Nyheter fra Lanzarote! Mandag 17.oktober 2022
Hyllest av arbeidere som stod på under pandemien

Regjeringen på Lanzarote hadde lørdag invitert representanter fra en rekke yrker til en «takk-for-jobben»-kveld i konsertsalen i Jameos del Agua.
Regjeringen ville takke representantene fra sykehusene, legekontorene, gate-og fortausrenholdere, matdistribusjonen, butikkansatte, sykehjemsansatte, de militære, søppelbilene, politiet, arbeiderne ved vann-og el-verkene, redningstjenestene og Sivilforsvaret for deres innsats under pandemien.
– Disse gikk på jobb mens Lanzarote var stengt ned, sa presidenten på Lanzarote, María Dolores Corujo, som sammen med helseministeren i Spania og helseministeren på Kanariøyene holdt taler hvor de takket arbeiderne for en utmerket innsats.
Samtidig fikk Lanzarote skryt for at 92,8 prosent hadde vaksinert seg, og at booster-vaksinen nå ble tatt av mange.
Det er slutt på rapportering av koronatilfeller på Kanariøyene

Fra 9.oktober ble det slutt på å sende ut en oversikt over smittetilfeller av korona fra helsemyndighetene i Spania.
Likevel fortsetter kravet om munnbind når man tar buss og taxi, besøker et apotek, sykehus eller andre helsestasjoner. Alle spanske flyselskap krever også bruk av munnbind når man flyr.
Voldsomt tordenvær over Lanzarote

Lørdag kveld ble Lanzarote grundig vasket av et kraftig regnvær mens lyn og torden kunne både sees og høres. Det gjorde godt, spesielt for bøndene som virkelig savner regn! Søndag kom med blå himmel og sol, og temperaturer opp mot 30 grader igjen.
Turistmyndighetene på Kanariøyene deltar på stor reiselivsmesse i Las Vegas, USA

Denne uka er representanter for turistmyndighetene på Kanariøyene i Las Vegas i USA. Der arrangeres en større reiselivsmesse, hvor man blant annet knytter kontakter med flyselskaper fra hele verden.
Det viser seg at Kanariøyene er et av stedene i verden som har flest fly-forbindelser. Til sammen har øyene 731 forskjellige flyruter, som drives av 53 flyselskaper. Disse selskapene knytter Kanariøyene til 146 flyplasser.
Denne vinteren har flyselskapene 9,4 millioner flyseter tilgjengelig til Kanariøyene. Dette er en økning på mer enn 30 prosent sammenlignet med 2019.
Teguise den rikeste kommunen Per Capita (per innbygger) på Lanzarote

Teguise er den rikeste kommunen på Lanzarote. Det betyr at innbyggerne i Teguise i gjennomsnitt har den høyeste inntekten av Lanzarotes sju kommuner.
Deretter følger San Bartolomé kommune, Haria og Tias med Puerto del Carmen. Yaiza kommune med Playa Blanca har den laveste inntekten, og for første gang har Yaiza en lavere gjennomsnittlig inntekt enn hovedstaden Arrecife.
Lanzaroteposten vet at mange av de best betalte jobbene finnes i hovedstaden Arrecife, men mange arbeidere velger å bo i landsbyene Tahiche, Costa Teguise eller Teguise, og betaler skatten sin der.
Opplysningene er basert på skatteopplysninger fra 2020, skriver regjeringen i en melding.
Ingen inntektstall er offentliggjort, men Lanzaroteposten presenterte i mai 2021 en oversikt over husstandenes månedlige inntekter (familiens samlede inntekter) i forbindelse med en statlig rapport om boligpriser. Les mer HER.
Prisen på bensin og diesel på Lanzarote gikk ned igjen i september

Bensinstasjonen PCAN i Tias er stasjonen hvor man nå får den billigste bensinen på Lanzarote. Både bensin (95 oktan) og diesel selges for 1,40 euro per liter. Med rabatten fra staten og oljeselskapet blir det en literpris på 1,20 euro, omtrent tolv kroner.
Øyas dyreste bensin finner man i landsbyen Haria i nord. Der selges 95 oktan til 1,59 euro per liter. Med rabatt blir det 1,39 euro per liter.
32 arbeidsinspektører har kommet til Kanariøyene

32 arbeidsinspektører har kommet til Kanariøyene for å forsterke kontrollen som de lokale inspektørene utfører.
Arbeidet består blant annet av å undersøke om arbeiderne blir betalt korrekt, at de riktige sosiale ytelsene blir betalt, og at alle har en gyldig kontrakt.
Et vanlig problem er at mange ansatte har en såkalt minimumskontrakt. Det betyr at vedkommende har en kontrakt hvor man skal arbeide f.eks ti timer hver uke, og betaler skatt og sosiale utgifter for disse ti timene. I virkeligheten jobber den ansatte 50-60 timer i uka, og får lønn «under bordet» for timene som ikke står i kontrakten.
Dette gjorde store utslag under pandemien, hvor staten dekket opp til 2/3 av den lønna som stod i kontrakten hvis de ansatte ble permittert. Mange fikk derfor store økonomiske problemer på grunn av denne ulovlige «arbeidskontrakten».
Mange har tidsbegrensete kontrakter, slik at arbeidsgiver slipper å ansette arbeideren i fast jobb.
Så langt i år har inspektørene avdekket 4756 tilfeller hvor folk jobbet ulovlig. De fleste av disse, 3269 arbeidere var ikke registrert i det spanske trygdesystemet. 114 personer fra land utenfor EU/EØS jobbet uten arbeidstillatelser.