Teleclub

Vi besøker teleclub nr.14, Los Ajaches i landsbyen Güime på Lanzarote

Tekst/foto: Terje Jansson

Lanzaroteposten fortsetter sin serie om teleclubbene på Lanzarote.

Teleclub på Lanzarote- hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania. Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres. Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen.
Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat. Det var også teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det 20 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal og rimelig mat.
Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken. Ved å skrive inn navnet på restauranten, f.eks Teleclub Mácher på søkelinjen til Google, dukker åpningstidene opp på skjermen.Flere av kommunene eier bygningene der teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkommen. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.

 

Denne gang har vi kommet til den lille landsbyen Güime med 1380 innbyggere. Byen ligger ved foten av Montana Blanca, midt mellom Tías og San Bartolomé.

Området rundt Güime er typisk landbruksområde, hvor man har dyrket hvete, poteter og grønnsaker siden 1500-tallet. Dette er en pen, stille og rolig «soveby», med små hvite hus med pene hager. Det er nesten ingen mennesker å se her.

Dette er teleclubben i Güime. Det sorte «hullet» i veggen er inngangsdøren.

Men alle gamle byer på Lanzarote har en teleclub, og her samles lokalbefolkningen til mat og drikke, og andre selskapeligheter.

Teleclub Los Ajaches er stor, og den ligger rett i mot kirken i byen. Det er en stor og åpen plass på utsiden med treningsapparater. Inngangspartiet til teleclubben er beskjeden, «et hull i veggen», og ingen prangende skilt på utsiden.

Kirken ligger rett i mot teleclubben


De lokale «kæller» var på plass!

Først kommer man inn i baren. Der satt det fem-seks lokale menn med hver sin øl. Det er fem-seks bord her, men innenfor er det en større avdeling. Enda lenger inn i lokalene er det en stor forsamlingssal med scene. Det er her lokalbefolkningen har sine selskaper, fødselsdager og bryllup.

Den store festsalen

Det er et eget rom der man kan spille sjakk, og selvsagt er det en stor boulebane på baksiden.

Sjakk er vikitig!

Teleclub Los Ajaches er bare åpen mandag til fredag fra kl.18 til midnatt. Lørdag og søndag er den åpen fra kl.12 på dagen til midnatt.
Vi var der på søndag kl.13, og ville ha lunsj… den ble bare servert fra kl.18. Da ble det et stort glass hvitvin og en liten øl isteden.
Vinen kostet 2,50 euro, så billig var det! På en enkel tavle på veggen hang menyen.

Så hvis en har lyst til å møte lokalbefolkningen i landsbyen, bør man gå hit. Byen har forøvrig en restaurant til.

Så langt har vi besøkt 14 teleclubber på Lanzarote. Disse kan man lese om ved å klikke HER.
Det kommer flere artikler fra teleclubbene utover våren.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast