FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote 21.desember 2018!

Hola!

Det nærmer seg den store høytiden! På Lanzarote ønskes gjester og innbyggere en god jul på mange språk:

Vi har nettopp avsluttet en heftig runde med calima, sanddis som ligger over Kanariøyene etter å ha blitt med vinden fra naboen i øst, Sahara. Nå melder meteorologene en ny calima denne helgen. Du kan følge sanddisens ferd vestover HER (klikk inciar animación øverst på siden for å sette i gang bevegelsene).
Julevasken av bilen får vente…

Forfatteren og Lanzarotevennen Klaus Hagerup døde denne uka.

Jeg glemmer aldri da Klaus Hagerup kom til Lanzarote i 2003 for å drive undersøkelser for sin femte bok om Markus. Både Yngve, Jukka, Terje ( de jobbet på Casas Heddy) og undertegnede ble flere ganger invitert med ut på byen i Puerto del Carmen for å utforske nattelivet der slik at den godeste Klaus kunne skrive om byen slik den var. Vi lot oss ikke be to ganger! Resultatet ble boka «Markus og karaokekongen«, og slik beskriver forlaget boka:

Markus og faren drar til Lanzarote i tre måneder. Der feirer de blant annet farens 50-årsdag, men først og fremst er de to ute for å oppleve Eventyret. For dette er et nytt sted, med nye muligheter, og de finner fort ut at de kan gjøre ting de aldri hadde tort å gjøre hjemme…

Boka er hyggelig lesing, med små episoder som flere kjenner seg igjen i dersom man har vært på Lanzarote en gang. Spesielt er historiene om den gamle kona som sitter og strikker i resepsjonen på Hotel Cinco Plazas fornøyelig! Boka kan du fremdeles få tak i, for eksempel på nettet.

Takk for at du ga oss uforglemmelige lesestunder, Klaus Hagerup!

Er du interessert i dinosaurer og andre forhistoriske dyr er stedet det store teltet på festivalplassen Recinto Ferial på andre siden av regjeringsbygget Cabildo i hovedstaden Arrecife! Fra lørdag 22.desember til 6.januar kan folk oppleve Europas største utstilling av forhistoriske dyr. Utstillingen passer for barn i alle aldre.
Den offentlige bussen fra Playa Blanca og Puerto del Carmen stopper like ved.

På utstillingen kan du oppleve både Triceratops, Tyrannosaurus, Protoceratops, Parasaurolofus, Stegosaurus, Spinosaurus, Diplodocus og den berømte Tyrannosaurus Rex i faktiske størrelser, står det i invitasjonen!

Det er laget en video fra utstillingen:

 

-Dette er en autentisk Jurassic Park, sier arrangørene, som også forteller at utstillingen har turnert i hele Europa, også i Norge. Utstillingen på 1500 m2 er åpen mandag-fredag fra kl.17-21, lørdag og søndag fra kl.11-14 og 17-21. Det koster sju euro for å komme inn.
Det er laget en egen nettside for utstillingen, hvor man også kan kjøpe billetter. Klikk HER.

Ángaro, musikkspillet om Kanariøyenes historie og tradisjoner har to forestillinger igjen på Lanzarote. Musikkspillet har vært en stor suksess på øya, og har vært spilt i snart ett år i konsertsalen i Jameos del Agua nord på Lanzarote.

Søndag 23.desember kl.12.30 inviteres det til en ny forestilling. Billetter kan bestilles HER.
Les mer om hva Lanzaroteposten har skrevet om forestillingen tidligere HER.

Sjakk er populært på Lanzarote!

Sjakk på Lanzarote. Foto: Diario de Lanzarote

Visste du at det er 200 aktive spillere på øya, som er medlemmer av fem forskjellige klubber. Klubbene heter
CD Cial, Ocho Club de Ajedrez, Sociedad Democracia, CD Tablero de Guanapay og ACD Unión Sur Tías. Flere av spillerne har vunnet større turneringer på Kanariøyene, og har også deltatt i internasjonale turneringer på fastlandet. Klubbene har satset spesielt for å få jenter med, og i klubben CD Cial er halvparten av medlemmene jenter. Sjakk er nå et fag i skolen på Lanzarote. Også innsatte i fengselet i Tahiche får undervisning i hvordan man spiller sjakk, som terapi.

Forrige fredag presenterte jeg neste års karnevalsplakat fra hovedstaden Arrecife, et bilde laget av kunstneren Cesar Manrique. Denne uka skriver lokalavisa om fjorårets vinner av plakattegningen i Arrecife, Nareme Melián, som ennå ikke har mottatt premien sin på 1 100 euro fra kommunen.

Nareme Melián har ikke fått premien sin fra i fjor. Foto: El Chaplon

Avisa konfronterer rådmannen i Arrecife om dette, og han legger seg flat og sier at det er mange grunner til at han ikke svarte på meldinger fra kunstneren i flere måneder siste året (!). Nå håper vi at kommunen ordner opp snarest!

I morgen lørdag og neste lørdag er det aktiviteter og underholdning for de aller yngste både i Tias (kl.11) og i havna i Gamlebyen i Puerto del Carmen (kl.17). Arrangementet kalles Jul med solidaritet. Samtidig samles det inn leker til de som har få eller ingen i kommunen. Når man leverer leketøy, blir man med i en trekning om et splitter nytt tv-apparat:

Julenisseparaden i Puerto del Carmen marsjerte av gårde i går kveld med skarpe trommer og glade nisser.
Julenisseparaden i Playa Blanca er lille julaften kl.17.00. Paraden starter i gågata C/Limones og går til Plaza del Carmen, hvor julenissen hilser på barna…og kanskje noen voksne også!

Som æresmedlem i Foreningen MOT orddeling og Særskrivingsfeil, kan jeg presentere foreningens julekort:

Litt å tenke på for de som ofte deler ord! Å spise lamme lår er heller ikke helt greit, men lammelår er godt!
Og om ananas biter, tror jeg ikke, men ananasbiter er godt på pizzaen!
Takk til Stine på Lanzarote for tipset! Senere tar jeg opp forskjellen på å og og, som mange tydeligvis har glemt…

Mandagens hesteskokasting ble vunnet av Kristian Taskerud med 136 poeng. 21 deltakere møtte opp. Det blir en ny runde på selveste julaften kl.12; da må julenisselua på når kastingen er i gang på Playa Grande i Puerto del Carmen.

Sjømannskirken på Lanzarote har åpent i dag fredag fra kl. 11-14. Programmet for i morgen lørdag og resten av julen kan du lese dersom du klikker HER.

Vi var 40 gjester på siste ukes fredagspils på Las Vistas i Puerto del Carmen. Det inviteres til en ny runde i kveld fra kl.19, og alle er hjertelig velkommen!

Husk at mange nordmenn møtes på baren Shamrock (tidligere Tonga) like ved den katolske kirken i havna i Puerto del Carmen etter gudstjenesten julaften. Der serveres det ekte nordisk julegløgg som svenske Ingjerd har laget. Alle er velkommen!

Jostein H i Haugesund fyller år i morgen lørdag. Anne L K i Bergen feirer også dagen sin lørdag. Terje S i Porsgrunn fyller år tirsdag, og Sonja Alise B i Selbu feirer dagen sin onsdag. Gratulerer med dagen!

Jeg ønsker alle leserne av Lanzaroteposten ei riktig god jul!

Tegnet av skolebarn i landsbyen Haria på Lanzarote.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast