forbrukerNyheter:

10 tips til smart kortbruk på Lanzarote

Vi hører noen ganger om at folk må betale ganske mye i gebyrer når de bruker minibanker på Lanzarote. Ofte skyldes det språkproblemer, og dermed vet man ikke helt hva man eventuelt trykker ja eller nei til når man skal ta ut penger.

I den siste tiden har folk brukt minibankene til et firma som heter CashZone på Lanzarote.
På nettsiden deres står det at CashZone er verdens største nettverk av ATM, Automatic Teller Machines.
CashZone understreker at de IKKE er en bank, men et firma som blant annet skal tjene penger når folk bruker maskinene deres. Og dette kan bli veldig dyrt, med mange gebyrer og høy kurs.
Lanzaroteposten tror det er lurt å holde seg unna disse «private» miniuttakene.

Lanzaroteposten anbefaler at man i stedet bruker minibanker som ligger i tilknytning til en bank. Skulle kortet bli «slukt» er det da enkelt å gå inn i banken og be om å få tilbake kortet, og samtidig få en forklaring på hva som gikk galt.

De fleste minibanker til de større spanske bankene som Sabadell, BBVA, CaizaBank og Banka March og andre har minibanker som automatisk gir instruksjoner på norsk når du bruker et norsk kort.

Dessuten vil du også bli spurt om du vil «belaste kortet i lokal valuta eller i norske kroner». Si alltid ja til LOKAL VALUTA, altså EURO på Lanzarote, det er billigst. Dette må du også gjøre når du bruker kortet i en restaurant eller butikk.

Noen ganger vil du få spørsmål på engelsk om with or without CONVERSION, altså om man vil bruke utsteders eller bankens kurs. Trykk da alltid WITHOUT conversion.

Sparebank 1 i Norge har gitt ut 10 tips til smart kortbruk i utlandet:

Smart og trygg kortbruk på utenlandsferie:

  1. Ta med to kort, et kredittkort og et vanlig bankkort. Ikke oppbevar disse sammen. Skulle du miste ett, har du ett i reserve.
  2. De laveste gebyrene får du gjerne når du bruker bankkort ved uttak i minibank og kredittkort ved betaling.
  3. Det lønner seg oftest å bruke kort i stedet for å ta ut penger og betale kontant.
  4. Bruk kredittkortet ved overnatting på hotell og leie av bil. Ellers risikerer du at et stort beløp blir reservert og sperret på din konto.
  5. Belast alle kjøp i lokal valuta og ikke i norske kroner. Da får du den beste kursen.
  6. Trenger du kontanter, ta dem ut i minibank i utlandet. Ved uttak av valuta i Norge eller på vekslingskontor i utlandet får du gjerne mye dårligere vekslingskurs.
  7. Betaler du med kredittkort kan du gå gjennom hver transaksjon i etterkant og sjekke beløpene før du betaler. Det gir trygghet i tilfelle tyveri eller misbruk av kortet.
  8. Skjul PIN-koden ved inntasting og ikke slipp kortet ut av syne verken i butikk eller på restaurant. Ikke oppgi koden til noen, ikke engang til bank eller politi.
  9. Hvis du har regionsperre på kortet må du huske å slå den av. Ellers virker ikke kortet.
  10. Meld straks fra til banken eller kortselskapet ved mistet, stjålet eller misbrukt kort. Legg nummeret til kundeservice og sperretjeneste inn på mobilen før du reiser.

Skulle folk fremdeles ha problemer med å forstå hvordan man skal ta ut penger «i veggen», gå da inn i banken og be om å få ta ut penger over disken.

Nettsiden smartepenger.no har laget en artikkel om hvilke kort som er best å bruke i utlandet.

Forbrukerøkonomer i Norge sier også at det å kjøpe valuta før du reiser er både dyrt og unødvendig. Da kjøper du landets valuta, og du får dårligere kurs. Det er også dyrt å gå innom vekslingskontorer, da kursen som regel er veldig dårlig. Les mer om dette HER.

På Lanzarote er det vanlig å bruke kort, både i butikken og på restaurant, akkurat som i Norge. Den eneste forskjellen er at du IKKE kan «ta ut kontanter» når du betaler med kort i butikken.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast