nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 9.november 2022

Test av nødvarsel på din mobil

I morgen torsdag 10.november vil det spanske sivilforsvaret holde en test via mobiltelefoner på Kanariøyene, mobiler som er koblet til basestasjoner i dette området.
Sivilforsvaret har holdt testsendinger av disse meldingene over hele landet siden 24.oktober, og i morgen er det Kanariøyenes tur.

Testen vil bestå av en høy pipetone, og som bare kan avsluttes ved å trykke på ordet «aceptar», «akseptere» etter at denne meldingen blir presentert:

 

Ill.: Eksempel på test-melding fra Sivilforsvaret i Spania

Meldingen er altså en test på fremtidige meldinger som kan berøre folks sikkerhet og helse, som varsel om jordkjelv, vulkanutbrudd, tsunami, flom, uvær o.l. i områder folk bor i. Det er ikke nevnt NÅR på dagen denne test-meldingen blir sendt ut.

Meldingen i morgen inneholder ordene PRUEBA PRUEBA PRUEBA, som betyr prøve eller test. Det betyr at man IKKE skal gjøre noe, bortsett fra å trykke ACEPTAR for å avslutte varslet.

Det arbeides med å få meldingene ut på andre språk, som engelsk, fransk og tysk, men systemet for dette er visst ikke klart ennå.

Store forskjeller på boligpriser på Lanzarote
Hus til salgs? Foto: Lanzaroteposten

I de siste 12 månedene har boligprisene på Lanzarote vist store forskjeller fra kommune til kommune.

Den største kontrasten finner vi i kommunene San Bartolomé og Yaiza (med Playa Blanca).  I San Bartolomé var snitt-prisen på en kvadratmeter 2082 euro i oktober i fjor. I dag er prisen gått ned til 1991 euro, en nedgang på 4,4 prosent på et år.

I Yaiza kostet en kvadratmeter i snitt 2296 euro i oktober i fjor. I dag koster kvadratmeteren 2816 euro, en økning på nesten 23 prosent. Fortsetter denne prisveksten, vil Yaiza passere 3000 euro neste år.

Vanligvis har veksten av boligpriser hvert år vært økende i alle kommunene, med årets unntak i San Bartolomé og Tinajo. Tinajo kommune opplever en nedgang av boligprisene på 1,5 prosent, med en gjennomsnittlig kvadratmeter-pris på 1543 euro.

I Tias kommune med Puerto del Carmen har boligprisene økt med 10, 4 prosent det siste året. En kvadratmeter koster nå 2693 euro.

Haria komune nord på Lanzarote opplever en økning av boligprisene på 8,1 prosent det siste året, med en kvadratmeterpris på 1767 euro.

Teguise og Arrecife kommuner har hatt en lavere prisvekst på boliger det siste året, med en vekst på henholdsvis 5,6 prosent og 5,4 prosent. I Teguise kommune  (med Costa Teguise) koster kvadratmeteren 2193 euro i snitt, mens den koster 1409 euro i hovedstaden Arrecife.
Tallene er utarbeidet av statistikkontoret hos regjeringen på Lanzarote (Cabildo).

Mange i arbeid på Lanzarote
Foto: unsplash.com

Ved starten av årets fjerde kvartal hadde Lanzarote rekordhøy sysselsetting.
Totalt er 62 295 personer i arbeid. Litt under 20 000 personer jobbet i hotell-og restaurantbransjen, 4231 personer i byggeindustrien, 2047 i forskjellige produktindustrier, og 651 personer jobbet med jordbruk.
11 000 personer er selvstendige næringsdrivende, som utgjør 17,8 prosent av arbeidsstokken.

Siden januar 2022 har ledigheten på Lanzarote gått ned med 2325 personer, og per 1.november er det 9338 arbeidsledige på øya. Dette er det laveste ledighetstallet siden før finanskrisen i 2008.

Tallene er utarbeidet av ISTAC, Instituto Canario de Estadística, det kanariske statistikkinstituttet.

Yaiza kommune med Playa Blanca øker taxiprisene
Foto: yaiza.es

Det har blitt dyrere å bruke taxi i Yaiza kommune, inkludert Playa Blanca. Denne uka økte kilometerprisen på dagtid fra 63 til 75 centimos, mens natt-taksten økte til 80 centimos (8 kroner). Startprisen på dagen fra kl.06 til 22 blir 2.70 euro, og 3.40 euro på natten.
Det er seks år siden sist prisene ble økt i Yaiza.
Yaiza kommune har 67 taxier, hvorav 12 biler er utstyrt for å kjøre kunder med bevegelsesproblemer.

I august i år økte også drosjene i Tias og Arrecife kommuner sine priser.

Pannekaker i dag!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Som vanlig på onsdager serverer Dani og Sandra på restauranten Las Vistas nystekte pannekaker. Vil man ha en trøndersk vri, kan man få stekt flesk og blåbærsyltetøy i tillegg…eller man kan velge andre retter fra menyen.
Seansen starter kl.14. Sist onsdag kom det 25 gjester, og de fleste bestilte pannekaker av Sandra og Dani.

Las Vistas ligger i Puerto del Carmen, på skrå over gata fra postkontoret og helsesenteret. Velkommen!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast