nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 8.april 2024

Student fra Lanzarote reddet av helikopter i Norge

Lokalavisen La Voz de Lanzarote meldte fredag at en student fra Lanzarote måtte hentes av helikopter fra en fjord ved Ålesund, og fraktes til Romsdal sykehus (som kanskje er Ålesund sjukehus?). Studenten hadde et medisinks problem, og ble fløyet nesten 200 km fram til sykehuset.

Lokalavisen skriver at dette skjedde forrige helg. Studenten var på et utvekslingsprogram kalt Erasmus, og er allerede kommet seg tilbake til det østeuropeiske landet og universitetet han studerer ved, skriver avisen. Studenten sier til avisen at han beundret utsikten fra helikopteret på den 200 km langre reisen.

Artikkelen i La Voz de Lanzarote kan du lese HER.

Ni mindreårige arrestert for å ha tent på solsenger i Costa Teguise
Solsenger i brann i Costa Teguise. Foto: diariodelanzarote.com

Ni ungdommer i alderen 15-16 år ble arrestert etter å ha tent på 27 solsenger på stranda Playa de las Cucharas i Costa Teguise. Solsengene ble stablet opp og påtent ved hjelp av stjålne sprayflasker med deodorant. Skadene ble vurdert til nesten 8 000 euro.

Hendelsen foregikk 8.mars, og politiet hadde en stor jobb med å finne ut hvem som hadde startet brannen. Arrestasjonene ble gjort i slutten av mars.

Lanzarotes første eldreråd er opprettet
Det nye eldrerådet på Lanzarote. Foto: La Voz de Lanzarote

På Lanzarote og La Graciosa er det mer enn 18 000 eldre mennesker, som representerer over 13 prosent av den totale befolkningen.

Siste uke ble det første eldrerådet opprettet på Lanzarote. Rådet har som mål å forbedre livskvaliteten til øyas eldre befolkning, og sikre deres rettigheter, behov og krav, står det i forskriftene. Eldrerådet er et rådgivende organ med president, visepresident og sekretær, og representanter for hver av de seksten seniorforeningene som finnes på øya.

Lanzarote blir møtested for unge skatere i Europa (rullebrett)
Det er et godt skate-miljø på Lanzarote. Foto: El Chaplon

Den siste helgen i april samles flere hundre skatere under 19 år fra hele Europa på Lanzarote for å konkurrere.
Konkurransen er en del av World Rookie Tour, og mesterskapet på Lanzarote skal finne deltakere til verdensfinalen, som skal foregå i Praha i Tsjekkia til høsten.

Fra skateparken i Playa Honda. Foto: Extreme Center

Konkurransene på Lanzarote vil finne sted i Extreme Center, den innendørs skateboardparken i Playa Honda.

Påmeldingen er gratis, og åpen for alle skatere som ønsker å delta, så lenge de ikke er over 19 år. For de som er interessert i å delta, kan man laste ned fullstendig informasjon om konkurransen, og påmelding ved å klikke HER.

Er turister (og noen innbyggere) på ville veier?

I de siste månedene har Lanzaroteposten skrevet om ulovlige aktiviteter som turister og noen innbyggere har bedrevet.
Folk har klatret opp og rusjet ned vulkansider, og noen har svømt i bassenget i Jameos del Agua. Turistene har ikke brydd seg om forbudsskilt som står akkurat der de har blitt fotografert eller filmet.

Turist på ville veier! Foto/video: La Voz de Lanzarote

Nødetatene har i vinter blitt utkalt til flere turister som har falt og brukket både armer og bein, eller har rotet seg bort, i området ved Montaña de la Corona, Montaña Roja ved Playa Blanca eller ved El Golfo.
Det er ikke bare turister som roter det til. Innbyggere har blitt observert sage ned palmer i Tias, og utføre flere tilfeller av grafitti.

Hvorfor har disse tilfellene økt det siste året?
Pandemien fikk folk til å leie biler i stedet for å sette seg i en fullpakket buss. Via internett oppdaget flere turister skjulte skatter på øya som de kunne besøke på egen hånd, uten å reise i store grupper.

Det er også flere turister som kommer til Lanzarote. Turismyndighetene har oppfordret folk til å komme seg ut av turiststedene for å oppdage det lokale miljøet, og det er nettopp det tusener av turister nå gjør.

Men når det skjer flere ulykker og ulovlige hendelser, kreves det flere restriksjoner.
Det er ansatt flere sikkerhetsvakter i for eksempel turistmagneten Jameos del Agua, den ulovlige parkeringen ved Las Grietas i Tias har blitt fysisk stengt, og det er forslag om å stenge parkeringsplassene ved Volcán del Cuervo og Montaña Colorada.

Det parkeres overalt i naturparken i Famara, på vestkysten av Lanzarote. Foto: diariodelanzarote.com

Dette er en vanskelig balansegang. Man kan stenge av farlige og skjøre områder for å beskytte miljøet OG sikkerheten til turistene.
Dette vil jo også gå ut over de lokale innbyggerne og turister som lenge har brukt naturen på øya med ansvar og respekt.

Foreløpig har myndighetene for det meste valgt flere skilt og orienteringstavler i stedet for kjettinger og gjerder. Men øker tallet på turister kan løsningen bli å ansette flere sikkerhetsvakter. Det blir dyrt, men ganske sikkert nødvendig.

Vikinghuset stenger ei uke
Foto: Lanzaroteposten
Restauranten Vikinghuset i Puerto del Carmen, med Rita og Salva tar noen dager fri, og holder stengt fra mandag 8.april t.o.m. 16. april.
De åpner igjen onsdag 17. april.
Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast