FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 24.august 2018

Hola!

I skrivende stund føler jeg litt på lykken… Etter over ei uke med strømproblemer i huset i over 30 graders varme pluss svart TV-skjerm løste alt seg onsdag! Det var ikke mye som skulle til, men det måtte eksperter og gode venner til!

Dessuten er det trimming av palmer på gang utenfor huset jeg bor i; se disse modige menn i toppen av en palme!

Det meldes om ei varm helg på Lanzarote med temperaturer opp mot 33-34 grader. Varm luft med sandstøv fra naboen Sahara, det som kalles calima får temperaturen til å stige. Jeg utsetter bilvasken denne uka…

Som Lanzaroteposten skrev om i nyhetsoversikten torsdag hadde det kommet tre båter med flyktninger til Lanzarote de to siste dagene. Den fjerde båten ble oppdaget torsdag morgen i området El Cuchillo i Tinajo vest på Lanzarote. Seks flyktninger ble funnet i nærheten, hvorav en var mindreårig. Litt senere i går torsdag ble den femte båten funnet i området ved Los Cocoteros nord for Costa Teguise. Ombord var det 16 flyktninger. To av disse var mindreårige, og de ble funnet gående langs hovedveien LZ-1 ved Mala. De var dehydrert og i dårlig forfatning, og ble kjørt til sykehuset. Siden tirsdag denne uka har det kommet 54 flyktninger til øya.

Streiken blant rengjøringspersonalet ved Hotel Be Live Experience Lanzarote Beach i Costa Teguise fortsetter på ubestemt tid.

Foto: La Voz de Lanzarote

Som Lanzaroteposten tidligere har skrevet om streikes det på grunn av dårlige arbeidsforhold med blant annet ubetalt overtid. Hotellet tilhører en kjede med flere hoteller på Kanariøyene, og nå varsles det støtteaksjoner fra andre hotell i samme kjede i neste uke. Ledelsen ved hotellet prøvde torsdag å gjøre om på turnusene slik at gjestene skulle få sine rom rengjort, men lyktes ikke med det, sier streikekomiteen til lokalavisene.

Den to uker lange byfesten i hovedstaden Arrecife går mot slutten denne helga. Sist fredag var det rekordstor oppslutning om den 25. Festival Folklórico San Ginés, folklorefestivalen i hovedstaden. Bildet øverst i dagens Fredagspils er fra denne danseoppvisningen.

Onsdag kveld ble Miss Arrecife kåret av selveste ordføreren i byen, Eva Anta. Årets Miss heter Enola Calero, studerer psykologi, og er nr.to fra høyre på bildet, her sammen med sine «terner»:

Foto: La Voz de Lanzarote

I kveld fredag er det en ny stor folkemusikkveld i Arrecife, og i morgen lørdag kl.21.00 holder den spanske artisten Macaco en gratis konsert på stranda ved Gran Hotel. Det er fyrverkeri kl.23.00. Programmet finner du HER.
Er du på Lanzarote og ønsker å delta i lørdagens store fest kan du bli plukket opp av en turistbuss fra turselskapet Lanza Event Cruiser, og bli kjørt til og fra Arrecife. Les mer og meld deg på HER.

Et alternativ til festlighetene i hovedstaden er Jameos Music Festival som i kveld fredag stiller med artister fra Storbritannia, Kapp Verde, Gran Canaria og selvsagt Lanzarote i grottene i Jameos del Agua nord på øya:

Og stafettpinnen går nå videre til landsbyen Caleta de Famara på vestkysten av Lanzarote. Der starter landsbyfesten til ære for skytshelgenen Sagrado Corazón de María, Jomfru Marias hellige hjerte lørdag 25.august, og går fram til 2.september. På nettsidene til Teguise kommune ligger programmet for festen i 2016, så nettansvarlig er sikkert på ferie..?

Jeg var på kino denne uka. Kinoen i Arrecife viste filmen «Mamma Mia! Here we go again», eller som den heter på spansk, «Mamma Mia! Una y otra vez».

Det fine var at originalspråket engelsk var beholdt, og ble samtidig tekstet til spansk. Flott system! Dette er en fin måte å lære seg mer spansk på; høre hva som blir sagt på engelsk, samtidig som det oversettes til spansk nederst på lerretet.

Nasjonalparken på Lanzarote, Timanfaya, eller som de lokale kaller parken, Las Montañas del Fuego, Ildfjellene er Spanias tredje mest besøkte nasjonalpark. Siden 1996 har 36,5 millioner mennesker besøkt Timanfaya; det blir et årlig gjennomsnitt på 1,6 millioner mennesker.

Timanfaya. Foto: Ola K

Spania har 15 nasjonalparker, og det er nasjonalparken Teide på Tenerife som er den mest besøkte parken i hele landet med 4,3 millioner besøkende i 2017.

Og nå er en ny grotte funnet i Timanfaya!

Den nye grotten i Timanfaya. Foto: Cedidas

Denne nyoppdagete grotten er 14 kilometer lang, og ble funnet av en gruppe geologer. Denne gruppen startet arbeidet for fire år siden, og kunne presentere funnene siste uke. Ekspertene forteller at grotten har flere forgreininger, og ligger på ca 40 meters dyp i lavaen som ble dannet ved voldsomme vulkanske utbrudd mellom 1730 og 1736.

Ironman arrangeres som kjent på Lanzarote hvert år i mai. Nå kommer miniutgaven Ironman 70.3, og dagen er lørdag 6.oktober.

Klar for svømming! Fra fjorårets Ironman 70.3.

Ironman 70.3 er en triatlon hvor distansene er halvert i forhold til en vanlig Ironman; 1,9 km svømming, 90,1 km sykling og 21 km løping. Aktivitetene er denne gangen konsentrert om det danske sportshotellet Club La Santa på Lanzarotes vestkyst. Du kan lese mer om arrangementet, og også melde deg på (fristen er 18.september) HER.

Utekinoen på Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen har presentert programmet for september:

Vi var ni gjester på siste ukes fredagspils, og vi er i gang igjen i kveld fra kl.19.00 og utover.
Stedet er baren Enjoyce, som ligger bak Burger King like ved Fariones Hotel i Puerto del Carmen. Denne fredagen er den siste vi møtes på Enjoyce; fra og med neste fredag, den 31.august er Las Vistas igjen møtestedet vårt.

Tom M i Bergen fyller år i dag fredag, og søskenbarn Tor Arvid B i Selbu feirer dagen sin tirsdag. Gratulerer med dagen!

Jeg ønsker min niese Astrid Ø fra Eidsvoll lykke til onsdag, da hun som en av 200 gjester fra hele landet er invitert til å feire kongeparets gullbryllup i Oslo Domkirke. Dette blir topp!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast