Dyreliv

Lanzarotes enestående fugleliv

Øivind Lågbu fra Råde i Østfold har studert biologi i flere år. Han er spesielt interessert i dyrelivet på stedene han besøker. Nå jobber han som politisk kommentator i Fredriksstad Blad.

Øivind Lågbu

Øivind besøkte Lanzarote for noen år siden, og har laget denne reportasjen spesielt for Lanzaroteposten.
Alle bilder er tatt av Øivind Lågbu.

Lanzarote er et fantastisk reisemål for alle naturinteresserte!

Kanariøyene har en lang rekke planter og dyr som ikke finnes andre steder i verden. De vulkanske bergartene, klimaet og avstanden fra fastlandet skaper unike leveforhold. Det er all grunn til å bli imponert over artsmangfoldet på Lanzarote.

Disse bildene som presenteres er tatt i februar og mars, når Lanzarote blomstrer for fullt. Nord på øya har Lanzarote sin egen ørken, med fuglearter som ellers bare finnes i Nord-Afrika.

Den mest kjente er kragetrappen, en stor fugl (55-75 centimeter lang), som heller løper enn tar til vingene når den blir forstyrret.

Kragetrappen

Å se kragetrappen er en stor opplevelse. Kragetrappen finnes på Lanzarote og Fuerteventura, og i et belte i Nord-Afrika og i Midt-østen, hvor den har gått sterkt tilbake, ikke minst på grunn av jakt.
Lanzarote og Fuerteventura har en egen underart av kragetrappen, og det er ikke mange igjen av dem. Lanzarotes bestand av kragetrappe er anslått til 100-120 individer.
Vi var heldige og fikk studere kragetrappen på kort hold. En fantastisk fugl.

I ørkenen på Lanzarote traff vi også på en annen ørkenfugl: ørkenløperen, som heller ikke finnes i Europa.

Ørkenløper

Den er en brokkfugl, en fjern slektning av vår egen vipe, og er tilpasset et liv i ørkenmiljø. Vi så flere ørkenløpere, både voksne og unger.
Fuglen er sandfarget og går nesten i ett med ørkensanden, og den blir lett oversett. Da vi fikk øye på en, viste det seg at den var et medlem av en større familiegruppe.

De frodigere delene av ørkenen på Lanzarote blir beitet av sauer og geite. Her så vi også flere kuhegrer, små hvite hegrer som ofte sitter på ryggen til sauer og geiter, og jakter på gresshopper og andre insekter som dyrene jager opp.

Kuhegrer på saueryggen

Kuhegrene finnes også i Spania og Frankrike, og er spennende å studere.

På turen gjennom ørkenen fikk vi også sett både hærfugl og triel på nært hold, de er sjeldne gjester i Norge.

Hærfugl

En hærfugl i flukt ser ut som en stor sommerfugl. Vi så den først på bakken, hvor den lette etter insekter med det bøyde nebbet.

Triel

Trielen er en brungrå vadefugl, litt mindre enn tjelden, og kan være vanskelig å få øye på i sanden.

Av andre fuglearter på Lanzarote vil jeg nevne tårnfalk, krattvarsler (en nær slektning til vår egen varsler) og berberfalk, som ligner svært på vandrefalken.
Vi så en berberfalk over ørkenen, og også på en fjellhylle ved kysten.

Lanzarotes natur er unik, og store deler av øya er vernet av UNESCO som biosfære-område. Men ørkenen er truet av oppdyrking.
Kragetrappene blir sjeldnere, og her trengs det innsats for å bevare den lille og unike bestanden.
Den tyske biologen Horst Wilkens, professor ved universitetet i Hamburg har skrevet en svært interessant bok om dyrelivet på Lanzarote, som anbefales:
Lanzarote – Blind Crabs, Hoopoes and Volcanoes: A Guide to the Countryside, Plants and Animals of an Exceptional Volcanic Island. Forlaget er Naturalanza.

Jeg vil også anbefale turselskapet eco-insider.com som tar deg med på tur i ørkenen for naturopplevelser. Carmen Portella Ernest er en kunnskapsrik guide, som sørget for at vi fikk se flere sjeldne fuglearter.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast