Nyheter:

Hva skjer med søplet vårt på Lanzarote?

Lanzarote er i startgropen når det gjelder å kildesortere søplet til øyas innbyggere.

De siste årene har de kommunale renovasjonsselskapene på øya satt opp avfallscontainere for papir, glass og plast og metall. Dessverre er ikke alle kommunene like ivrig i å legge forholdene til rette for kildesortering, og det er fremdeles også ganske lang avstand mellom hver stasjon av søppelkasser.

I turiststedet Costa Teguise har innbyggerne lenge bedt om flere søppelkasser nærmere der folk bor; det er noen ganger opp til 600 meter til nærmeste søppelkasse. Dermed blir byens små papirkurver fylt opp av folks vanlige søppelposer:

Det flyter over av søppel i Costa Teguise. Foto: FB

Nå lover kommunene bedre renovasjon. Tidligere i år har flere kommuner satt ut nye søppelkasser i forskjellige farger: Her er reglene: De grønne søppelkassene er for glass, de gule er for plast og metall, og de blå er for papir og papp. Dessverre svikter det med informasjon om hvilket søppel som skal havne hvor.

Når folk heller ikke blir oppfordret til å sortere søplet går mye av avfallet i den samme søppelkassen, usortert. Deretter havner det meste av avfallet i det store søppeldeponiet på veien mellom San Bartolomé og Tahiche, som egentlig er et gammelt vulkansk krater.

Søppelfyllingen på Lanzarote. Foto: L.I/Cabildo

Hver dag kommer det 200-300 tonn med søppel dit, og søppelbergets høyde har vokst med over 40 meter de siste ti årene. En viss sortering foregår på stedet før søppelet havner i krateret, men mindre enn en prosent av søppelet plukkes ut for gjenbruk. Så går søplet i krateret; det fylles på med et lag søppel, deretter et lag med sand, og så søppel igjen.

Men hva skjer med avfallet som blir sortert?

 

Det er nå bygd fire sentre for gjenvinning på Lanzarote, såkalte Puntos Limpios, som vi kan oversette med «rene punkter, rent sted».
Sentrene finnes i Arrecife, Tias, Playa Blanca og i Güime. Det er også åpnet et nytt senter i Costa Teguise, og senere  åpner også sentrene i Haria og Tinajo.

Som Lanzaroteposten skrev om 11.mars i fjor er også de første panteautomatene for plastflasker og bokser nå satt opp i Arrecife.

Det viser seg at all plast som blir sortert på Lanzarote blir pakket og sendt med skip til et foredlingsanlegg i Malaga på fastlandet. I de siste årene har plasten så blitt sendt videre til Kina. Dessverre er det nå problemer ved det kinesiske mottaket, og spanske myndigheter avventer hva som skal skje videre.

På sentrene for spesialavfall på Lanzarote kan man levere blant annet byggemateriale, metallskrap, trevarer, hageavfall, kjøleskap og andre elektriske apparater, bildekk, sprayflasker, batterier, maling, diverse oljer, klær, lysarmatur, glass, papir og plast. Det eneste som ikke godtas er gammel medisin; dette skal innleveres på apotekene, sykehuset eller ved legesentrene.

Det er gratis å levere avfallet sitt når man bor på Lanzarote, men opp til en viss grense. Større firmaer og folk med mye avfall må betale en avgift. Se hvor mye som er gratis HER.

Avfallet blir så demontert, sortert og videresendt ut fra Lanzarote til forskjellige mottaksland. Det er nemlig gode penger å tjene på å ta i mot søppel fra andre, sier sjefen for Punto Limpio i hovedstaden, Jose Bonilla til bladet Gazette.

Puntos Limpios-sentrene er åpne fra kl.08-18 mandag til lørdag. De fleste av sentrene, blant annet i Tias (ved sykehuset Hospiten) har også åpent fra kl.09-14 på søndager.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast