Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 19.august 2022

Hola!

Ukene flyr når man har det godt!
Det er varme dager på solskinnsøya, og varmere skal det bli! Det spanske værinstituttet AEMet melder om 32 grader denne helga, men det går ned til «bare» 29 grader mandag. Vi klager ikke!

Biler velter

I serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn» har vi i dag dessverre kommet fram til bil nr.175.

Bil nr.175. Foto: La Voz de Lanzarote

Denne bilen veltet på LZ-20 i La Vegueta. Da politiet kom til stedet var passasjeren(e) ikke på stedet…Bilen hvilte godt mot en telefonstolpe, hvor flere ledninger hadde falt ned.
Denne serien startet i Lanzaroteposten/Fredagspilsen høsten 2016.

Casa Tina´s blir kinarestaurant

Undertegnede var på vei inn til restauranten Casa Tina´s rett over gata for Burger King på Avenidaen i Puerto del Carmen i går.
Der var det stengt, og inne i restauranten jobbet det folk med å rive ut inventar, og legge nytt gulv. Grunn: Nå skal det bli kina-restaurant der!
Kanskje blir navnet «Great Asia»? 2.september åpner restauranten som tilbyr kinamat, thai, sushi og internasjonale retter.

Jeg må bare spørre: Hvor mange kinarestauranter trenger vi på Lanzarote? Tydeligvis flere, for samme eier åpner en annen restaurant under norske Vikinghuset i november…les Lanzaroteposten fra i går om akkurat det!

Foto: Lanzaroteposten

Rap-mesterskap på Lanzarote!

Det tok ei stund før undertegnede klarte å finne ut hva slags arrangement dette var. «Batalla de Gallos» betyr jo egentlig «hanekamper», men med kyndig hjelp av oversetter Gyrid fant vi ut at dette var en konkurranse i rap og hip-hop! Lett skal det ikke være, så takk for hjelpen!

I kveld er det altså finale i en konkurranse som har gått siden mai, og til finalen har fem artister kvalifisert seg.
Rap-artisten Daniela Garsal skal også opptre. Hun er en av de mest kjente rapperne i Spania, og vil selvfølgelig trekke masse folk til havna i Gamlebyen i Puerto del Carmen kl.20 i kveld.
Gyrid og undertegnede står helt sikkert i første rekke, med øreklokker på!

Er du klar for Mister Arrecife-konkurransen?

Det er mange måter å gjøre hovedstaden Arrecife kjent på!

Foreningen for mote og kunst på Lanzarote, La Asociación de Moda y Arte en Lanzarote (AMAL) mener at å arrangere en Mister Arrecife-konkurranse er en bra måte å promotere Lanzarote og spesielt byen Arrecife på.
De forskjellige aktivitetene som deltakerne skal  utføre vil vise byen fra sin beste side, fremme sosial samhørighet, og gi økonomien et løft, står det i meldingen som er sendt ut.

Misse- og mister-konkurransene er seriøse saker på Kanariøyene!
Ofte er både ordførere og andre kommunestyremedlemmer med i juryen som skal velge ut de som vinner, og lokalavisene dekker hele seansen på første side.

For første gang åpner arrangørene for at deltakerne kan komme fra hele Spania, og senere kvalifisere seg for Mister Europa-konkurransen.
Hver deltaker må sette seg inn i ett av flere sosiale prosjekter i sin hjemby, og presentere dette for juryen. Et kulturelt prosjekt skal også presenteres.
Man må være mellom 17- 30 år, og juryen «vil ikke diskriminere noen på grunn av størrelse, mål, vekt eller fysisk tilstand«, sier arrangørene… Konkurransen arrangeres i Arrecife fra 25.november.

Tysk regissør som plasserte Lanzarote på det store lerretet, er død

Fra filminnspillingen på Lanzarote. Foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Den tyske regissøren Wolfgang Petersen ble berømt da han i 1981 vant en Oscar for filmen «Das Boot», filmen om de tyske ubåtene.
Det var også Petersen som laget «Air Force One» med Harrison Ford og Glenn Close i 1997.

I 1985 ble filmen «Enemy Mine» innspilt på Lanzarote, med filmstjernen Dennis Quaid i hovedrollen, og regissert av Wolfgang Petersen. Flere scener ble innspilt i nasjonalparken Timanfaya og i området ved den grønne lagunen i El Golfo. Handlingen skulle nemlig foregå på en planet i det ytre verdensrommet.

Se reklamefilmen fra «Enemy Mine» her, med fine scener fra Lanzarote:

Petersen irriterte regjeringen på Lanzarote noe voldsomt da han tok med seg en lastebil full av steinblokker fra Lanzarote tilbake til München; han trengte det for å fullføre filmscenene i Tyskland…
Wolfgang Petersen ble 81 år.

Det var Gazette Life som skrev om dette først.

Jaktsesongen på Lanzarote er i gang

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Regjeringen på Lanzarote forteller nå at jaktsesongen på øya er i full gang.

Fram til 30.oktober er det kaniner det jaktes på, ved hjelp av hunder, falker og ildere. Det er bare lov å jakte på torsdager og søndager. Arrangeres det festivaler eller andre religiøse markeringer disse dagene, er det ikke lov å jakte.
Fra 18.september starter jakten på rapphøns og steinduer ved å bruke hunder og falker. Jakten går fram til 30.oktober, og bare på søndager.

Da kan det være tryggere å ta seg en tur på fredagspilsen!

Som vanlig møtes vi på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen i kveld fra kl.19. Alle er hjertelig velkommen!
Las Vistas ligger på skrå over gata fra helsesenteret og postkontoret i Puerto del Carmen.

Fløyelsemyk saxofon og Frank Sinatra-låter på taket på Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen hver søndag!

 

Sax på taket! Foto: Lanzaroteposten

Jeg har funnet min søndagsunderholdning i solsteken!
Hver søndag mellom kl.13-15 spilles det myke saxofonlåter sammen med rolige låter av Frankie Boy og Dean Martin i området hvor utekinoen er på taket av Biosfera shoppingsenter. På terrassen er det fine parasoller som beskytter mot den varme solen, og så blir man servert kalde drikker og varme småretter…fin søndag!

Historiske fakta

1974: Nasjonalparken Timanfaya ble åpnet for publikum. Målet var å gi folk opplysninger om hva som skjedde fra september 1730 til april 1736,  da nesten en firedel av Lanzarote ble dekket av lava og aske på grunn av flere vulkanske utbrudd.

1992: Mikhail Gorbatsjov tilbrakte tre uker i den kongelige residensen La Mareta i Costa Teguise.

I morgen lørdag presenterer Lanzaroteposten ti nyttige spanske ord og uttrykk det kan være lurt å kunne før neste tur til Lanzarote!

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast