turisterUt på tur!

På tur fra Lanzarote til den grønne øya La Palma

Tekst og foto: Terje Jansson

La Palma er den av Kanariøyene som ligger lengst vest i Atlanterhavet sammen med øya El Hierro. La Palma er som Lanzarote en vulkansk øy, med mange vulkaner og høye fjell. Det høyeste fjellet er på hele 2424 m.o.h.

Øya ble rammet av et forferdelig vulkansk utbrudd i 2021 , med lava som sprutet ut i 85 dager. Men mer om lavautbruddet i 2021 i en egen artikkel senere i Lanzaroteposten.

Vi var veldig nysgjerrige på denne øya, og når vi først var på langtidsopphold på Lanzarote, kunne vi like gjerne ta en weekend-tur over til La Palma. Og som sagt, så gjort.

La Palma ligger nøyaktig en times tur med flyselskapet Binter ut i Atlanterhavet. Vi landet på den 12 år gamle, moderne flyplassen som ligger under grønne fjell, og nesten helt ned i vannkanten.

Det første som slår oss er at denne øya er veldig lik Madeira, med grønne fjell som går helt ned til havet.

Det var fargrerikt også i turistbyen Brena Baja

Det er ikke så mange hoteller på øya, og de fleste ligger i turistbyen Brena Baja, bare fem kilometer fra hovedstaden Santa Cruz de La Palma, der det bor ca 18 000 innbyggere. På hele øya bor det ca 86 000 innbyggere.

La Palma er den grønneste av alle Kanariøyene, til tross for at den er vulkansk.

Fargerike hus i hovedstaden Santa Cruz de la Palma

Det er veldig greit å leie seg bil for å komme seg rundt på La Palma. Vi «gjorde» hovedstaden Santa Cruz først. Den er ikke stor, men havnen er travel. Her går det rutebåter til de andre Kanariøyene, samt at cruise-trafikken har tatt seg opp.

Det er mange små hyggelige restauranter å slå seg ned ved.

Noe av det mest karakteristiske med byen er alle husene, som er malt i forskjellige farver. Dette var riktig så fint. Men ettersom fjellsidene går helt ned i havet er det mye bakker, men veiene er fine å kjøre på.

Det er så fint å kjøre rundt på denne grønne øya. Vi så pinje-skog, blomstrende mandeltrær og kanarifuru. Andre dagen tok vi oss en tur sørover, der veiene slynget seg opp og ned i terrenget. Vi passerte små landsbyer, og det var ikke mange husene i hver by. Det var også karakteristisk hvordan bebyggelsen var veldig spredd i fjellsidene.

Dette er fyret på sørspissen av La Palma

Flere steder langs kysten var det flere badestrender med sort lava-sand. Vi kom helt til sydspissen på La Palma, til Fuencaliente.
Her tok vi en liten vei ned til sørspissen av La Palma til fyret Fuencaliente; der var det også rester av det gamle fyret. På stedet var det også en idyllisk strand.

Saltanlegget sør på La Palma

Ikke nok med det, for her lå det også et stort saltanlegg. Det var svært pittoresk med det hvite saltet, det blå havet og den sorte lavaen.
Ikke så rart at dette er et av de mest besøkte stedene på La Palma.

Bananplantasjer er det stort sett over hele La Palma

Ferden tok oss videre oppe i høyden på vestkysten, vi kjørte gjennom den ene banan-plantasjen etter den andre. Et flott syn, og så overraskende! Det blir en egen artikkel senere i Lanzaroteposten om banandyrkingen på La Palma.

Så nærmet vi oss vulkanen Cumbre Vieja som spydde ut lava og aske i 85 dager ifra 31.september til 13. desember 2021. Det var et utrolig syn, men som sagt blir det en egen artikkel i Lanzaroteposten om vulkanutbruddet.

Vi kom oss over fjellet til østsiden av øya igjen. Vi var oppe i 1000 meters høyde, men da var det laget tunneler under nasjonalparken Caldera de Taburiente.

Siste dag på La Palma ble det en kjøretur langs østsiden av øya, og igjen så vi bananplantasjer og små byer.

La Palma er også godt kjent for fot-turister. På østsiden av øya gikk det mange turstier inn i nasjonalparken, men det er svært kupert her, så man bør helst være i god form.

På La Palma ligger også verdens største astrofysikk-observatorium. Her jobber forskere om natten og studerer stjernehimmelen, med mer. Observatoriet ligger på en av de høyeste fjell-toppene på øya. Hit kan også turister komme.

La Palma er den grønne øya av Kanariøyene. I bakgrunnenen ser vi hovedstaden Santa Cruz

La Palma ble en stor overraskelse for oss, så grønn og fin, og en vegetasjon vi ikke er vant til å se. Øya får flere og flere turister, for det kommer charterfly fra store deler av Europa nå. Prisnivået er faktisk litt rimeligere enn det er på Lanzarote.

Da er det bare å si god tur!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast