Nyheter:

Alle snakker om været på Lanzarote!

Været på Lanzarote er vel det emnet som har vært omtalt flest ganger på sosiale medier som har Lanzarote som tema. Uten tvil er det slik at de fleste som kommer til Lanzarote gjerne vil vite hvordan været blir når ferien starter.

Lanzarote og de andre Kanariøyene blir ofte omtalt som å ha verdens beste klima.  Og det er mest sannsynlig sant!

Vi plages ikke av det mange kaller ekstremvær; vinteren på Lanzarote er som de varmeste skandinaviske somrene, og når sommeren kommer på Lanzarote slipper vi den intense heten som er rundt Middelhavet.

Vi har satt sammen noen interessante fakta om været på Lanzarote, basert på spanske værmålinger helt tilbake til 1981.
Det var nettavisen Lanzarote Information som hjalp oss med mange av opplysningene.

Hvilken måned er den varmeste og kjøligste?
Playa de los Pocillos i Puerto del Carmen på Lanzarote. Foto: puertodelcarmen.com

August er den varmeste måneden, med en gjennomsnittlig temperatur på 25,2 grader. Januar er kaldest med 17,4 grader. Den høyeste temperaturen som noen gang er målt på Lanzarote er 43,6 grader, og den laveste er åtte grader.

Hvor mye solskinn får vi?

Vi har litt under 3000 timer med solskinn per år. Juli er måneden med mest solskinn; 308 timer. Desember har færrest timer, med 196 timer sol.

Hva med regn?

Vi får godt og vel 125 mm regn per år. Det regner som regel mest i desember, med 29,3 mm i gjennomsnitt. Det regner minst i juni, med mindre enn 0,1 mm.
Fra mai til oktober regner det veldig sjelden; i gjennomsnitt faller det 4,3 mm i denne perioden.
Lanzarote er offisielt erklært å ha ørkenklima.

Men er det alltid vind på Lanzarote?
Det blåser noen ganger på Lanzarote…Foto: Facebook

Lanzarote er ei øy som ligger midt i handelsvindenes sone. Derfor blåser det friskt noen ganger, spesielt på sommeren. På grunn av den svalende vinden blir det levelig på øya. Gjennomsnittsfarten på vinden i juli er 33 km/t. Det er minst vind i januar, september, oktober og november; da er vindstyrken i gjennomsnitt 20 km/t.

Hva med sjøtemperaturen?

Igjen understreker vi at vi ikke har ekstremvær. Midt på sommeren og langt utover høsten er det i gjennomsnitt 22-24 grader i vannet. I januar dropper temperaturen til 18-19 grader.

Hva med stormer og orkaner?

Det er sjelden vi har stormer på Lanzarote, fordi de som regel passerer øygruppen nord for oss.
Omtrent hvert tredje år hender det at vi ligger i ytterkanten av en tropisk storm som gir oss kraftig vind og regn.
Vi fikk en føling av en slik storm i oktober 2018. Den kraftigste stormen i nyere tid var i november 2005, da orkanen Delta traff Kanariøyene.

Hva er calima?
Calima ved flyplassen. Foto: Facebook

Calima er varm luft fylt med sandstøv fra Sahara som blåser vestover mot Kanariøyene. Lanzarote ligger bare 10-12 mil fra Sahara. Som regel blir det veldig varmt når calimaen kommer. Alt blir dekket av fint sandstøv, og horisonten farges gul-brun.
Noen ganger dukker det opp tusenvis av insekter på Lanzarote; tidlig på 2000-tallet fikk vi besøk av røde gresshopper fra Egypt, i 2017 kom det svermer av marihøner, og i 2018 hadde vi sommerfugler fra de nordlige delene av Afrika på besøk.

Hvorfor er været på Lanzarote så bra?

Kanariøyene er kjent for å ha ett av verdens beste klimaer; sjeldent for varmt eller for kaldt, med masse solskinn og veldig lite nedbør.

Hvorfor er det slik?
Vi ligger på de riktige breddegradene mellom Middelhavet og tropene, og som gjør at somrene er svale og vintrene varme. Vi ligger på de samme breddegradene som Florida og Egypt.

Handelsvindene tar brodden av hetebølgene

Vi ligger som tidligere nevnt rett i området for de kjente handelsvindene som blåser fra nord.
Det betyr at selv om vi er nabo til Sahara ser vi sjelden temperaturer over 40 grader her, unntatt de få dagene hvor det er vindstille.

Skyene har en tendens å gå rundt øya

Skyer som kommer fra nord samler seg rundt øya etter å ha møtt klippeveggene i Famara på nordvestkysten.
Skyene som beveger seg inn mot land fordamper ganske fort på grunn av temperaturen på øya. Dette fenomenet kan man se på satellittbilder av øya, og selv oppleve dersom en ser utover havet; det er skyer rundt øya, men ingen over selve Lanzarote.

Sahara beskytter oss

Sahara er verdens største varme ørken, og befinner seg bare 10-12 mil fra Lanzarote.
Sahara produserer et varmt lag av luft over de vestlige delene av Afrika. Dette luftlaget stopper stormer og annet uvær før det kommer inn over Kanariøyene.  Derfor er det sjeldent vi opplever stormer på øyene.
Orkanene som rammer blant annet Karibia og Florida på høsten dannes sør for Kanariøyene, før de driver vestover over Atlanterhavet.

Den kanariske havstrømmen

Havstrømmene i Atlanterhavet som flyter mot Lanzarote fra Europa er kjent som «den kalde havstrømmen».
Dette er årsaken til at havtemperaturene på Kanariøyene ligger ganske fast på 20-24 grader mesteparten av året. Dette «kjølige» havvannet som omgir Lanzarote gjør også at varmen ikke blir for intens på sommeren.

Da har du kanskje lært litt mer om været på Lanzarote, og hvorfor vi har verdens beste klima året rundt!

Ikke rart at de gamle romerne kalte Kanariøyene «de lykkelige øyene»!

Ha et godt opphold på solskinnsøya!

Vil du lese mer om været på Lanzarote? Klikk på denne artikkelen.

Kommentarfeltet er stengt

Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-