FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 28.desember 2018

Hola!

Fortsatt god jul!

Julaften var overskyet og med mye vind, men dagen etterpå var sola tilbake igjen! Etterhvert forsvant også deler av calimaen, denne sanddisen som kommer inn over Kanariøyene fra Sahara. Vi håper på full oppklaring i helga!

Sånn vil vi ha det! Fra Playa Grande i Puerto del Carmen. Foto: Tias kommune

I romjula har bølgene på enkelte strender forsynt seg godt av sanden, og dratt den med seg til havs. Dette er noe som skjer hver vinter, og som regel klarer naturen å ordne opp i dette på egen hånd:
Etter en real «vask» ute i havet kommer sanden sakte men sikkert tilbake igjen. Noen ganger må vi imidlertid hjelpe til med å kjøre ny sand til strender som er verst rammet. Så til dere som er bekymret, det ordner seg som regel!

Det var stor folkedansfest ved juletreet i havna i Gamlebyen i Puerto del Carmen denne jula:

Dansegruppa «Los Campesinos» i havna i Puerto del Carmen

Dyreparken Rancho Texas i Puerto del Carmen takker for flott innsats når det gjaldt å donere mat, klær og leker til institusjonen «Calor y Café» i Arrecife i ukene før jul.

Mange donerte varer til de som trengte det mest!

I følge arrangørene klarte de å fylle opp tre store varevogner med donasjoner, som vil komme godt med til de som trenger det mest på Lanzarote. Igjen tusen takk til alle givere!

I dag er vi kommet til bil nr.84 i serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn«:

Foto: La Voz de Lanzarote

Denne bilen veltet på hovedveien LZ-2, like ved rundkjøringen til Playa Quemada. Ulykken skjedde på ettermiddagen julaften, og da politiet kom fant de ingen sjåfør eller passasjerer. Han eller hun måtte vel hjem for å feire jul, og hadde ikke tid til å vente på politiet..? Politiet undersøker saken videre.

Det er viktig med tradisjoner!

De siste årene har veggen på apoteket på det offentlige sykehuset i Arrecife blitt beæret med Bergenskalenderen. Kalenderen for 2019 er allerede overrakt takket være Gyrid, og apotekeren Santiago er henrykt:

Foto: Gyrid N. Eilertsen

Kanskje jeg skal prøve med Trondheimskalenderen neste år? Han kan jo få to kalendere, eller hva..?

Allerede nå kan folk melde seg på til neste års IRONMAN 70.3, som foregår lørdag 5.oktober 2019 i området i og rundt Playa Blanca sør på Lanzarote. Dette er den «halve» Ironman med halve distanser, i motsetning til den HELE Ironman som arrangeres i mai med utgangspunkt i Puerto del Carmen. Les mer og meld deg på HER.

Sist lørdag åpnet den nyrenoverte restauranten «Porto Mar«, som mange nordmenn kjente som «Roma» på Avenidaen i Puerto del Carmen:

Foto: Anna Jørgensen-Angell


Inventaret er forandret, men kelnerne er de gode, gamle! Foto: Wenche Lien

I morgen lørdag er det igjen et stort show i havna i Gamlebyen i Puerto del Carmen! Denne gangen blir musikken mer rettet mot de yngre gjestene. Det blir musikk av to av Kanariøyenes mest populære discjockeys, og har du på deg ei nisselue når du kommer er du med i trekningen av et fett nettbrett! Showet starter kl.21, og det er gratis adgang.

Søndag 30.desember er det siste sjanse for å se og ikke minst høre musikkspillet «Ángaro» i Jameos del Agua nord på øya.

Denne forestillingen bruker musikk og dans til å presentere tradisjonene til innbyggerne på Kanariøyene, og har gått for fulle hus i snart ett år nå. Søndag kl.12.30 er det absolutt siste forestilling! Du kan lese mer om forestillingen og også bestille billetter HER. Les også hva Lanzaroteposten tidligere skrev om forestillingen HER.

Nyttårsaftens program er delvis klart for store deler av øya. Tias kommune med Puerto del Carmen arrangerer utedans med orkester og diskjockey i havna i Gamlebyen fra kl.23.30. Rakettene sendes opp fra Playa Grande ved Avenidaen kl.01.00…altså ikke ved midnatt, men kl.01.00. Bor du på andre steder på Lanzarote bør du spørre om når fyrverkeriet skytes opp; det varierer fra sted til sted.

Nyttårsaften er det mange av leserne som befinner seg på Kanariøyene. Mange er på restaurant, og der får gjestene ofte en liten pose med 12 druer i like før midnatt.

Ill: Cadenas

Den spanske tradisjonen med å spise tolv druer for å ønske det nye året velkommen er over 100 år gammel, og har sitt opphav fra Madrid i 1890-årene.

Hver drue bringer deg en måneds lykke hvis du spiser alle tolv i det øyeblikket klokkene ringer det nye året inn.
Mange restauranter har ofte TV-apparatet på, og der sendes klokkeslagene som gjør at du vet når du skal begynne å spise. Så snart klokkene begynner å kime, må du spise en drue for hver klokkeklang og svelge de hele før det nye året starter. Lykkes du med dette, belønnes du med tolv måneders hell og lykke!

Jul på Lanzarote!

Rita og Salva på Lanzarotes eneste norske restaurant Vikinghuset i Puerto del Carmen forteller til Lanzaroteposten at de har plasser igjen hvis man vil feire årets siste kveld der! Her ser du hva restauranten tilbyr:

Interessert? Ta kontakt med Rita ved å stikke innom, eller ved å bruke restaurantens Facebookside.

Er du glad i sirkus?

I landsbyen Haria nord på Lanzarote arrangeres for 12.gang en internasjonal sirkusfestival 2., 3. og 4.januar 2019! Hele 40 artister fra 17 forskjellige sirkus i verden fra sju land deltar; fra Spania, Chile, Frankrike, Russland, Belgia, Colombia og Brasil . Forestillingene er noen ganger gratis, noen ganger ute på torget, eller inne i sportspaviljongen.

HER kan du lese mer om sirkusfestivalen, og også finne ut når og hvor det hele foregår.

Seilskuta «Christian Radich» har kommet til Gran Canaria, og har allerede vært på et par turer med gjester i de kanariske farvannene og til Madeira. Nå settes det opp et par ekstraturer, som starter 27.januar 2019.
Har du lyst å bli med, kan du lese mer om turene HER.

28 julenisser møtte opp på Playa Grande i Puerto del Carmen julaften for å kaste hestesko!

Julenissene på stranda julaften! Foto: Hans Langeland

Vinneren ble Pentti Silver med 163 poeng. Det er en ny runde med kasting av hesteskoen nyttårsaften kl.12 på Playa Grande i Puerto del Carmen. Alle er hjertelig velkommen!

Sjømannskirken på Lanzarote sitt program for de neste dagene finner du på kirkens nettside HER.

Avisa VG har igjen lagt ut artikkelen om vinparadiset Lanzarote. Les mer HER.

Vi var 30 gjester på den ukentlige fredagspilsen på Las Vistas i Puerto del Carmen. Årets siste fredagspils er i kveld fra kl.19, så er du på øya er du selvsagt hjertelig velkommen!

Tore G fra Lier fyller år søndag. Bjørn K fra Hjelset fyller år onsdag, og Amaya B på Lanzarote feirer dagen sin torsdag. Det gjør også Else S i Oslo. Gratulerer med dagen!

Et riktig godt nytt år ønskes alle Lanzarotepostens lesere! Feliz año nuevo! 
Hilsen Ola i sola!

Her synger ABBA sin hyllest til det nye året; Felicidad:

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast