nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 4.januar 2024

Den spanske julen begynner i morgen fredag

I morgen er det De Hellige Tre Kongers Aften på Lanzarote. Dagen kalles Los Reyes Magos på spansk.

Den 5.januar hvert år kan publikum se de tre kongene Kaspar, Melkior og Baltazar komme ridende på kameler gjennom landsbyene mens de kaster drops og karameller til barna, en prosesjon som kalles Cabalgata på spansk. Og barna får sjansen til å gi Kongene sine ønskelister.
I Norge kalles kongene noen ganger De tre vise menn.

De hellige tre konger rir inn i landsbyen Yaiza. Foto: yaiza.es

Kongeparaden handler om kongenes ridetur til Betlehem med gaver til Jesusbarnet. Gavene den gang var gull, røkelse og myrra.
De Hellige Tre Kongene kan sees ridende på kameler på forskjellige steder på Lanzarote, og noen ganger kjøres kongene i bil.

De hellige tre konger inntar Puerto del Carmen. Foto: Lanzaroteposten

Dette er programmet for De hellige tre Kongers parader på Lanzarote i morgen fredag 5.januar:

Puerto del Carmen: Kl.11 ankommer Kongene havna i Gamlebyen. Barna leverer sine ønskelister. Prosesjonen går fra Calle Teide til Calle Los Afreshos.

Tias: Kl.18 går paraden fra rundkjøringen C/Perez Galdos til fotballstadion.

Teguise: Kl.19.30 starter prosesjonen i den historiske delen av landsbyen.

Costa Teguise: Det ventes at Kongene besøker landsbyen kl.12.40, på vei fra Las Caletas til Los Cocoteros.

Yaiza kommune: Kl.10 ankommer Kongene Puerto Calero. Videre drar de til Playa Quemada, La Geria, Uga, Las Casitas, Femés, Maciot, Las Breñas, La Hoya, La Degollada, landsbyen Yaiza (kl.17), El Golfo og Playa Blanca.

Playa Blanca: Kl.19: Parade fra rundkjøringen Jaime Quesada til Plaza de N. Señora de Carmen

Arrecife: Den største prosesjonen starter kl.18 fra stevneplassen Recinto Ferial ved regjeringsbygget.

San Bartolomé: Kl.17 i Playa Honda, fra Guacimeta-stranda til Calle Princesa Ico.
Kl.19.30 i landsbyen San Bartolomé, parade fra skolen IES San Bartolomé.

Haria: Kl.16 ankommer Kongene stranda i Arrieta, og deretter besøker flere landsbyer i nord.
Landsbyen Haria får besøk kl.18.30.

Tinajo: Kl.17.30 går paraden fra fotballbanen til Plaza de San Roque.

La Graciosa: Parade kl.19.

Tidlig på morgenen lørdag 6.januar våkner barna for å finne gaver i strømpene som noen ganger henger i stua. Dette fordi det var på denne dagen kongene ga Jesusbarnet sine gaver.
Dersom noen av barna har oppført seg dårlig det siste året kan det hende at foreldrene «truer» med å gi barna «kull», og som oftest er dette sukkerklumper.

Kongekaken. Foto: FB

Dagen starter med servering av den tradisjonelle kaken Roscón de Reyes, Kongenes krone, en kremfylt hvetekrans dekorert med tørket frukt og en kongekrone i midten.
Inne i kaken finnes det en bønne og en kongefigur. Den som er så heldig å få kongen blir konge for en dag og får bære kronen. Den uheldige som får bønnen må betale for kaken neste år! Kaken «Roscón de Reyes» får man kjøpt i mange brødbutikker i dagene før 6.januar.

6.januar er en offisiell helligdag på Lanzarote.

Supermarkedet SPAR på Lanzarote ga penger til veldedige formål

SPAR-butikkene på Lanzarote hadde i desember en kampanje kalt «Solidaritetsprodukt».

Det er 4.gang kampanjen ble organisert, hvor hundrevis av produkter i butikken ble merket med  «Solidaritet».  Når kunder kjøpte disse produktene, gikk deler av prisen til veldedige formål på øya.
Til sammen kom det inn 11 262 euro, nesten 130 000 kroner. Pengene ble gitt til varmestua Calor & Café (Varme & Café) i Arrecife, til den katolske stiftelsen Cáritas, og til foreningen mot kreft på Lanzarote.

I samme tidsrom ble SPAR-butikken ved Hotel San Antonio i Puerto del Carmen pusset opp. Kunder var bekymret for at butikken skulle forsvinne da butikken ble stengt i november, men den ble ferdig pusset opp til jul:

Foto: FB
Mer enn 100 cruiseskip vil besøke Lanzarote i årets første fire måneder
Cruiseskipet «Iona» besøker Lanzarote igjen 21.januar. Foto: Yonathan de Leon, ordfører i Arrecife

I løpet av årets fire første måneder vil det komme over 100 cruiseskip til øya, og om bord er det mellom 100 000 og 150 000 passasjerer.

Årets første cruiseskip er «Azura», som kommer fra Funchal i Portugal, på vei til Tenerife. Om bord er det 3 000 passasjerer. I januar kommer det 29 skip, i februar 26 skip, i mars 24 skip, mens det kommer 34 skip i april.

Fra januar til november 2023 kom det 288 000 passasjerer til Lanzarote, 77 prosent flere enn i samme periode året før.

Vil man følge med hvilke cruiseskip som kommer til øya, finner man oversikten ved å klikke HER.

Fortsatt gratis buss for innbyggerne på Lanzarote
Foto: arrecifebus.com

Den kanariske regjeringen har bestemt at innbyggerne på Kanariøyene fortsatt skal få reise gratis på den offentlige bussen.

Det er forskjellige krav som stilles for å få bruke denne muligheten, som man kan lese om på denne nettsiden.
Man må blant annet skaffe seg et bonuskort, bruke bussen minst 15 ganger hver måned, og samtidig vise dokumentasjon på at man er innbygger på øya.

Siden myndighetene innførte gratis buss for de fleste passasjerene, har passasjertallet økt med 40 prosent det siste året, og dermed redusert tallet på biler på veiene.

Gratis buss for innbyggerne på Kanariøyene koster 1440 millioner euro for 2024, i følge den kanariske presidenten Fernando Clavijo.

Hva i all verden er dette? Steinhytter…uten inngang?
Foto: Terje Jansson

Vår alltid observante medarbeider, Terje Jansson fant i går på en av sine vandringer på Lanzarote disse «steinhaugene» på et jorde på vei til Puerto Calero fra Puerto del Carmen.
Terje sendte bildet til Lanzaroteposten, og spurte om redaktøren visste hva dette var.

Han foreslo steinhytter, men da det ikke var en inngang til «hytta» kunne det ikke være det. Redaktøren sendte derfor spørsmålet videre til Lanzarote-eksperten Gyrid Nedberge Eilertsen.

Hun satte i gang en etterforskning, og sendte spørsmålet videre til fem personer som hun kjente, og som bor «på landet». Svaret kom tilbake ganske kjapt:
-I følge alle de fem personene som har eiendommer «på landet» har bøndene stablet steinene slik, fordi de har ryddet jordet for stein. Dette gjøres når marken ikke har vært dyrket på en stund, eller skal dyrkes for første gang. En av de som svarte bor i området bildet ble tatt.

Lanzaroteposten takker Gyrid og hennes venner for kjapt svar!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast