nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 4.august 2022

Færre utlendinger bor på Kanariøyene, men ikke på Lanzarote
Folk på Lanzarote. Foto: Lanzarote Business and Residencia Association

De siste ti årene har andelen av utenlandske innbyggere falt med 23 000 personer på Kanariøyene. Nå bor det like under 288 000 personer på øyene som ikke er spanske, mens det i 2012 bodde 310 000 utlendinger der.

Det er annerledes på Lanzarote!
Tallet på utenlandske innbyggere har steget jevnt og trutt de siste årene. I 2021 bodde det 48 636 utlendinger på solskinnsøya. Den største gruppen utlendinger på Lanzarote er fremdeles fra Storbritannia. 6 725 briter bodde fast på Lanzarote i 2021.

I Tias kommune (med Puerto del Carmen) bodde det i fjor 12 500 personer som ikke er født i Spania. Det er nesten 40 prosent av alle innbyggerne i kommunen.

For ti år siden var den største utenlandske folkegruppen på Kanariøyene fra Tyskland. I dag har italienerne inntatt førsteplassen; det bor over 50 000 italienere på Kanariøyene. Tallet på personer fra Columbia og Marokko har ikke forandret seg de siste årene.

På den lille Kanariøya El Hierro bor det nå 427 personer fra Venezuela, mest på grunn av den politiske situasjonen i Venezuela.

Man kan lese mer om hvem som bor på Lanzarote i en tidligere artikkel i Lanzaroteposten ved å klikke HER.

En av fire på Lanzarote tar medisiner for psykiske problemer etter pandemien
Folk i Arrecife. Foto: cabildode lanzarote.com

Regjeringens «sosiobarometer» forteller at det er en økning av medisiner for å bekjempe depresjon eller angst på Lanzarote.
Over 25 prosent av de spurte sier at de tar medisiner for å behandle psykiske problemer etter pandemien. Før 2020 var det 17 prosent av befolkningen som tok medisiner mot depresjon eller angst.

Av de 25 prosent som tok medisiner svarte over 73 prosent at de tok angstdempende midler hver dag, mot ni prosent som gjorde dette før pandemien. Det er også en kraftig vekst av personer som daglig tar smertestillende medisiner; fra et forbruk på en prosent før 2020 til over 66 prosent i år.

Over 20 prosent av de som sliter på Lanzarote har bedt om og/eller har mottatt profesjonell hjelp for sine problemer. Dette gjør Lanzarote til den nest beste øya på Kanariøyene når det gjelder hjelp til psykisk helse, bare bak øya El Hierro.

I dag åpnes et nytt shoppingsenter i Puerto del Carmen
Innkjøringen til shoppingsenteret i PdC, foto Lanzaroteposten

I dag torsdag åpner de første butikkene inne i det nye shoppingsenteret SOCO på Avenidaen i Puerto del Carmen, rett ved Suite Hotel Fariones.
En av de største butikkene der blir supermarkedet Mercadona, som ligger i 1.etasje, inne i selve senteret. Videre blir det åtte andre bedrifter/butikker i senteret. Det er 346 parkeringsplasser inne i senteret, med innkjøring fra Avenidaen.

Bluesea Hotel i Puerto del Carmen selges
Foto: Bluesea Hotel

Bluesea Hotel i Puerto del Carmen skal selges. Hotellet ligger i samme gata som TUI-hotellet Cinco Plazas, Calle Anzuelo.
I pressemeldingen står det at hotellet drives videre i denne prosessen, i og med at det er eierselskapet som er konkurs.

Hotellet har 113 rom, og ble bygget i 1998, og totalrenovert i 2006. Salgssummen er ikke kjent.

Vannverket på Lanzarote gikk med stort underskudd i fjor
Foto: Canal Gestión

Canal Gestión heter det private selskapet som har ansvaret for å lage ferskvann på Lanzarote via avsaltningsverket mellom Arrecife og Costa Teguise. I 2021 gikk selskapet med et stort underskudd. Tapet var på 15,7 millioner euro, over 150 millioner kroner.

I årsrapporten skylder man på mangelen av turister og økte energipriser, og foreslår å øke prisene på ferskvann for innbyggerne for å dekke underskuddet.
Det som IKKE nevnes i rapporten er det enorme tapet av vann som skjer på veien ut fra avsaltningsverket. I fjor ble det produsert 27 million liter ferskvann, mens det bare ble fakturert for 10,5 million liter.

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere forsvinner over 60 prosent av ferskvannet på grunn av lekkasjer og ulovlig tapping.
Det ligger omtrent 1500 kilometer vannledninger på øya, hvorav de fleste er over 30 år gamle. Det er planer om å bruke 20 millioner euro som skal brukes til å skifte ut ledningnettet for å få slutt på lekkasjene.

I rapporten vises det også til flere korrupsjonssaker som er oppdaget i styret av selskapet som eier Canal Gestión, Canal de Isabel II på fastlandet, uten at underskuddet skyldes dette.

Teguise kommune bevilger mer penger til å fullføre prosjekter
Nå skal arbeidet med å restaurere festningen i Teguise fullføres. Foto: Lanzaroteposten

Sist mandag bevilget kommunestyret i Teguise 2,4 millioner euro, 24 millioner kroner som skal brukes til å fullføre prosjekter som ble stoppet av pandemien.
Pengene skal brukes til å bygge ferdig et samfunnshus i Caleta de Sebo på øya La Gaciosa, fullføre restaureringen av festningen Castillo de Santa Barbara som «passer» på landsbyen Teguise, nye gatelys i Costa Teguise, pusse opp parker i Tahiche, og forbedre standarden på veiene i kommunen.
Sjefen for finansene i Teguise kommune sier til lokalavisene at økonomien i kommunen er god takket være fornuftig bruk under pandemien.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast