Ut på tur!

Banan-øya La Palma

Tekst og foto: Terje Jansson

På Lanzarote er det en svært beskjeden produksjon av bananer, mens det på La Palma, en times flytur ut i havet, er banan-produksjonen den viktigste inntektskilden ved siden av turisme.

Her høstes bananer på La Palma

Når man kjører rundt på La Palma, øya med 86000 innbyggere, støter man på banan-plantasjer så og si på hele øya, og spesielt på østsiden av øya. De fleste plantasjene er innendørs. Det er tykke plast-duker som er tak og vegger.

Produksjon av bananer krevet et fuktig klima, og det må tilføres mye vann. På La Palma er det mer nedbør enn på Lanzarote. Det er bygd levadaer (en type vanningsanlegg) som bringer vannet ned fra de høye fjellene på øya, og ned til store oppbevarings-tanker.

For å få frem én klase med bananer trenger man minst 1000 liter vann. En slik klase med bananer kan bestå av 100 til 200 bananer, og veie ca 50 kilo. På La Palma produseres det ca 100 000 tonn bananer i året. Bananene går for å være noen av de beste som produseres, små, men søte og gode. De eksporteres til hele Spania.

Bananene fra La Palma var riktig så gode, sa Marit!

Under vulkanutbruddet i 2021 ble flere plantasjer ødelagt av lava og aske:

Dette er en bananplantasje som ble ødelagt av vulkanutbruddet i 2021

På vår tur rundt på øya måtte vi innom en slik plantasje. Vi bare stoppet bilen, så folk i aksjon, og spurte pent om å få komme inn.
Det var ikke noe problem. Her var høstingen i full gang. En mann tredde en plastpose rundt bananklasen, og en annen kuttet klasen. Deretter ble 50 kilo med bananer båret på ryggen ut til en lastebil.

Her er en klase bananer klar til å kappes

Det var påtagelig hvor fuktig det var inne i plantasjen. På La Palma høster man bananer hele året. En banan-stokk bærer frukt i ca 10 år.

For oss var dette en stor opplevelse. Bananene er grønne når de høstes, men man hadde også noen modne på lur slik at vi fikk med oss en kilo, og det smakte deilig!

Dette er den tredje og siste artikkel om turen som vår utsendte medarbeider Terje Jansson tok til øya La Palma.
De to forrige artiklene finner man ved å klikke på disse linkene:
På tur fra Lanzarote til den grønne øya La Palma  og Vulkantur til La Palma .

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast