Ukategorisert

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 15.mars 2023

Storpolitisk toppmøte på Lanzarote i dag

I dag onsdag møtes den spanske statsministeren Pedro Sánchez og den portugisiske statsministeren António Costa på Lanzarote.

Sammen med statsministrene vil ti ministre fra hver regjering delta.
Sakene som skal diskuteres er først og fremst EUs asyl-og immigrasjonslover, felles pris på gass mellom de to landene, og rettferdige skatteregler for å styrke handelen mellom Spania og Portugal.
Senere i år vil også Frankrike bli invitert til det neste toppmøtet landene i mellom.
Dagens toppmøte holdes i det store amfiet i Jameos del Agua nord på øya. Det kan bli noen trafikale problemer når ministrene skal fraktes til og fra.

Portugals statsminister. Foto: wikipedia.org

Begge statsministrene har allerede ankommet Lanzarote.

I går tirsdag besøkte de hjemmet til den portugisiske forfatteren José Saramago i landsbyen Tias, hvor Saramagos kone, den spanske journalisten Pilar del Rio tok i mot gjestene. Huset er nå også et museum, hvor hovedoppgavene er å bekjempe intoleranse, fremmedfrykt, hat og trakassering, fortalte Pilar del Rio til gjestene. Til stede var også presidenten på Kanariøyene og presidenten på Lanzarote.

Saramago flyttet til Lanzarote i 1992 etter å ha kommet i unåde med de politiske myndighetene og kirken i Portugal.
Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1998. Han døde på Lanzarote i 2010.

Man kan lese mer om Saramago her i Store norske leksikon.

I dag onsdag begynner feiringen av Irlands skytshelgen St. Patrick, også på Lanzarote
Fra paraden i Puerto del Carmen på St.Patrick´s Day i 2019. Foto: Tias kommune

Fredag 17.mars er Irlands nasjonaldag, St.Patrick´s Day. Dagen er en kirkelig minnedag for den hellige Patrick, Irlands nasjonalhelgens død. Patrick er omtalt som skytshelgenen som brakte kristendommen til Irland på 430-tallet.

Det er mange irer som bor på Lanzarote, og ikke minst irske barer, som alle markerer feiringen. I et vanlig år kommer det nesten 300 000 irer på ferie hit. Disse vil markere dagen med sine grønne og oransje farger på øya de neste tre dagene.

I dag onsdag er det Hurling-kamp på Playa Grande i Puerto del Carmen kl.12. Hurling er et slags bandyspill, og er en av Irlands mest populære sportsgrener.
fredag starter feiringen kl.11 med en gudstjeneste i den katolske kirken i Puerto del Carmen. Fra kl.12 opptrer flere band og artister i havna i Gamlebyen, med blant andre artister fra Irland.
Kl.17 fredag starter paraden fra Turistkontoret på Avenidaen frem til havna i Gamlebyen i Puerto del Carmen.

Hele programmet finner man her:

Turister på vandring funnet av droner
Naturparken Los Ajaches sør på Lanzarote. Foto: holaislascanarias.com

To britiske kvinner hadde gått seg vill i naturparken Los Ajaches sør på Lanzarote, ikke langt fra Playa Blanca. De klarte å varsle nødetatene om at de hadde gått seg vill, men visste ikke helt hvor de var.
Politiet sendte opp en drone i området, som ganske raskt fant turgåerne. Mannskap fra brannvesenet gikk inn i området, og ledet damene ned til parkeringsplassen og bilen deres.

Nye heiser for publikum på flyplassen
Flyplassen på Lanzarote.. Foto: Lanzaroteposten

Eierne av flyplassen på Lanzarote, AENA har bestemt at de to publikumsheisene mellom ankomst-og avgangshallen på hovedflyplassen skal skiftes ut.
Arbeidet skal foregå veldig tidlig på morgenen, slik at den daglige trafikken ikke skal bli forstyrret. En av heisene skal alltid være i drift under fornyingen.
Heisene på flyplassen er over 25 år gamle, og er etter dagens normer veldig saktegående.

Tias kommune utvider kirkegården sin
Foto: Tias kommune

Tias kommune utvider nå kirkegården med 48 nye nisjer, plasser hvor kister kan plasseres. Prosjektet kalles «Ampliación de nichos en cementerio”, og kommunen bruker 45 500 euro på prosjektet. De nye nisjene er plassert i det nordlige området av kirkegården.

Pannekaker i dag!
Tegning: Erling Bjørn Hansen

Som vanlig på onsdager serverer Dani og Sandra på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen nystekte pannekaker.

Vil man ha en trøndersk vri, kan man få stekt flesk og blåbærsyltetøy i tillegg…eller man kan velge andre retter fra menyen.
Seansen starter kl.14. Sist onsdag kom det 15 gjester, og de fleste bestilte pannekaker av Sandra og Dani. Denne dagen «konkurrerte» man med frivillighetslunsjen på Sjømannskirken…

Man kan få så mange pannekaker man vil; dette er rekorden på sju pannekaker!

Kan du telle de sju pannekakene? Foto: Lanzaroteposten

Las Vistas ligger i Puerto del Carmen, på skrå over gata fra postkontoret og helsesenteret. Velkommen!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast