nyheter

Nyheter fra Lanzarote uke 43/44 2017

For første gang siden 2008 er arbeidsledigheten på Lanzarote under 20 prosent!

Per 1.oktober ligger ledighetsprosenten på 18,9 prosent, noe som er en nedgang på nesten fem prosent siden nyttår.
Det er likevel langt frem til full sysselsetting; litt under 11 000 personer er registrert uten jobb på Lanzarote i dag.

Tias kommune med Puerto del Carmen er den kommunen på Lanzarote hvor flest nye firmaer har etablert seg i årets ni første måneder.
Kommunen har fått 30 nye firmaer siden nyttår, og per 1.oktober var det registrert 1145 selskaper i Tias.
Ordførerern i Tias, Pancho Hernández er selvsagt glad for de nye etableringene i kommunen. Han sier at de nye firmaene gir flere arbeidsplasser og større skatteinntekter. Ordføreren sier også at av de sju kommunene på Lanzarote er det Tias som har lavest arbeidsledighet.

En av ferjene som hver uke trafikkerer strekningen Cadiz på fastlandet til Kanariøyene inkludert Lanzarote, «Albyzin» fikk motortrøbbel ute på havet siste uke. Ferja mistet all motorkraft, og ble liggende på samme stedet i tre dager før feilen ble reparert og ferja kunne fortsette til Lanzarote. Det var over 200 passasjerer ombord, og omtrent 100 biler.

Senere i uka ble det annonsert at ferjeselskapet Trasmediterannea som eier «Albayzin» ble kjøpt opp av et annet spansk ferjeselskap, Naviera Armas for 260 millioner euro.

Armas trafikkerer også strekningen Kanariøyene til fastlandet, og strekningen Playa Blanca på Lanzarote over til Fuerteventura.

Dette året har det blitt observert flere hvaler og delfiner i havet rundt Kanariøyene enn noen gang før. Bare i september ble det telt over 2300 delfiner i farvannene rundt de østligste Kanariøyene.

Foto: La Voz de Lanzarote

Siste uke ble ti båter som tilbyr hval-og delfinsafari ut fra Fuerteventura kontrollert av politistyrken Guardia Civil, og hele 15 lovbrudd ble avdekket.
Loven sier at båter som skal brukes til å observere hvaler og delfiner må være spesielt registrert for dette formålet. Båten må også ha en lovlig turistguide ombord for blant annet å sikre at båtene ikke kommer for nære dyrene. Flere av båtene fikk dermed forbud mot flere turer før forskriftene ble fulgt.

En passasjer på Fred.Olsen-cruiseskipet «Black Watch» fikk siste uke et hjerteinfarkt ombord da skipet var 164 sjømil utenfor kysten av Lanzarote. Et redningshelikopter dro ut fra flyplassen på Lanzarote og tok den syke passasjeren med tilbake til det offentlige sykehuset i Arrecife.

Nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote er det mest besøkte turiststedet på øya.

Fra Timanfaya nasjonalpark.

Hittil har elektrisiteten parken bruker kommet fra små dieseldrevne generatorer på stedet, men nå skal nasjonalparken inkludert kamelparken kobles til det vanlige strømnettet på øya.
Strømmen på Lanzarote produseres av dieseldrevne turbiner i en fabrikk mellom Arrecife og Costa Teguise, som egentlig er en kjempestor generator. Sammen med noen vindmøller produseres det nok strøm til å dekke hele Lanzarote.

Yaiza kommune har igjen fått ansvaret for å drive kamelparken i nasjonalparken Timanfaya for nye fire år.
Normalt skal det være maksimum 120 kameler i parken hver dag mellom kl.09:00-16:00, mens det i de travleste periodene som jul og påske kan være opp til 210 kameler i bruk.

Et lite jordskjelv ble registrert på havbunnen vest for Lanzarote og Fuerteventura søndag morgen.

Den gule prikken viser hvor skjelvet oppstod.

Skjelvet hadde en styrke på 2,8 på Richters skala, og skjedde 16 kilometer ut i havet. I følge Instituto Geográfico Nacional (IGN), Det nasjonale geografiske instituttet er det ofte små skjelv på havbunnen rundt Kanariøyene, og er udramatisk.

Myndighetene på Kanariøyene sliter ennå med å finne løsninger slik at private huseiere lovlig kan leie ut sine hus eller leiligheter. Nå ber myndighetene om publikums hjelp, og har laget en nettside hvor både huseiere og andre kan komme med sine synspunkter. Sidene er på spansk, og kan sees her: Canarias Participa .

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast