Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 15.desember 2023

Hola!

Været

Vi har hatt en behagelig uke på solskinnsøya Lanzarote, med gode temperaturer på både 26 og 27 grader de siste dagene. I neste uke går temperaturen litt ned til 21-23 grader, med litt vind i helgen, og ikke regn.
Den norske værmelderen Meterorologisk Institutt får sine værdata fra det spanske værinstituttet AEMet, og ved å klikke HER får du det siste varslet for Lanzarote.
AEMet skriver at sanddisen (calima) vil forsvinne i dag fredag.

Det går mot rekord på flyplassen

Foto: Lanzaroteposten

1.desember var det så langt i år registrert 7 510 078 passasjerer på flyplassen på Lanzarote, over 12 prosent flere enn til samme tid i fjor. Dette er tall levert av flyplasseier AENA, og som gjelder både turister og andre flypassasjerer.

Bare i løpet av november var det 688 000 passasjerer på flyplassen, nesten ni prosent flere enn i november 2022.

Alle flyplassene på Kanariøyene, med unntak av øya La Palma har registrert rekordtall for passasjertrafikk i november.
Flest passasjerer kom det til Gran Canaria, med 1 260 000 passasjerer i november.  I de første 11 månedene kom det 12 611 000 passasjerer til Gran Canaria, over 13 prosent flere enn i samme periode i fjor.

Julemarked i hovedstaden Arrecife

Her blir det julemarked fra 18.desember. Foto: wikimedia.org

Det tradisjonelle julemarkedet i hovedstaden Arrecife åpner mandag 18.desember, og varer til og med 7.januar 2024. Markedet vil bli på Parque José Ramírez Cerdá, som går langs avenidaen fra Gran Hotel. Arrangøren skriver at markedet er «ved siden av Charco de San Ginés». 

Bystyret i Arrecife skriver videre  i en melding at det er 22 boder som vil utgjøre hovedmengden av markedet, hvor det selges lokale håndarbeidsprodukter, mat, leker, suvenirer og søtsaker, inkludert churro (spanske «smultringer» dekket av sjokolade), og pannekaker/crepes.
Åpningstidene er ikke kjent, men Lanzaroteposten går ut fra at det er fra midt på dagen til seint på kvelden.

Julemarked på shoppingsenteret SOHO i Puerto del Carmen

Flere små håndarbeidsgrupper på Lanzarote har gått sammen om dette julemarkedet, og selger kunstneriske reproduksjoner, malerier på stoff, profesjonelle bilder, og håndlagede suvenirer fra Lanzarote, står det i invitasjonen. Markedet er åpent fra i dag fredag fram til 23.desember, fra kl.16.30 til kl.21.
Samtidig vil det bli verksteder og aktiviteter for de aller yngste.

Shoppingsenteret SOHO ligger på andre siden av Plus Fariones Suite Hotel på Avenidaen.

Lanzaroteposten skrev i går om det store julemarkedet på Nasjonenes Plass i Puerto del Carmen, som åpnet torsdag.

Julemarked i Playa Blanca

Det arrangeres et julemarked også i Playa Blanca på lørdag fra kl.12 til 17. Man kan kjøpe juledekorasjoner, gaver, og «hemmelige julenisse-ideer», står det i invitasjonen.
Julemarkedet er ved Finchy Fitness, rett over for Natura Palace Hotel i Playa Blanca. Inntektene går til blant andre speiderne på øya og frivillig-butikken El Atico i Playa Blanca.

Innsamling av klær og sko…i parkeringshuset under Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen

Det er mange som samler inn mat, klær og andre nødvendige artikler til de som ikke har det så greit nå like før jul på Lanzarote.
Det kan være vanskelig å huske på når og hvor disse innsamlingene foregår.
Derfor er det greit å vite at det i den første parkeringskjelleren under Biosfera Shoppingsenter i Puerto del Carmen står en stor boks hvor man kan legge klær og sko i, når som helst:

Foto: Lanzaroteposten

Kanskje har kofferten blitt litt tyngre før man skal reise hjem? Da kan det være lurt å legge litt av tøyet eller sommerskoene i boksen!

Klassisk konsert i Camel House i Macher

Den unge cellisten Anna Maria Niemiec kommer til Lanzarote igjen, direkte fra Wien. I morgen lørdag kl.19 spiller hun sammen med pianisten Piotr Koscik i en flott adventskonsert.
Musikken som presenteres er komponert av Bach, Chopin, Saint-Saens, Beethoven og R. Strauss. Billetter kan kjøpes via nettsiden , eller via epost, telefon og whatsapp.

Sjømannskirken informerer om vinterens og vårens program (skriv ut, og legg i kofferten!)

Som vi ser, blir det aldri en kjedelig dag på Lanzarote! Forstørr gjerne bildet for å kunne lese om aktivitetene.
Planlegger man en tur til solskinnsøya er det lurt å skrive ut programmet (spør en snill nabo eller barnebarnet hvis man ikke vet hvordan), og så legge programmet i kofferten!

I dag fredag er det gåtur i området rundt kirken kl.11. Lørdag kl.13 er det servering av risgrøt, og søndag kl.18 er det gudstjeneste med julepresten Ola Beisvåg, med kaffe og kaker etterpå.
Får du ikke tid til å bake 7 slag til jul i år? Sjømannskirken har fremdeles småkaker til salgs. Velg mellom: *Kokosmakroner *Sandnøtter *Krumkaker *Havreflarn. Først til mølla…..

Ukens høydepunkt!

Det er travelt for nissene, også på Lanzarote. Tegning: Erling Bjørn Hansen

Er  det travelt før jul? Da kan det være lurt å besøke fredagspilsen i kveld fra kl.19 for å slappe litt av.
Siste uke kom det ni gjester dit; mange har reist nordover nå før jul, så det er god plass på restauranten Las Vistas.

Las Vistas ligger på skrå over gata for postkontoret og legesenteret i Puerto del Carmen.

Lanzaroteposten på lørdag

Vi tar en liten tur via videoer og bilder til noen av julekrybbene på Lanzarote, slik at lesere som kanskje ikke er på øya kan få et lite innblikk i disse vakre kreasjonene. I morgen lørdag, altså!

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast