Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! Uke 29, 2019

Mindre drueavlinger i år
Det kan bli mindre avlinger i år. Foto: Diario de Lanzarote

I følge vineksperter på Lanzarote ventes det en mindre drueavling i år. Grunnen til dette er en tørr vinter og vår, uten nedbør. Siden drueavlingene begynte å bli offisielt registrert i 1993 var fjorårets avlinger den beste, med 3,9 millioner kilo av veldig god kvalitet. Dette året ventes det en reduksjon på opp til 40 prosent i enkelte områder, men at kvaliteten vil bli god. I år har bøndene spesielt jobbet med å hindre at druene ikke har blitt utsatt for mugg, som noen ganger er vanlig ved tørre sesonger.

Bråk i skolene på Lanzarote

Lokalavisene forteller om foreldreopprør på enkelte av øyas barneskoler, selv om det er sommerferie.
I Costa Teguise har foreldrene i barneskolen forlangt forbedringer av skolebygningene. Mange av klasserommene har ikke luftavkjøling, og enkelte dager er det over 30 grader inne. Dessuten lekker det fra taket når det regner. Lekeplassen har ikke tak mot sola, og toalettene er i dårlig forfatning.

Foreldrene i barneskolen CEIP Ajei i San Bartolomé vil ikke ha blandingsklasser. Foto: Diario de Lanzarote

Og foreldrene i barneskolen Ajei i San Bartolomé nekter nå at jentene og guttene skal gå i felles klasser til høsten. Dette er nytt for både foreldre og elever, siden de hittil har gått i rene jente-og gutteklasser. Foreldrene hevder at det er jentene som kommer til å tape på dette, fordi » beskjedne jenter ikke tør hevde seg i klasserommet når det er gutter tilstede«, direkte sitert fra en av foreldrene som snakket med lokalavisa.

Husprisene opp med 9,5 prosent på Lanzarote
Fra Puerto del Carmen. Foto: Diario de Lanzarote

Husprisene på Lanzarote gikk i 2018 i gjennomsnitt opp med 9,5 prosent. Prisene økte mest i Teguise kommune, der prisene gikk opp med 16,7 prosent. Deretter fulgte hovedstaden Arrecife med 12,9 prosent og Tias (Puerto del Carmen) med 11,6 prosent.
Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på feriehus ved stranden i Puerto del Carmen og Playa Blanca var
4 500 euro. Feriehusene hadde da enten ett eller to soverom, boligflate på 50 til 60 m2, og var bygget for over 15 år siden. Prisen på de større villaene med flere soverom og et gjennomsnittlige areal på 250 m2 er godt og vel 5 000 euro per kvadratmeter. Det ble solgt fem prosent flere hus på Lanzarote i fjor i forhold til 2017. Siste året var det italienerne, britene, irene og spanjolene som kjøpte flest hus på Lanzarote. Det er eiendomsmeglerne på Kanariøyenes organisasjon «Vivienda en Costa 2019» som har sendt ut disse opplysningene.

Nå kan man tipse skattevesenet om ulovlig utleie

Skattvesenet på Kanariøyene har etablert en tipstjeneste på internett for mulig skatte- og momssvindel. På siden finnes også en egen seksjon for tips om svindel med utleie av ferieboliger.
Det er den norske nettavisen Canariajournalen som melder dette.
Tipsene kan leveres anonymt. De må være godt begrunnet, og identifisering av personen(e) og ferieboligen samt en beskrivelse av hva tipseren mener er mistenkelig er obligatorisk. Det kan for eksempel være mistanke om at det ikke betales skatt på leieinntektene, eller at Kanariøyenes moms (IGIC) for utleien heller ikke betales, gjerne ved at betalingen systematisk skal skje med kontanter.
Skattevesenets nettsider på Kanariøyene finner man HER.

Stadig flere turister til Lanzarote
Foto: La Voz de Lanzarote

Aena, det spanske luftfartsverket melder at flyplassen på Lanzarote tok i mot 3,5 millioner passasjerer det første halvåret i år. Dette er altså tall på passasjerer som kommer og drar. Det er 1,9 prosent flere enn samme periode i fjor. I juni måned gikk trafikken opp med 1,2 prosent. Både Gran Canaria og Fuerteventura hadde nedgang i trafikken; på Fuerteventura gikk trafikken ned med 6,5 prosent i juni.

Ny brannbil i sør på Lanzarote
Her beundres den nye brannbilen i Uga. Foto: Diario de Lanzarote

Brannvesenet i sør på Lanzarote fikk siste uke en ny brannbil. Den gamle var blitt 19 år, og en ny var på sin plass. Kostnad: 318 860 euro, godt og vel tre millioner kroner. Brannbilen er stasjonert i havna i Playa Blanca på dagen, og er parkert på brannstasjonen i Uga på natten. I 2018 hadde brannvesenet på Lanzarote 1129 utrykninger, fordelt på branner, trafikkulykker og andre redningsoperasjoner.

Den norske tv-serien «Heimebane» vises i Spania
Kilde: Filmin

Fra 13. august er første sesong tilgjengelig i Spania via den spanske filmkanalen Filmin. Du kan lese mer om serien som kalles «Home Ground» på nettsiden til filmkanalen HER. (på spansk).

Manriques kunst på tur
På vei til Bilbao, i kasser fra IKEA. Foto: Montefuego TV

Siste uke flyttet utstillingen «MANRIQUE INÈDITO 1971 – 1992» fra Lanzarote til Bilbao på fastlandet. Utstillingen, som inneholder 100 upubliserte verk av Lanzarotekunstneren Cesar Manrique åpner i Bilbao i dag 15.juli i kulturklubben «YIMBY». Det er i år 100 år siden kunstneren ble født, og etter 3.august flytter utstillingen til andre byer i Spania, videre til Tyskland og Sveits.

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-