Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 10.juni 2022

Hola!

For ei fin uke vi har hatt på solskinnsøya Lanzarote!

Og det vokser og gror på vinmarkene; det er ingen tvil om at dette blir det god vin ut av!

Vindruene trives godt i det fine været på Lanzarote! Foto: Gunn Langeland

Og nå kommer sommervarmen!
Værinstituttet AEMet melder om temperaturer opp mot 40 grader på Kanariøyene i dagene som kommer. Lørdag kan vi nå 36 grader på Lanzarote, og de neste dagene kan det bli opp mot 38 grader. Men med en fin fønvind blir det levelig på solskinnsøya!
Det er lurt å holde seg i skyggen mellom kl.12 og 15, og drikke mye vann. Gult varsel er sendt ut av myndighetene.

Biler velter

I serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn» har vi i dag dessverre kommet fram til bil nr.164 og 165.

Bil nr.164. Foto: elchaplon.com

Denne bilen veltet søndag morgen ut fra veien LZ-402 i Famara på vestkysten av Lanzarote. Sjåføren var en mann på 25 år, som klaget over nakkesmerter etter ulykken, og ble kjørt til sykehuset for en sjekk.

Bilulykke nr.165. Foto: La Voz de Lanzarote

Natt til onsdag veltet denne bilen på hovedgata Avenidaen ved baren Ruta 66 i Puerto del Carmen. Sjåføren var en mann på 22 år, som ble sendt til sykehuset for en sjekk etterpå. Hvordan i all verden klarte han egentlig dette?

Norwegian flyr fra Torp til Gran Canaria

Foto: norwegian.no

Norwegian gjenåpner ruten Torp Sandefjord Lufthavn til Gran Canaria: Fra 30.oktober flyr selskapet en gang i uken fram til og med påsken 2023. Avgang er satt til hver søndag kl.15.50, med ankomst Gran Canaria kl.20.30. Returen til Torp er kl.08.35 fra Gran Canaria med ankomst Torp kl.15.05,
Forbindelsen med Lanzarote kan bli vanskelig på grunn av sein ankomst til og tidlig avgang fra Gran Canaria.

Norwegian starter opp igjen ruten Bergen til Tenerife fra 5.november, og hver lørdag i vinter. Videre starter Norwegian en ny rute fra Stavanger til Tenerife også fra 5.november.
Det er god forbindelse med lokalfly mellom Tenerife og Lanzarote.

Fra før av vet vi at Norwegian flyr direkte fra Oslo til Lanzarote hver lørdag fra 22.oktober og ut mars 2023.

Alle veier fører (tilbake) til Lanzarote! 

Foto: Lanzaroteposten

Mange av leserne husker på Janak, kelneren på restauranten Hi-Life i Puerto del Carmen. I fjor dro han og hans mor på besøk tilbake til sitt hjemland, Nepal.
Etter at han og familien kom tilbake til Kanariøyene før jul, flyttet de til Fuerteventura. Så dro Janak videre til Portugal, før han denne uken igjen er på plass som kelner på Hi-Life. Vi ønsker ham velkommen hjem!

Ny restaurant i Gamlebyen i Puerto del Carmen

Forleden kveld oppdaget vi en ny restaurant i Gamlebyen i Puerto del Carmen…den hadde allerede vært i drift et par-tre måneder da vi kom over det lysende skiltet «Backstage»!
Restauranten ligger rett ved lekeplassen, like ved den store scenen i havna, der restauranten El Poril tidligere lå.
Innehaveren er tidligere en av sjefene på Cafe La Ola, og serverer spennende spanske og internasjonale retter. Vi får prøve den engang snart:

Foto: Backstage FB

Loppemarked i Puerto del Carmen

Foto: Claudine Roper

I morgen lørdag arrangeres det igjen et loppemarked i C/ Peñas Blancas 33 i bydelen Los Mojones i Puerto Del Carmen.
Det er frivillige som står bak, og inntektene går uavkortet til de katolske nonnenes varmestue i hovedstaden Arrecife, Calor y Café.

Loppemarkedet er åpent fra kl.10 til kl.13.

«Flytende lyder» denne helga!

«Sonidos Liquidos» ble kåret til Spanias beste musikkfestival i 2019, og i morgen lørdag er festivalen i gang igjen på Lanzarote!

Fra en tidligere festival i vindistriktet La Geria. Foto: sonidosliquidos.com

Denne festivalen satser på servering av kortreist mat og drikke, og det beste når det gjelder artister fra det spanske fastlandet og Kanariøyene.
Veien inn til området La Geria stenges for vanlig trafikk fra kl.15 lørdag til kl.03 søndag morgen. Det er i stedet satt opp gratis busser inn til området fra landsbyen Yaiza hvert 20 minutt fra kl.15.30 til kl.02 søndag morgen. Det er også satt opp busser fra de største stedene på øya, som kan bestilles via nettsiden sonidosliquidos.com . Der finner man også programmet for festivalen.

Fotballturnering i Tias

Denne helga er det fotballturnering for de yngre på stadion i Tias. Dette er i forbindelse med markeringen av skytshelgenen San Antonio.
Det kommer lag fra blant annet La Palma, Fuerteverntura, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria og selvsagt Lanzarote.

Urne-nedleggelse for Kolbjørn Borseth

Kolbjørn bodde på Lanzarote de siste årene før han døde på sykehuset i Arrecife 5.mai i år, 69 år gammel. Han ble bisatt ved Sjømannskirken i Puerto del Carmen 10.mai.
Sist søndag ble urnen hans satt ned i Findhorn i Skottland, hvor hans skotske familie bor:

Fra urne-nedleggelsen i Skottland søndag. Foto: Toralf Borseth

Ukas høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Etter strandturen er det kanskje tid for et besøk på fredagspilsen på Las Vistas!
Siste uke var vi ni gjester der, og vi tar en ny runde i kveld fra kl.19.

Las Vistas ligger på skrå over gata for postkontoret og det offentlige legesenterert i Puerto del Carmen.

Historiske fakta

I 1377 var det guanchene kong Zonzamas og dronning Fayna som regjerte på Lanzarote sammen med sine tre barn; sønnene Timanfaya og Guanareme, og datteren prinsesse Ico. 
Det gikk rykter om at sjømannen Martín Ruiz de Avendaño, kaptein på et skip fra det spanske fastlandet var far til prinsessen, for hun var lys i huden og hadde blondt hår…Den godeste Martin hadde nemlig bodd hos kongefamilien i noen dager omtrent ni måneder før Ico ble født…
I 1393 var både kongen og dronningen døde, og sønnen Timanfaya hadde blitt konge. Han ble senere tatt til fange av slavejegere fra fastlandet. Broren Guanareme ble dermed konge, og prinsesse Ico giftet seg med sin halvbror Guanareme.
Hun ble imidlertid ikke akseptert av sine undersåtter, som var guancher. Som dronning måtte hun bevise sin kongelig renhet, heter det i sagaen. Det klarte hun etter å ha overlevd inne i en røykfull hule over lang tid.

Det var altså ymse familieproblemer før i tiden også…
Kilde: Historia de Lanzarote

I morgen lørdag presenterer Lanzaroteposten historien om hvordan og hvorfor Lanzarote ble spansk.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere alle fra Ola i sola!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast