FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! Uke 50, 15.desember 2017

Hola!

Jeg fløy ned fra et snørikt Trøndelag til solfylte Lanzarote onsdag denne uka etter ei uke i Norge.
Flyselskapet Norwegian flyr direkte fra Trondheim til Gran Canaria, og derfra gikk det kjapt videre med lokalflyet fra Binter over sundet til Lanzarote.

Denne gangen vil jeg skryte uhemmet av de som jobbet ombord på flyet fra Trondheim!
En av passasjerene fikk hjertestans, og det ble lettere panikk blant noen av de andre passasjerene som satt i nærheten. Flyvertene klarte på en rolig måte å fortelle oss andre hva som hadde skjedd, og ikke minst hva som skulle skje videre. Heldigvis var det en lege ombord, og det ble satt igang hjertekompresjon manuelt og med flyets hjertestarter.
Dette skjedde like før innflyvingen til Gran Canaria, og det ble «ryddet» plass for flyet da vi skulle lande. Et ambulanseteam fra flyplassen kom raskt inn i flyet etter landingen, og passasjerene satt på sine plasser til pasienten var transportert ut.

Hvordan det gikk med pasienten vet jeg ikke, men igjen en applaus for mannskapet ombord i Norwegians rute
DY 1770 onsdag.
Dessverre er det et par av de andre passasjerene som får strykkarakter; de kunne ikke dy seg og tok bilder med mobiltelefonen sin av det som skjedde. Fy!

Canaryfly er navnet på ett av de tre flyselskapene som frakter folk mellom de forskjellige Kanariøyene.
Tirsdag ble ett av flyene til selskapet døpt på flyplassen på Lanzarote, og flyet fikk navnet Villa de Teguise.

Fadderne var ordføreren i Teguise, direktøren i Canaryfly og flyplassjefen.

I følge flyselskapet ble navnet valgt fordi Teguise fyller 600 år neste år, og dette var en fødselsdagsgave.

Canaryfly ble i år kåret til ett av de fem mest punktlige flyselskap i sin klasse i verden med en punktlighet på 89,7 prosent. I konkurransen deltok over 300 flyselskaper.
Canaryfly har nå en markedsandel på 20 prosent av flyvningene mellom øyene, og frakter i gjennomsnitt 50 000 passasjerer hver måned.

En båt (patera) med åtte flyktninger fra Nord-Afrika kom til Las Cucharas-stranda i Costa Teguise mandag morgen. To av passasjerene var barn, og de ble fraktet til sykehuset for en nærmere sjekk.
Nå blir flyktningene overført til et senter enten på Gran Canaria eller Tenerife der deres status vil bli videre vurdert.

Nå skal fortauene i Tias kommune bli bedre.

Denne uka bevilget kommunestyret tre millioner euro til asfaltering av fortauene i Puerto del Carmen, Macher, Conil, Tegoyo og i sentrum av Tias. De ansvarlige i kommunen lover at det også skal bli lettere å bruke fortauene for folk med bevegelsesvansker. Arbeidet settes i gang på nyåret.

Å oppsøke de offentlige helsesentrene på Lanzarote er gratis for de som bor på øya. Reseptbelagte medisiner er også veldig billige; man betaler bare et symbolsk beløp.
Kan dette være en av årsakene til at tallet på legekonsultasjoner de første ni månedene i år økte med 42 prosent i forhold til året før?
Ei øy som har godt og vel 150 000 innbyggere hadde fra januar til ut september hele 861 255 legekonsultasjoner! Det skulle bli nesten seks legebesøk per innbygger! Selvfølgelig er det også turister med i tallene her, men likevel…

Helsesenteret i Tias på Lanzarote

Det er ikke flere syke mennesker på Lanzarote enn andre steder, men terskelen for å oppsøke en lege er nok lavere enn det vi er vant med i for eksempel Norge. Man kan bestille en legetime på nettet til neste dag, og en «legetime» er som regel sju minutter. Så her går det unna!

Mange bilfabrikker bruker Lanzarote som sted for å lage reklamefilmer om nye bilmodeller.
Nå har tyske BMW vært på øya for å filme sin nye modell BMW i8 Roadster, en rask og hybrid bil som akselerer fra 0 til 100 km på 4,6 sekunder…såpass må det jo være…

Bilen er fotografert på veien mellom Las Salinas (saltverket) og Den grønne lagune helt sør på Lanzarote.
Hva denne doningen koster vet ikke jeg, men den er sikkert ikke helt billig?

Lanzaroteposten får ofte henvendelser om bilutleie på Lanzarote.

Det sies nå at enkelte utleiere ikke har flere biler å leie ut i juleferien, så skal du til Lanzarote i jula bør du bestille nå.

Det er mange utleiere på øya, og du kan få biler fra 10-11 euro dagen. Da kommer det ofte «usynlige» avgifter i tillegg, og egenandelen er som oftest høy i tilfelle noe skjer.

Ole «Bil» er et kjent navn blant skandinaver på Lanzarote. Ole er trønder, og representerer utleiefirmaet Autos Cabrera. Inkludert i prisen på bilene han leier ut er leie, forsikring og moms, med fri kjørelengde og INGEN egenandel ved uhell.

Ring (0034) 617 446 894 for å slå av en prat med Ole, på norsk…ehhh helst trøndersk! Kontoret hans er i hotellet Seaside Los Jameos Playa i Matagorda. Er du medlem av Nordisk Forening på Lanzarote får du 10 prosent rabatt ved framvisning av medlemskort.

Den britiske nettavisen Lanzarote Information har en avtale med bilutleiefirmaet Plus Car, og har et ryddig og oversiktlig skjema du kan bruke for en uforpliktende forespørsel om bilutleie.
Gå helt nederst på siden for å finne skjemaet; har du ikke adblock (at nettsiden er stengt for reklame) dukker det som regel opp annonser fra mange andre bilutleiefirmaer på samme siden. Klikk HER.

Årets siste hesteskokastingskonkurranse på Playa Grande i Puerto del Carmen ble arrangert mandag, og vinner ble Asbjørn Fotland med 124 poeng.

Fra konkurransen mandag. Foto:Liv J.Hansen

Nå er det juleferie, og neste konkurranse finner sted mandag 8.januar 2018 kl. 12:00. Velkommen!

Sjømannskirken på Lanzarote melder om følgende aktiviteter i dagene som kommer:

Lørdagsgrøt blir det hver lørdag kl. 13. Velkommen til alle!
Søndagens gudstjeneste blir en sang-gudstjeneste.  Vi synger julen inn, og koret Alegria blir med. Det begynner til vanlig tid kl. 18. Kirkekaffe etterpå. Vi håper mange vil være med å synge kjente og kjære julesanger!
Mandag kl. 17 blir det finske julesanger med besøk av prest og organist. Fortell om dette til finske venner!
Koret Alegria øver som vanlig kl 20.
Ellers er det lite fast program denne uka. Vi baker, pynter og forbereder julefeiring.
Reduserte åpningstider: tirsdag – fredag kl 12 – 14.

 

Vi sier tusen takk for en flott innsats av vinterassistentene Hildegunn Lie og Ståle Meland.  Søndagens gudstjeneste er siste mulighet til å treffe dem; de reiser mandag.

Programmet for julen kommer i neste Fredagspils.
Sjømannskirken ligger like ved Hotel Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Tar du en taxi dit, ber du om å bli kjørt til Cinco Plazas. Følg skiltene derfra.

 

I siste Fredagspils etterlyste jeg Bergenskalenderen 2018; apoteket ved det offentlige sykehuset ventet på neste års kalender fra Norge.
Det viste seg at vår venn Gyrid på Lanzarote er den som har sørget for Bergenskalender ikke bare til apoteket, men også til lungeavdelingen på sykehuset de siste årene. Neste års kalendre er på vei, fortalte Gyrid!

I morgen lørdag har Vidar R, for tiden på Lanzarote fødselsdag. Søndag fyller Alf B fra Ottestad år. Mandag fyller Leif T fra Husnes i Hordaland rundt år, og dagen feires på Lanzarote.

Gratulerer med dagen!

Det er som vanlig fredagspils på Las Vistas i Puerto del Carmen fra kl.19:00 i kveld, og er du på øya er du hjertelig velkommen! Husk at du kan se både håndballkamper og andre norske sportsaktiviteter på norsk TV der.

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast