Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 51/52, desember 2018

To spanske statsministere skal feire jul på Lanzarote

Lokalavisene skriver at denne julen vil den nåværende statsministeren i Spania, Pedro Sánchez feire julen på Lanzarote. Han har med seg sin kone og to døtre, og vil bo i den tidligere kongeboligen på øya, Palacio de La Mareta i Costa Teguise.

Palacio de La Mareta i Costa Teguise. Foto: Internett

Denne boligen ble gitt til den spanske kongen av kong Hussein II av Jordan i 1989, og senere gitt videre til myndighetene på Lanzarote fra kong Felipe VI. Den spanske kongefamilien brukte ikke huset mer etter at kong Juan Carlos sin mor, grevinnen av Barcelona, ​​fru María de las Mercedes døde der julaften i år 2000.
Tidligere statsminister i Spania, Jose Luis Rodriguez Zapatero har nå sitt eget hus på øya, og skal enda en gang feire jul her med sin familie.

Hotel La Isla y El Mar (Øya og havet) i Puerto del Carmen får fem stjerner
La Isla y El Mar. Foto: TripAdvisor

Denne uka får Puerto del Carmen sitt første femstjerners hotell. Det er Hotel La Isla y El Mar øverst i C/Reina Sofia som blir tildelt de fem stjernene av ordføreren i Tias, José Francisco Hernández og presidenten på Lanzarote, Pedro San Ginés. Hotellet åpnet i 2015 etter at hotellet som stod på samme tomta, Balcon del Mar ble revet. Hotel La Isla y El Mar er det første i sitt slag i Europa som satser på 100 prosent grønn teknologi og miljø.

Butikkene på Lanzarote får lov til å ha åpent ti helligdager i 2019
Fra handelsgata i Arrecife. Foto: La Voz de Lanzarote

Når det er helligdager på Lanzarote har mange butikker stengt dørene sine, bortsett fra i turiststrøkene. Nå har  Dirección General de Comercio, handelsdirektoratet bestemt at alle butikkene som vil kan ha åpent på disse ti helligdagene neste år: 7. januar, 18. april, 15. august, 16. september, 12. oktober, 6., 8., 15., 22. og 29. desember 2019.
Les hvilke helligdager som markeres på Lanzarote i 2019 HER.

Skolebarn planter trær og busker på Lanzarote. Du kan bli med!
Treplantere i Muñique. Foto: El Chaplon

Regjeringen på Lanzarote, Cabildo og Rotaryklubben på øya har gått sammen om å skaffe 2 500 busker og trær som nå skal plantes ut på forskjellige steder på øya. Av disse 2 500 buskene og trærne får interesserte skoler 100 planter for hvert av de 25 årene Lanzarote har vært en biosfære (i følge UNESCO er Lanzarote et område hvor turisme og naturvern går hånd i hånd, altså en biosfære).
Denne uka var skoleelever fra barneskolen i landsbyen Muñique ivrig opptatt med å plante 100 små busker og trær, såkalte «innfødte» planter som allerede finnes på Lanzarote. Regjeringen og Rotary inviterer forøvrig alle som bor på Lanzarote til å delta i utplantingen, og dermed sette sine egne «fotavtrykk» på øya. Ta kontakt via epost somosbiosfera@cabildodelanzarote.com eller via telefon 928 810 100 ext. 2440.
Den spanske stiftelsen Ecopilas er også økonomisk bidragsyter til treplantingen ved å gi en euro for hvert kilo batterier som skoleelevene på Lanzarote samler inn. De første inntektene ble brukt til å å beplante området Los Lajares i Haria nord på øya.

Snakk med oss…på engelsk!

I dag kom det en melding fra Movistar/Telefonica, det største telefonselskapet i Spania at man kan snakke med deres teknikere på engelsk når man bruker telefonen. Tjenesten har vært i bruk ganske lenge, men det er vel første gangen at Movistar går aktivt ut og reklamerer for den engelske tjenesten. Har man allerede et produkt fra Movistar, og får problemer med mobilen, fasttelefonen, TV eller internett, eller kanskje man skal bestille et nytt abonnement ringer man gratis 1004. Så venter man til den første pausen kommer etter introduksjonen på spansk, og sier så «atención en inglés«. (Jeg tror det holder med bare å si «inglés«). Da skal en engelsktalende person svare deg.

Kanskje vi snart kan kreve at noen svarer på norsk? Det norske oljefondet eier nemlig 1,69 prosent av moderselskapet Telefonica…

Tips fra den norske ambassaden i Spania

De fleste reiser til Spania er problemfrie. Reisende bør likevel vise aktsomhet og oppbevare verdisaker som penger, pass, kredittkort, kamera, mobiltelefon o.l. på forsvarlig vis. Norsk pass må medbringes som legitimasjon ved reiser til og i Spania. Du kan lese mer om ambassadens råd for et godt opphold i Spania HER.
For spesielle telefonnummer for Lanzarote, går du til rubikken NØDNUMMER øverst på denne siden, eller du klikker HER.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast