nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 29.mars 2023

Det blir opp mot 32 grader i dag onsdag, med sandstøv i luften (calima)
En typisk calima-dag på Lanzarote. Foto: Cabildo de Lanzarote

Den spanske værinstituttet AEMet har sendt ut et gult varsel om sanddis i lufta, spesielt torsdag. Sanddisen begynner å vise seg allerede i dag onsdag. På fredag vil sanddisen avta, står det i meldingen. Temperaturen kan nå opp mot 32 grader disse dagene.

Sammen med sanddisen meldes det om kraftige vindkast som kan komme opp i 50 km/t, spesielt på innlandet og sørvestkysten av øya.

Pyrosomer, «sjøagurker» oppdaget i vannet på Playa Chica i Puerto del Carmen
Pyrosomer. Foto: Show Ryu, wikimedia.org

Store mengder av pyrosomer, som noen også kaller «sjøagurker» er oppdaget i vannet på Playa Chica i Puerto del Carmen.
Disse organismene, som er gelé-aktige er ikke farlige for mennesker.
Pyrosomer betyr «ild-kropper», og navnet kommer av at disse organismene gløder i mørket.
Bevegelsene til disse organismene styres av strømmer, tidevann og bølger, og ekspertene sier til lokalavisa at de vil forsvinne ganske raskt.

Færre forbrytelser på Lanzarote i 2022
Foto: unsplash.com

6403 kriminelle handlinger ble meldt på Lanzarote i 2022.  Halvparten av disse var i kategorien «andre kriminelle handlinger», som betyr «mindre alvorlige forbrytelser». I 2019 ble 7200 forbrytelser registrert.
Forbrytelser som tyveri og ran med vold gikk ned, mens det i fjor var en liten økning av voldtekter, narkotikaforbrytelser og svindel på nett.

De fleste forbrytelsene foregikk i hovedstaden Arrecife, men også Tias kommune med Puerto del Carmen fikk en økning etter at turistene kom tilbake etter pandemien.
Det var tre drap på øya i fjor; to personer ble knivdrept i hovedstaden, mens en kvinne kjørte med vilje utfor en fjellside i Tinajo for å drepe sin dødssyke mann. Begge to omkom.

Fly fra Air Europa ble døpt «César Manrique Lanzarote»
Presidenten på Lanzarote og direktøren for Air Europa var til stede i Madrid. Foto: Cabildo de Lanzarote

I går mandag ble et Boing 737-fly fra selskapet Air Europa døpt «César Manrique Lanzarote». Dåpen foregikk på flyplassen Barajas i Madrid.

Initiativet til denne høytidlige handlingen kom fra regjeringen på Lanzarote og flyselskapet, som begge ville hedre kunstneren fra Lanzarote, og samtidig promotere øya som et turistmål.
Vi er veldig stolt over å forbindes med kanskje den viktigste personen i Lanzarotes nyere historie, sa direktøren i flyselskapet under dåpen.
Vi identifiserer oss med miljøverdiene som Manrique alltid viste, som forplikter oss til å ha en bærekraftig flåte som reduserer utslippene maksimalt, fortsatte direktøren i sin tale.

Air Europa øker sine flygninger til og fra Lanzarote med 15 prosent denne sommeren, blant annet fra Madrid, Barcelona, Santiago de Compostela og Bilbao.

Til høsten markeres 30-årsjubileet for at Lanzarote ble Reserva de la Biosfera
Lanzarotes kjennemerke, laget av kunstneren Cesar Manrique

Lanzarote ble i i oktober 1993 utnevnt til å være et «Reserva de la Biosfera«.
Slår man opp i en norsk ordforklaringsbok betyr biosfære » del av jorda der det fins organisk liv».

Det var UNESCO som bestemte at Lanzarote skulle bli et sted, et reservat hvor «natur og folk skulle gå hånd i hånd for å bevare den unike naturen på øya».
UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, med formål å bidra til fred og sikkerhet ved å fremme internasjonalt samarbeid gjennom utdanning, vitenskap og kultur.

Det var kunstneren Cesar Manrique på Lanzarote som la grunnlaget for denne betegnelsen av øya, hvor natur og folk (han mente nok først og fremst turister) skulle gå sammen slik at naturen på denne unike øya ble så uberørt som mulig.

Cesar Manrique laget kjennemerket for Lanzarote (se litt over), som IKKE viser en sol med sine stråler, som mange tror, men en vulkan med sju lavastrømmer, som berører alle de sju kommunene på Lanzarote.

Jubileet er under full planlegging, med spesielle turer i naturen, seminarer, arbeidsgrupper, diskusjoner og andre aktiviteter som publikum vil merke i hele oktober, sier regjeringen i en melding.

Pannekaker i dag!
Tegning: Erling Bjørn Hansen

Som vanlig på onsdager serverer Dani og Sandra på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen nystekte pannekaker.

Vil man ha en trøndersk vri, kan man få stekt flesk og blåbærsyltetøy i tillegg…eller man kan velge andre retter fra menyen.
Seansen starter kl.14. Sist onsdag kom det 10 gjester, og de fleste bestilte pannekaker av Sandra og Dani.

Man kan få så mange pannekaker man vil; dette er rekorden på sju pannekaker, satt av Asbjørn!

Kan du telle de sju pannekakene? Foto: Lanzaroteposten

Las Vistas ligger i Puerto del Carmen, på skrå over gata fra postkontoret og helsesenteret. Velkommen!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast