.2020. Utstillingen er åpen i restaurantens åpningstider: Man-lør: kl.10 til seint. Søndag stengt.
Utstillingen presenterer foto på lerret fra vakre Lanzarote:

Så ta med deg en bit av Lanzarote hjem….

Sjømannskirken på Lanzarote inviterer til dette programmet i dagene som kommer:

Foto: Sjømannskirken

I dag fredag kl. 11 – 16 er det åpen kirke, kaffe og vafler. Kl. 11 rusletur i nabolaget.
Lørdag kl. 12 – 15 Åpen kirke, kaffe og vafler, kl. 13 grøtservering, pris pp fem euro. Søndag kl 18.00 gudstjeneste med kirkekaffe.

Mandag er kirken stengt. Koret Alegria tar også fri denne kvelden, da mange er på Lanzarote Open i hesteskokasting! Tirsdag kl. 11 – 16: Åpen kirke, kaffe og vafler, kl. 12 trim, kl. 13 varm lunsj, pris pp sju euro.
Onsdag kl. 11 – 16 Åpen kirke, kaffe og vafler, kl. 10.30 håndarbeidsgruppen møtes. Kl. 17.30 gudstjeneste Casas Heddy.
Torsdag kl. 11 – 16 Åpen kirke, kaffe og vafler. Kl. 18 temakveld: En «Finnmarksreise» ved Vidar Rustan.

Sjømannskirken ligger i senteret Puerto Cinco i Puerto del Carmen. Tar du taxi dit ber du om å bli kjørt til Hotel Cinco Plazas, TUI-hotellet som ligger rett over gata for kirken. Kirkebygget er godt skiltet. Velkommen!

Bortimot 40 gjester besøkte fredagspilsen på Las Vistas siste uke. Vi er i gang igjen i kveld fredag fra kl.19 og utover, så er du på øya er du hjertelig velkommen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere fra Ola i sola!

Kommentarfeltet er stengt

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast