nyheter

Nyheter fra Lanzarote! 30.mai 2023

Gratulerer med dagen, Kanariøyene!
Ill.: Gobierno de Canarias

I dag tirsdag feirer Kanariøyene sin nasjonaldag, Día de Canarias!

Les mer om programmet for dagen på Lanzarote fra Lanzarotepostens artikkel i går, ved å klikke HER.

Hvordan står det egentlig til på solskinnsøya?
Folk på Lanzarote. Foto: Cabildo de Lanzarote

Som Lanzaroteposten skrev om siste uke er hver tredje kanarier nær fattigdom og sosial ekskludering.

Nå har det kanariske statistikk-instituttet ISTAC delt  opp tallene. De viser at befolkningen som er under fattigdomsgrensen på Lanzarote har økt gradvis, fra ni prosent i 2001 til litt over 18 prosent i 2018.
Samtidig har befolkningsveksten vært stor, og har økt med 39 prosent de siste 21 årene, til 156 112 innbyggere i dag.

Selv om det er færre fødsler enn dødsfall på øya, har tallet på innbyggere økt.

Dette skyldes innvandring. Nå er Lanzarote ei flerkulturell øy, hvor utenlandske innbyggere utgjør nesten 23 prosent av totalen. De fleste utlendingene som bor på Lanzarote kommer fra Storbritannia, Columbia, Marokko, Tyskland, Kina og Romania.

Innbyggere som er født på Lanzarote utgjør «bare» 46 prosent av den registrerte befolkningen. De resterende 54 prosentene har kommet fra det spanske fastlandet, fra de andre Kanariøyene , og utlandet.

Turistene utgjør den viktigste inntekstkilden på Lanzarote. I gjennomsnitt var det i 2022 over 202 000 personer på øya til enhver tid.
46 000 av disse var turister. Dette er en liten nedgang fra året 2017, før pandemien.

Optimismen er likevel stor, melder statistikk-instituttet. Arbeidsledigheten er på et absolutt lavt nivå, med 8 973 registrerte ledige i april. Dette utgjør 14,7 prosent av den arbeidsdyktige befolkningen.

Lokalvalget på Lanzarote

Søndag var det lokalvalg på Lanzarote. Det var  dårlig valgdeltakelse; bare 35,4 prosent av de som kunne stemme deltok i valget. Valgdeltakelsen var dårligst i hovedstaden Arrecife, hvor bare 30,5 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Den største overraskelsen i valget var at PSOE (Arbeiderpartiet) mistet flertallet i regjeringen på øya. Inn som ny president kommer ordføreren i Teguise kommune, Oswaldo Betancort, som representerer partiet Coalición Canaria. 

Det ble sosialdemokratisk  flertall i kommunene Tias, Teguise, Arrecife og  San Bartolomé.

På grunn av at sosialdemokratene tapte flertallet i flere spanske regioner,  sier Spanias statsminister Pedro Sánchez at han vil oppløse parlamentet og utlyse nyvalg 23. juli etter resultatene av søndagens lokalvalg.

Ved å klikke på DENNE LINKEN, får man valgresultatet fra regjeringen på Kanariøyene, fra Lanzarote, og de sju kommunene på Lanzarote.

Fire båter med 195 flyktninger inn til Lanzarote fredag og lørdag, 140 flyktninger kom søndag
Sjøredningstjenesten på Lanzarote. Foto: Salvamento-Maritimo.es

I løpet av fredag og lørdag siste uke kom det fire båter med 195 flyktninger om bord inn til Lanzarote.
Den siste båten ble oppdaget lørdag morgen øst for øya, med 47 mennesker om bord; seks kvinner, et barn, og 40 menn. I følge det lokale Røde Kors var alle ved god helse.

Tidlig søndag morgen ble tre båter oppdaget utenfor østkysten av Lanzarote. Om bord var det 140 flyktninger. Fem av disse måtte på sykehus på grunn av dehydrering.

Vil man vite hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote, kan man klikke HER.

Hoteller på Lanzarote har økt prisene med nesten 30 prosent etter pandemien
Foto: Hotel La Geria

Døgnprisen for et rom på et femstjerners hotell på Lanzarote kostet i snitt 251 euro mot 185 euro i 2019, et firestjerners rom koster nå 108 euro mot 88 euro i 2029, og 82 euro for et trestjerners rom, som kostet 65 euro før pandemien.

Hotell i Costa Teguise ble auksjonert bort
Foto: Sands Beach Resort

Det kjente turisthotellet Sands Beach Resort i Costa Teguise ble auksjonert bort i april måned.
Flere bød på hotellet, hvor taksten var satt til 17 millioner euro. Nå vurderes de forskjellige tilbudene som er kommet inn.

Sands Beach Resort har vært konkurs siden 2017 på grunn av et stort skattekrav som i 2022 utgjorde 12,7 millioner euro.
Hotellet ble bygget i 1986, og består av et saltvannsbasseng, flere basseng med olympiske mål, tennisbaner, flere restauranter og barer, lekeplasser for barn, et supermarked og en sportsbutikk, og 368 hotellrom.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast