Teleclub

Vi besøker teleclub nr. 13 på Lanzarote, i landsbyen Teseguite

Tekst og foto: Terje Jansson

Teleclub på Lanzarote- hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres. Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen.
Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.Det var også teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene.
Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal og rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken.
Ved å skrive inn navnet på restauranten, f.eks Teleclub Mácher på søkelinjen til Google, dukker åpningstidene opp på skjermen.

Flere av kommunene eier bygningene der teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkommen. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.
Teleclub Teseguite
Vi har forsøkt å besøke denne teleclubben San Leandro i Teseguite flere ganger, men den har alltid vært stengt. Men nå lyktes vi!

Teleclub Teseguite ligger vegg i vegg med kirken på dette stedet, og tilhører Teguise kommune. Teleclubben er lett å finne, for det står skilt fra hovedveien LZ-404 gjennom Teseguite til restauranten.

Teleclub San Leandro i Teseguite

Teleclub Teseguite ligger i et stort hus . Man kommer inn i en bar der det er seks bord, men i en avdeling lenger inne er det en stor spisesal. Helt innerst i lokalet finner man en stor åpen sal med scene.

I spisesalen er det plass til mange gjester


Marit sitter allerede ved bordet vårt i baren

Vi fikk bord i baren, Der satt fra før et ektepar, tydeligvis turister. Men ved et annet bord satt det sju lokale «kællær», så her gikk det unna! Den ene flasken med øl etter den andre og tredje ble fortært. Riktig så jovialt!

En ung hyggelig kelner som bare snakket spansk kom og skulle presentere menyen, som han hadde på en lapp.
Her var det tradisjonelle kanariske retter, seks-syv i tallet. Vi bestilte reker i aioli, som småkokte da de kom på bordet. Rekene var store, og med mye hvitløk. Det smakte fortreffelig, og vi måtte også ha litt Padron (grønn pepper). Deilig måltid!

Dette smakte godt!

Teleclubben i Teseguite er stengt på mandag, tirsdag og onsdag. Øvrige dager er den åpen fra kl.12.00 til langt ut på kvelden. Og på kvelden tas nok forsamlingssalen i bruk:

Forsamlingssalen med scene

Hvis man først kjører til Teseguite bør man også få med seg et eller to av keramikk-verkstedene i den lille byen. Den sjarmerende kirken er også verdt et besøk.

For de som vil gå en liten trimtur før et måltid mat er det fine stier og grusveier videre opp forbi teleclubben. Da kommer man opp til et jordbruks-område. Det kan bli en fin rundtur i dette området.

Man kan lese om de andre 12 teleclubbene på Lanzarote, presentert tidligere i Lanzaroteposten ved å klikke HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast