Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 32, 2019

Narkotika funnet på flyplassen
Kokain funnet i koffert. Foto: Guardia Civil

Siste uke ble 1,2 kilo kokain beslaglagt på flyplassen. Flere kofferter på et fly fra Madrid ble tilfeldig gjennomsøkt, og narkotikaen ble funnet i et skjult rom i en av koffertene. Eieren av kofferten, en utenlands dame på 29 år ble deretter arrestert og sendt i fengsel.

Palme overende i Costa Teguise
Foto: La Voz de Lanzarote

Et palmetre gikk over ende i gata Calle Las Piteras i Costa Teguise onsdag ettermiddag. Heldigvis var ingen fotgjengere eller biler i nærheten da treet falt. Nå skal forskere finne ut om treet var sykt eller om vinden var årsaken til fallet.
Du kan lese mer om palmene på Lanzarote i Lanzaroteposten ved å klikke HER .

«Uanstendig» maleri fjernet fra flyplassen…for så å komme tilbake igjen
Dette maleriet ble fjernet…og satt tilbake igjen. Foto: La Voz de Lanzarote

16.juli åpnet en kunstutsilling på Terminal 2 på flyplassen på Lanzarote. Utstillerne er elever ved kunstskolen Escuela de Arte Pancho Lasso i Arrecife. Siste uke ble ett av bildene fjernet etter flere klager. Klagerne sa at bildet var «uanstendig», og ba flyplassledelsen Aena ta bort bildet. Og bildet ble fjernet.
Kunstneren som laget bildet er Carmen García Valencia fra Lanzarote. Hun hadde malt en naken fransk tegneseriefigur, Arzack, og plassert ham på moloen ved stranda La Garita i landsbyen Arrieta nordøst på øya. Flyplassledelsen forsvarte seg med å si at på en flyplass kommer det både unge og gamle mennesker, og Aena ville ikke støte noen. Rektor ved kunstskolen sa at dette var sensur, og var uenig i fjerningen av bildet. Derfor klaget han på avgjørelsen, og to dager senere var maleriet på plass igjen!

Ny ryddekampanje på øyene nord for Lanzarote

Nord for Lanzarote ligger øygruppen og naturparken Archipelago Chinijo , som består av øyene La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza, Roque de Este og Roque de Oeste.

Kart over deler av naturparken Archipiélago Chinijo nord for Lanzarote. Ill. Google Maps

Denne øygruppen er hjemsted for det største biologiske mangfoldet på Kanariøyene og i Europa, men er stadig truet av forurensning av havområdene rundt, overfiske, krypskyting og ulovlige utflukter og ilandstigninger av folk.
Den siste fuglearten som nå er satt på listen over truede arter er guincho, fiskeørn, som nærmest er utryddet i området.
Nå har det spanske nasjonalparkorganet OAPN igjen gått sammen med Verdens naturfond WWF i en redningsaksjon. I 70 dager framover skal en gruppe på 50 personer prøve å gjenopprette dyrenes naturlige leveområder, og selvfølgelig rydde strender og områder for plast og andre forurensningskilder. WWF har siden de startet dette arbeidet på La Graciosa for 20 år siden samlet inn 30 tonn avfall.

Hovedstaden Arrecife til kamp mot sigarettstumper

Bystyret i hovedstaden starter nå en kampanje for å få folk til ikke å kaste fra seg sigarettstumper på gatene, i parker og på strendene. Det vil bli fortalt gjennom plakater og annonser hvilke skader sigarettstumper gjør for miljøet. Dessuten vil 500 askebegre laget av resirkulert materiale bli satt ut på strategiske steder.

Øy-regjeringen erklærer klima-og økologikrise på Lanzarote og La Graciosa
Diesel-aggregatet på Lanzarote. Foto: Diario de Lanzarote

Bare uker etter at byen La Laguna på Tenerife erklærte at de hadde en klima-og økologikrise, gjorde myndighetene på Lanzarote det samme. – Dette blir gjort slik at fremtidige generasjoner får en mer bærekraftig, human og verdig moder jord, sier klimaminister Marcos Bergaz til lokalavisene.
Nå skal myndighetene sette i gang en informasjonskampanje, slik at innbyggerne blir kjent med konsekvensene av klimaendringer. I tillegg skal kampanjen samle inn meninger og informasjon fra eksperter, innbyggere og tekniske etater som har som mål å utvikle en handlingsplan for klima og fornybar energi. De første landene som har erklært en klima-og økologikrise er Storbritannia og Irland. Flere lokale byer i USA, Australia, Tyskland, Sveits, Frankrike og Spania har gjort det samme.

Ubemannet stasjon for leie av elsykler åpnet i Playa Blanca

Syklister kan nå leie en elsykkel ved å laste ned en app og deretter legge inn et kredittkort slik at betaling kan gjennomføres. Elsyklene finner man ved Hotel Relaxia Lanzasur i Playa Blanca.

Livredningskurs i Puerto del Carmen

Kommunestyret i Tias starter denne uka livredningskurs for frivillige på Playa Chica-stranda og Playa Grande-stranda. Kursene på Playa Chica starter 6.august daglig fram til 10.august fra kl. 10-14, og på Playa Grande fra 20. til 24.august. Hver økt varer i 25 minutter, og all informasjon foregår på spansk og engelsk. Maks antall i hver gruppe er 15 personer, med minstealder åtte år. Det er ingen påmelding, så det er bare å møte opp.

Landsbyfesten i Puerto del Carmen fortsetter ei uke til
Gamle biler på utstilling i havna søndag. Foto: Tias kommune

Landsbyfesten fortsetter i havna i Puerto del Carmen. Bildet er fra en populær utstilling av eldre biler søndag. Blant annet kunne vi se en Maserati, Ford Taunus 17 m og Opel Admiral. Programmet er omfattende, og du finner det på engelsk og spansk HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast