nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 1.desember 2022

Nordisk turister brukte mest penger på Lanzarote
Foto: Vidar Nordli- Mathisen

Turistene brukte 920 millioner euro på Lanzarote i tredje kvartal. Det var turister fra de nordiske landene som brukte mest, skriver regjeringens statistikkinstitutt.
Mellom juli og september i år besøkte 776 185 turister Lanzarote. Det var 77 prosent flere enn i samme kvartal i fjor, som gjorde at Lanzarote hadde den høyeste veksten av ankomster på Kanariøyene.

De som brukte mest penger på Lanzarote var turister fra de nordiske landene. De brukte i snitt 247 euro per døgn, tett fulgt av nederlendere med 189 euro, og britene, som i snitt brukte 173 euro.
Overnattingen tok 43 prosent av utgiftene, transport 36 prosent, mat 13 prosent, rekreasjon fem prosent,og shopping tre prosent.

216 millioner euro ble investert på Kanariøyene fra utlandet første halvdel av 2022
Foto: unsplash.com

Kanariøyene er tydeligvis et godt investeringsområde, spesielt fra firmaer i utlandet.
De første seks månedene i år ble det investert 216 millioner euro, over 2, 1 milliarder kroner. Dette er 157 prosent mer (!) enn i samme tidsrom i fjor.
Pengene kom fra transport av folk og gods både via båter og fly, fra utenlandske filmer som ble laget, og «konsulent-tjenester», uten at tjenestene ble spesifisert.
57 millioner euro kom fra Tyskland, 56 millioner euro fra USA, Irland bidro med 35 millioner euro, Nederland med 31 millioner euro, og også Storbritannia bidro med et større beløp.

Hovedstaden Arrecife får tre nye el-busser 
Foto: LanzaroteDigital.com

I desember vil hovedstaden Arrecife på Lanzarote motta tre nye el- busser. Disse vil erstatte gamle busser som er over ti år gamle, og settes inn i lokaltrafikken i byen.

Hva skjer med statuene på havbunnen i Playa Blanca?
Foto: Museo Atlantico

Den britiske kunsteren Jason deCaires Taylor laget for noen år siden et undersjøisk museum på bunnen av havet rett utenfor Playa Blanca. På 12 meters dyp ble det etterhvert plassert over 300 skulpturer som folk måtte dykke ned til for å se, etter å ha tatt et dykkerkurs først.

I begynnelsen ble besøkene på havbunnen administrert av turistmyndighetene på Lanzarote, men allerede sommeren 2020 stoppet  turistmyndighetene på øya salget av billetter, og all annonsering av museet opphørte også.

– Det økonomiske tapet var enormt, kunne direktøren i CACT (Sentrene for kunst, kultur og turisme) fortelle. Dessuten samsvarer heller ikke dette museet med filosofien til kunstneren Cesar Manrique fra Lanzarote. – Dette er utenlandsk kunst som ikke hører hjemme på Lanzarote, sa direktøren i CACT.

Likevel fortsatte dykkerklubbene på øya å promotere et besøk ned på havbunnen for sine dykkere.

Siste uke ble en båt med kran hyret inn av myndighetene for å drive med » vedlikeholdarbeide» av statuene.
Dykkerklubbene hevder imidlertid at båten ble brukt til å fjerne to av statuene om natten.
Statuene er en modell av en advokat på øya, og en god venn av tidligere president på Lanzarote, Pedro San Ginés. Både advokaten og presidenten er nå under etterforskning for korrupsjon på Lanzarote.
Dette har i ettertid blitt bekreftet av direktøren for CACT, Benjamin Perdomo, nettopp fordi statuene er en modell av en advokat som er under etterforskning.

Trygden i Spania vil stige med 8,5 prosent neste år

Den månedlige utbetaling av alderspensjon i Spania vil gå opp med 8,5 prosent neste år. Dette gjør at den gjennomsnittlige månedlige utbetaling går opp til 1187 euro. Dette er den største økningen av pensjonene som noen gang er notert.

I samme meldingen står det at inflasjonen i Spania faller igjen. I november falt den til 6,8 prosent, som er det laveste tallet siden krigen i Ukraina startet. Dette er også den fjerde nedgangen fra topp-noteringen, som var på 10,5 prosent i august.

Tallene er utarbeidet av ISTAC, Instituto Canario de Estadística, det kanariske statistikkinstituttet.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast