nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 16.august 2022

Regjeringen på Lanzarote leder et forskningsprosjekt om virkningen av klimaendinger
Ministeren for kulturarv på Lanzarote, Ariagona González (i midten) leder et hav-prosjekt på Lanzarote. Foto: Cabildo de Lanzarote

Regjeringen på Lanzarote samarbeider med en vitenskapelig gruppe fra universitetet i Las Palmas for å finne ut hva som skjer med livet i havet når temperaturen på havvannet stiger. Prosjektet ledes av Ariagona González, medlem av regjeringen på Lanzarote.

To oseanografiske bøyer er plassert på 10-15 meters dyp i Bocaina-stredet mellom Lanzarote og Fuerteventura. Disse bøyene gir daglig nyttig informasjon om livet i havet.

Ministeren fra Lanzarote, Ariagona González er utdannet innen havvitenskap. Hun forteller til lokalavisa at klimaendringene gjør at livet i havet utenfor Lanzarote vil endres dramatisk hvis vi ikke griper inn og tar ansvar. Derfor er dataene fra bøyene viktig å tolke.
Vi ser allerede negative utslag på livet i havet etter stadig flere og lengre hetebølger i området. Vannet blir forsuret, noe som igjen ødelegger økosystemet.
Dataene som innhentes fra havet utenfor Lanzarote er et viktig bidrag til andre studier i området som kalles Makaronesia.
Makaronesia består av øygruppene Kapp Verde-øyene, Kanariøyene og Azorene og Madeira, som alle er øyer av vulkansk opprinnelse.

Barna på Lanzarote lærer livredning
Foto: tinajo.es

Denne uka har barn og unge i Tinajo kommune på Lanzarote fått opplæring i hjerte-og lungeredning.
Kommunen har satt i gang en kampanje for barn og unge som de har kalt «Denne sommeren, en trygg dukkert», og denne uka har representanter for brannvesenet, Sivilforsvaret og andre nødetater stilt opp for å lære de unge hva man gjør dersom noen har vært utsatt for en mulig drukning.

Prisen på drivstoff på vei ned
Foto: pixabay

Den siste måneden har prisen på bensin og diesel gått litt ned på Lanzarote.
I følge departementet for energi på Lanzarote finner man øyas rimeligste bensin på bensinstasjonen i Marina Rubicon i Playa Blanca.
Der selges bensinen til 1,44 euro per liter før den statlige rabatten på 0,20 euro per liter. Dieselprisen er 1,50 euro.
Texaco-stasjonen i Haria nord på Lanzarote selger øyas dyreste bensin, 20 centimos dyrere enn i Playa Blanca.

Drosjetakstene i hovedstaden Arrecife har gått opp 
Foto: taxidearrecife.com

Å kjøre drosje i hovedstaden Arrecife har blitt dyrere. Alle priser har gått opp: kjøring på hverdager, på natten, på helligdager, ventetid og så videre.
Startprisen på dagen er 2,55 euro, en økning på 6,4 prosent. På natten er startprisen 3,20 euro, fem prosent mer enn før.
På dagen øker kilometerprisen med 0,70 euro (sju kroner), som er en økning på 12 prosent. På natten økes kilometerprisen med o,75 euro, en økning på 19 prosent.
Siste gang prisene i Arrecife ble justert var i 2016. Drosjene i hovedstaden på Lanzarote har i mange år hatt de laveste prisene på Kanariøyene. Selv om prisene nå er oppjustert, er drosjene i Arrecife ennå blant de billigste på øyene.

Og når drosjene i Arrecife har satt opp prisene, er det vel bare dager eller uker før de andre kommunene følger etter!

112-sentralene mottok over 2000 samtaler hver dag
Foto: Gobierno de Canarias

De forskjellige nød-sentralene (112) på Kanariøyene mottok tilsammen 375 379 samtaler de første seks månedene i år. Dette blir i gjennomsnitt 2074 samtaler per dag. Dette er ti prosent flere enn i samme periode i 2019.
59 prosent av samtalene krevde utrykning av nødetatene, mens 41 prosent ble løst over telefonen.

Nødetatene kan nåes ved å ringe 112, UTEN å bruke landkoden for Spania, 0034. Behersker man ikke spansk, finnes det operatører som snakker både engelsk, tysk, fransk og italiensk.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast