Vulkantur til La Palma
Tekst og foto: Terje Jansson
La Palma ble rammet av et voldsomt vulkanutbrudd 19. september 2021.
Øya ligger en times flytur fra Lanzarote ut i Atlanterhavet. Det bor vel 86000 mennesker på La Palma, like mange som i min hjemby Fredrikstad.
På ettermiddagen 19. september 2o21 begynte det å flomme lava ut fra vulkanen Cumbre Vieja, og etter hvert sprutet lavaen ut og mengder med aske la seg over store deler av øya.
Dette infernoet varte i 85 dager, og 7000 mennesker måtte evakueres. 3000 hus ble helt eller delvis ødelagt av lavaen, som slynget seg nedover fjellsiden, og som til slutt endte i havet. Dette var dramatiske døgn, og hjelpemannskaper fra hele Spania kom til unnsetning.
I dag er dette utbruddet og restene av det blitt en turistattraksjon.
Vi dro til La Palma nettopp for å se hva vulkanutbruddet hadde gjort med den grønne øya langt ute i Atlanterhavet.
Selv bodde vi like utenfor hovedstaden Santa Cruz på østsiden av øya. Utbruddet var i nasjonalparken Caldera de Taburiente, og gikk ut over deler av vestsiden av La Palma.
Da det begynte å buldre i vulkanen Cumbre Vieja trodde ikke folk sine egne øyne. Riktignok hadde det vært vulkanutbrudd på La Palma både i 1949 og 1971, men de utbruddene var mer beskjedne.
Ingen ante hvor ille det skulle bli 19. september.
Vulkanutbruddet bare økte i intensitet, og det ene huset etter det andre som lå i fjellsiden, ble ødelagt av lavaen som fosset frem. Til å begynne med i 3,5 kilometers bredde, som senere økte til 6,5 kilometers bredde.
Det ble verre og verre for hver dag som gikk. Folk ble evakuert, ikke bare fra lavaen, men også fra de farlige gassene som utbruddet førte med seg.
Vi kjørte over til vestsiden av La Palma, og etter hvert så vi hvordan vulkanutbruddet hadde fart frem, og lagt alt øde. Et grusom syn, og en katastrofe for dem som ble berørt. Et eget besøkssenter var nå bygget i kanten på lavamassene, på svart størknet lava.
Det var bygget en provisorisk vei gjennom lavaområde, flere kilometer lang. Fartsgrensen her var 20 km i timen, og det var ikke lov til å stoppe. Men det fantes små avstikkere fra veien. Vi tok en slik avstikker, og kunne se hus som var helt ødelagt på den ene siden, mens hus på den andre siden av veien var like hele.
Jo lenger frem vi kom i lavaområdet, jo klarere kunne vi se det enorme krateret i Cumbre Vieja. Det sto advarsel-skilt langs veien at den kunne være varm fortsatt.
Dette var en opplevelse som gjorde dypt inntrykk på oss. Man kan ikke tenke seg hvordan menneskene som bodde her opplevde dette marerittet, som måtte evakueres fra sine boliger, og se husene sine bli slukt av lavaen.
Det sto ikke på hjelp etter lavautbruddet, som var over 13. desember 2021.
Befolkningen fra alle Kanariøyene stilte seg til disposisjon, og regjeringen garanterte gjenoppbygging til alle som var berørt. Det var ikke bare hus og en kirke som ble slukt av lavaen. I åskanten under vulkanen var det også flere banan-plantasjer som forsvant under lavaen.
I neste uke presenterer Lanzaroteposten vårt inntrykk av bananproduksjonen på La Palma.
La Palma ligger bare en times flytur med det lokale flyselskapet Binter ut i Atlanterhavet. Vi kan absolutt anbefale en slik tur!
La Palma er en grønn øy, selv om den er vulkansk, og veldig ulik Lanzarote. En week-end-tur er absolutt å anbefale. Det går direktefly, både fredag og søndag.
Gikk du glipp av Terje Janssons første artikkel om La Palma, som ble presentert i forrige uke, finner du artikkelen HER.