forbrukermiljøvernNyheter:

Ozonlaget på Kanariøyene: Det er verst på Lanzarote

Lanzarote hadde det høyeste nivået av såkalt dårlig ozon på Kanariøyene i 2017. Dette kommer fram i en rapport laget av Ecologistas en Acción, en organisasjon som representerer 300 økologiske grupper i Spania.

I fjor ble det på Lanzarote målt nivåer på dårlig ozon i 82 dager, i følge de grensene som Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt. WHO mener at maksimum 25 dager med dårlig ozonlag er akseptabelt.

Nettsiden forskning.no definerer ozonlaget slik:

– Ozonlaget er jordens solkrem, og beskytter oss mot den farlige ultrafiolette (UV) strålingen fra solen. Det er et lag av gass høyt i atmosfæren, som dannes og brytes ned i en fin balanse. Skulle vi miste ozonlaget, kan alt liv på jorden gå tapt.

Rapporten som Ecologistas en Acción har offentliggjort viser at det er kraftstasjonen som elektrisitetsverket Endesa driver i området Las Caletas mellom Arrecife og Costa Teguise som forurenser mest.
Der brennes det hvert døgn store mengder diesel for å lage strøm til Lanzarote. Denne generatoren avgir årlig mest forurensende gasser på Kanariøyene, hele 25 dager mer hvert år enn for eksempel industrien på Gran Canaria.

Endesa har i mange år søkt om å få utvide kraftstasjonen på Lanzarote, men har blitt stanset av helsemyndighetene på øya.

Lokale miljøorganisasjoner mener at kraftstasjonen på Lanzarote samt økende fly-og biltrafikk på øya kan true statusen som UNESCO ga Lanzarote i 1993. Da ble Lanzarote erklært som en biosfære (et bærekraftig område) hvor turisme og miljø går hånd i hånd. Derfor må øya snarest mulig satse på flere løsninger med fornybar energi, sier miljøorganisasjonene.

Mandag denne uka krevde det politiske partiet Somos på Lanzarote at kraftverket Endesa får kontroll på utslippene av giftige gasser i løpet av 30 dager.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast