nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 24.august 2023

Stor vannlekkasje i Costa Teguise, vannverket svarte ikke på varsler
Foto: La Voz de Lanzarote

Sånn så det ut ved golfbanen i Costa Teguise tirsdag morgen. Naboene som bodde i nærheten forteller til lokalavisa at «det har strømmet ut tonnevis med vann i timevis, men ingen på vannverket Canal Gestion svarer når vi ringer».

Derfor har naboene sendt inn en offentlig klage til regjeringen, i håp om at noen reagerer. – I de siste ukene har vi opplevd mange kutt av vanntilførselen, og det hjelper jo ikke at vannledninger sprekker uten at noen av de som er ansvarlige reagerer, sier naboene.

Og nå reagerer også forretningsstanden på Lanzarote.
Vannkutt skader bedrifter, sier La Confederación Empresarial de Lanzarote (CEL), den offisielle næringsforeningen på øya.
Flere bedrifter har hatt dager helt uten vann, og mange har måttet ty til kjøpevann for å rengjøre lokalene. Dette er uholdbart, sier representanter for forretningsstanden.

Vi forlanger en kraftig investering i infrastrukturen som gjelder vannforsyningen, og det må skje raskt, sier næringsforeningen i et brev til regjeringen.

Drueavlingene blir større enn forventet
Tegning: Erling Bjørn Hansen

Det går mot slutten av innhøstingen av druer denne sesongen på Lanzarote.
Ekspertene sa tidligere i sommer at man kunne forvente litt over to millioner kilo druer i år, det samme som i fjor. Men nå viser det seg at man kommer til å høste tre millioner kilo før sesongen er over.
Dette betyr at man vil produsere to millioner flasker med vin, som vil bli solgt til omtrent den samme prisen som i fjor.

De lokale bøndene som dyrker druer selger nå sine siste avlinger til de større vin-bodegaene, og får betalt mellom 3 euro til 3,40 euro per kilo.

Den viktigste druen på Lanzarote er Malvasia-druen, som man produserer søt hvitvin av. Heldigvis ble Malvasia-druene plukket før den siste hetebølgen kom til øya. Nå gjenstår druene som man lager rødvin av, Listán Negro, og spenningen er stor for å se hvordan denne druetypen har tålt heten de siste dagene.

Skogbrannen på Tenerife fortsetter
Brannmannskapet fra Lanzarote kjemper mot flammene på Tenerife. Foto: Brannvesenet/La Voz de Lanzarote

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere, har flere brannmannskaper med biler og annet utstyr reist fra Lanzarote til Tenerife for å bekjempe skogbrannen på Tenerife.
Lokalavisa skriver om harde dager og netter, og det hendte at mannskapene ikke fikk sove på to døgn da flammene var på sitt verste. Nå har brannen spredt seg, og dekker områder i 12 kommuner nordøst på øya.

Brannen fortsetter å spre seg uten kontroll, og det har ikke blitt bedre», avslutter en representant fra Lanzarotes brannvesen til avisa.

Kriminaliteten økte på Lanzarote i årets første kvartal
Foto: unsplash.com

Politiet på Lanzarote registrerte 1676 kriminelle handlinger i løpet av årets første kvartal. Dette er en økning på nesten 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
I oversikten fra innenriksdepartementet på Kanariøyene står det at «disse forbrytelsene er konvensjonelle forbrytelser», som vi kanskje kan oversette med ordinære eller vanlige forbrytelser?

Nesten 400 av anmeldelsene gjaldt tyveri og innbrudd. som er en økning på over 24 prosent fra i fjor. Vold og trusler mot kvinner har også økt, og det samme har narkotikaforbrytelsene.
En annen type kriminalitet som har økt er nettkriminalitet. 256 tilfeller av datasvindel er anmeldt, som er en økning på 40 prosent.

Det er hovedstaden Arrecife som har registrert de fleste straffbare forhold, med 581 kriminelle handlinger. Deretter følger Tias kommune med 308 lovbrudd mellom januar og mars, og Teguise kommune med 161 overtredelser.

Tre personer i Costa Teguise arrestert for å ha produsert marihuana hjemme
Fra arrestasjonen siste uke. Foto: Guardia Civil i Costa Teguise

Det var naboene som varslet politiet etter at de kjente en uvanlig lukt som kom fra huset. Da politiet tok seg inn i huset, fant de 118 planter i forskjellig størrelser, flere beholdere med ferdig marihuana klar til salg, utstyr til produksjonen, og kontanter.

Det viste seg at de tre arresterte produserte og solgte marihuana til forskjellige cannabis-klubber på Lanzarote. Nå venter en rettssak, og mulig fengselsstraff og bøter.

Til orientering, dette er lovene som gjelder for cannabis-bruk på Lanzarote (cannabis er fellesbetegnelse for hasj og marihuana som blir framstilt av cannabisplanter):

Hjemme:
Det er lov å bruke cannabis til eget bruk hjemme. Det er også lov å dyrke marihuana til eget bruk, men det er begrenset til to-2- planter, som ikke er synlig for andre.

Turister må vite at det ikke er lov å bruke cannabis av noe slag på hoteller, så fremt det ikke er gitt tillatelse av eieren. Det finnes nemlig cannabis-vennlige hotell i Spania.

Cannabis-klubber:

Det finnes flere lovlige cannabis-klubber på Lanzarote. Klubbene er bare for medlemmer, og forbruket av en sigarett eller pipe kan bare brukes i klubbens lokaler.
Noen klubber har i det siste ikke vært så strenge, og har tillatt at marihuana kjøpt der kunne tas med ut av lokalene. Dette har gjort at politiet har stengt noen klubber, og store bøter ble gitt.
Fordelen med å bruke stoff kjøpt i klubb-lokalet er at man da vet at det er «rene» produkter som brukes. Man kjenner med andre ord produsenten, som er godkjent av myndighetene.

Medisinsk bruk av cannabis:

Det finnes lover som tillater medisinsk bruk av cannabis i spesielle tilfeller. Regjeringen i Spania er i gang med å lage nye lover og retningslinjer slik at medisinske spesialister kan skrive ut resepter for bruk av cannabis.

Oversikten av cannabis-lovene på Lanzarote er presentert av det britiske turistbladet Gazette Life på Lanzarote.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast