nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 14.mars 2023

Fabrikk som laget falske merkeklær stengt av politiet i Arrecife

Siste uke tok det lokale politiet i hovedstaden Arrecife seg inn i en fabrikk som laget falske merkeklær.

Fabrikken lå på Calle Usaje, og politiet beslagla mer enn 3600 falske poloskjorter, t-skjorter, bukser, capser, hatter, skuldervesker og  ryggsekker. Maskiner som kunne sy falske logoer på capser og skjorter ble også tatt.
94 falske klokker ble også beslaglagt senere på dagen fra en gateselger på Marina Lanzarote.

Politiet sier at varer for over 600 000 euro ble beslaglagt. Politiet var godt fornøyd med å stoppe leveranser til flere såkalte «selgere» på øya.

Personer som produserer OG selger falske varer på Lanzarote, blir nå anklaget for «en forbrytelse mot industriell eiendom». De ansvarlige i fabrikken og selgerne ble fengslet, og risikerer opp til fire års fengsel, og store bøter.

Her er en video som lokalpolitiet laget av de falske varene:

Restauranten på Playa de La Garita i Arrieta må rives
Restauranten sees midt i bildet fra Playa de La Garita. Foto: turismolanzarote.com

Denne baren og restauranten i landsbyen Arrieta på nordøstkysten av Lanzarote, som heter «Chiringuito» ble bygget i 1998. Restauranten fikk til å begynne med to års tillatelse til drift av kystdepartementet. Siden da er avtalen aldri blitt fornyet.

Etter at ordføreren i Haria kommune, Evelia Garcia kontaktet eierne av restauranten, ble det bestemt at denne «ulovlige» situasjonen ikke kunne fortsette. Både tomten og bygget skal nå tilbakeføres til kommunen, som vil rive huset, og bygge nytt. Driften av den nye restauranten skal settes ut på anbud.
Kommunen sier at de har mottatt midler fra EU som skal brukes til å forbedre dette strandområdet.

De ansvarlige for vinhuset Stratvs frikjent
Foto: stratvs.com

I flere år har eier, arkitekt og kommunale direktører og teknikkere vært tiltalt for korrupsjon og ulovlig utvidelse av vingården Stratvs i La Geria-distriktet på Lanzarote.

Etter flere rettssaker ble den siste gruppen, der eieren Juan Francisco Rosa befant seg, frikjent av den kanariske høyesterett etter at påtalemyndighetene anket den forrige frifinnelsen.
Eieren av vingården, Juan Rosa er også eier av både Hotel Fariones i Puerto del Carmen og Hotel Princesa Yaiza i Playa Blanca.
I følge hans advokat vil Rosa be om kompensasjon for tapte inntekter, etter at myndighetene stengte vingården i over fire år.

Denne saken har vært delt i to grupper på grunn av det store tallet på tiltalte.
I den første gruppen ble den tidligere ordføreren i Yaiza, Gladys Acuña dømt til en bot på 10 000 euro, og fikk ikke inneha offentlige verv de neste 14 årene. Flere kommunale direktører i Yaiza kommune ble også dømt for å ha gitt lisenser for bygging av vingården på ulovlig grunnlag.

Lanzaroteposten har tidligere skrevet flere artikler om denne saken, som man finne ved å skrive Stratvs i søkerubrikken.
Her er en av sidene.

Lanzarotes største hotell vil åpne sine dører 1.november

Det nye Costa Papagayo Hotel i Playa Blanca er i november klar til å ta i mot sine første gjester.
Byggingen av hotellet startet i 2019, og skal ha kostet 150 millioner euro.
Hotellet eies av et selskap som heter Yudaya, men skal driftes av hotellgruppen Barceló som et firestjerners hotell. Hotellet ligger ved Marina Rubicon i Playa Blanca sør på Lanzarote, og vil ha 720 rom med plass til 1400 gjester. Hotellet satser også stort på å være et konferansehotell.

Man kan nå bestille rom fra 1.november 2023 via denne nettsiden.

Det nye hotellet i Playa Blanca ruver i terrenget! Ill.: Hotel Barceló

Barcelo Grupo driver for øyeblikket 18 hotell på Kanariøyene med tilsammen 6000 rom, 12 000 senger, og har 4000 ansatte.

Folketallet på Lanzarote er ganske stabilt
Folk i Arrecife. Foto: Cabildo de Lanzarote

Hovedstaden Arrecife hadde den største fraflyttingen av alle kommuner på øya i 2022. Etter at 747 av innbyggerne flyttet derfra,  er innbyggertallet i hovedstaden 63 750 ved årsskiftet i fjor.
Datasenteret på Lanzarote melder at de fleste som flyttet fra Arrecife, flyttet til nabokommunene Teguise. Tias og Tinajo.
Teguise økte sitt folketall med 367, og har nå 23 044 innbyggere. Tias fikk 282 nye innbyggere, og har totalt 21 083 innbyggere. Tinajo kommune fikk 126 nye innbygere, og har nå 6 573 innbyggere. Haria kommune fikk 17 flere innbyggere, og har nå 5 382 innbyggere.
San Bartolomé og Yaiza kommuner mistet henholdsvis 69 og 53 innbyggere.

Lanzarote hadde ved årsskiftet 155 745 innbyggere, i følge regjeringens datasenter.

Sjømannskirken informerer

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast