Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote 2, uke 47, 2019

I dag 21.november er det 25 år siden Gran Hotel i hovedstaden Arrecife brant

25 år har gått siden det kjente landemerke på Lanzarote, Arrecife Gran Hotel ble totalt ødelagt av brann. Brannen var synlig over store deler av øya. Den spanske avisen «El Pais» skrev dagen etterpå at «- Brannen brøt ut ved sekstiden på ettermiddagen i hotellets første etasje, og spredte seg raskt oppover etasjene. Denne brannen var ikke den første som rammet hotellet, men det var den kraftigste og mest dramatiske. Det ble derfor bestemt å la brannen dø ut av seg selv i kontrollerte former. På denne tiden var det bare 12 brannmenn på øya.»
Årsaken til brannen ble aldri funnet; i hvert fall ikke offentliggjort. Hatet mot hotellet var stort på øya; det var for høyt og for prangende, og flere uttrykte glede da hotellet brant ned. Ingen ble skadet på grunn av brannen.

Butikkansatt i Puerto del Carmen arrestert for kortsvindel
Foto: Unsplash

En utenlandsk ansatt i en butikk på et kjøpesenter i Puerto del Carmen ble siste uke arrestert av politiet for å ha misbrukt et kredittkort til en av kundene. Kunden var en 70 år gammel turist fra et europeisk land. Da han kom tilbake til sitt hjemland oppdaget han at kortet hans var belastet for 250 euro i tillegg til beløpet han hadde kjøpt varer for. Ved neste besøk på øya gikk turisten til politiet, som øyeblikkelig arresterte den ansatte i butikken.
Guardia Civil opplyser til lokalavisene at turister som oppdager uregelmessigheter på sin bankkonto etter et besøk på Lanzarote kan få hjelp i sitt eget land ved å henvende seg til Spanias ambassade eller nærmeste spanske konsulat. Ved siden av den spanske ambassaden i Oslo har Spania konsulater i Tromsø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger og Kristiansand.
Guardia Civil ber alle turister holde sin PIN-kode skjult, alltid se hvor kortet er når det håndteres, alltid få kvittering etter kjøp, og sjekk at betalings-summen stemmer, sjekk bankkontoen daglig, og meld øyeblikkelig fra dersom kortet blir mistet eller stjålet.

Spanjoler snakker lite engelsk
Foto: Pixabay

Spania ligger på 25.plass blant 33 land i Europa når det gjelder å snakke og skrive engelsk. Blant Spanias befolkning i aldersgruppen 25 til 64 år snakker 46 prosent bare spansk. Dette til tross for at turisme utgjør rundt 13 prosent av Spanias økonomi, og den største gruppen turister er fra Storbritannia og andre land med engelsk som første fremmedspråk. Det er EUs byrå for statistikk, Eurostat som har funnet ut dette.
Byrået skriver at de lave inntektene i Spania gjør at folk ikke investerer i språkopplæring. Dessuten vet mange spanjoler at spansk er språket som øker mest, og er verdens fjerde mest brukte språk. 580 millioner mennesker har spansk som morsmål. Det var spaniaposten.no som først skrev om dette.

Minstelønnen i Spania opp i 2019
Ill.: Pixabay

Minstelønnen i Spania gikk i 2019 opp med 191,40 euro per måned. Dermed ble den månedlige minstelønnen på 1050 euro, og 12 600 euro i året basert på 12 lønninger i året (noen bedrifter lønner sine medarbeidere med 14 utbetalinger i året). Av ei liste som nettsiden countryeconomy.com har satt opp er Spania på 15.plass av de 97 landene som presenteres. Av en eller annen grunn er ikke de nordiske landene med på lista.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast