Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 3.juni 2022

Hola!

Det har vært ei vakker uke på solskinnsøya Lanzarote! Noen skyer på morgenen, men fra kl.10-11 kommer sola, og varmen har holdt seg rundt 25-27 grader.
Det blir færre og færre skandinaver på øya fordi mange trekker nordover, men det ventes nye besøk utover sommeren. Vi gleder oss!

Kongelig dansk æresmedalje til han som fikk Ironman til Lanzarote

Kenneth Gasque. Foto: youtube.com

Kennethe Gasque er født i København i Danmark i 1950, og er den personen som klarte å få Ironman til Lanzarote. Dette klarte han fordi han bl.a var «Event Manager» ved det danske sportshotellet Club La Santa på vestkysten av Lanzarote.
Dette har ikke gått upåaktet hen i Danmark, og nylig ble han tildelt den danske æresmedaljen fra selveste kronprins Fredrik.

Bystyret i hovedstaden Arrecife arrangerte en hurtigmalingskonkurranse

Siste uka i mai arrangerte bystyret i hovedstaden en hurtigmalingskonkurranse!
Ja, du leste riktig; her var det om å gjøre å male et motiv fra byen så hurtig som mulig, og samtidig skape et maleri med god kvalitet som en jury kunne like. I følge ordføreren i byen, Astrid Pérez hadde en slik konkurranse et mål om å skape god kultur og øke skaperevnen i byen, hverken mer eller mindre!

Det meldte seg hele 25 kunstnere som ville være med på konkurransen, og dermed var man i gang. Alle fikk utlevert samme utstyr, som like stort lerret, samme antall farger, pensler og så videre. Ingen fikk lov til å ha med seg et foto å male etter.

Vinneren ble Daniel Rodríguez Báez, som malte festningen Castillo de San Gabriel i Arrecife, og utsikten derfra. Festningen ligger midt i byen, rett ved gågata, og huser nå det historiske museet på Lanzarote.

Vinneren Daniel med sitt maleri av festningen San Gabriel. Foto: arrecife.es

Vinneren fikk 800 euro i pengepremier, mens 2. og 3.plassen fikk en premie på henholdsvis 500 og 300 euro. Bildene vil etter hvert bli utstilt for publikum i kulturhuset Casa Amarilla i byen.

Mamma Mia på scenen i Tias

Mandag 6.juni settes musikalen «Mamma Mia» opp på scenen i det kommunale teateret i Tias på Lanzarote. Musikalen er en del av landsbyfesten i Tias som starter 3.juni, når skytshelgenen San Antonio skal feires.
Det er elevene fra Lanzarote teaterskole som står på scenen. Forestillingen starter kl.18. Det ser ut som det er gratis inngang, og ingen registrering på forhånd. Da er det bare å møte opp!

Det fødes færre barn på Lanzarote…

Ill.: pixels.com

Det ser ut som det vil fødes færre enn 1000 barn på Lanzarote i år. Det er en stor nedgang, særlig sammenlignet med topp-året 2007:
Da ble det født 1689 barn på øya. Etter det året har fødselstrenden stadig gått nedover.

I første kvartal i 2022 ble det født 310 barn på Lanzarote, deriblant seks tvillingpar. Gutter er i flertall; 174 mot 141 jenter.

Helt siden 2004 har det vært flere ugifte mødre enn gifte, og alderen på kvinner som føder for første gang har gått opp fra 29 år i 1999 til 31 år i 2022.

Aldri har det vært billigere å reise mellom øyene …med båt!

Er man resident, og vil ta seg en tur over sundet fra Playa Blanca sør på Lanzarote over til byen Corralejo på naboøya Fuerteventura, er det superbillig. Litt dyrere for ikke-residente, og vil man ta med bilen sin er det andre priser. Det finner man ut HER.

Visste du forresten at denne ferjestrekningen er den mest populære strekningen på Kanariøyene? Deretter følger Tenerife-La Gomera og Tenerife-La Palma.

Turen mellom Lanzarote og Fuerteventura tar 25 minutter hver vei, sånn omtrent, og Corralejo er en spennende by!
God tur! PS. Husk pass når du drar over.

Sulten? Hva med ei tapas-rute i Tinajo i juni?

Hver torsdag, fredag og lørdag i hele juni måned har ni etablissementer i Tinajo gått sammen om å invitere gjester på tapas og drikke for bare fem euro per servering!
Dette gjelder disse serveringsstedene:

-Hamburguesería-Arepera El Chinchorro, La Santa
-Bar El Quemao, La Santa
-Tele Club Mancha Blanca
-Restaurante El Volcán, Mancha Blanca
-Yacomar, La Vegueta
-Restaurante Casa Ignacio, Tinajo
-Hamburguesería Two Friends, Tinajo
-Malpeís, Tinajo
-Restaurante Majo Picón, Tinajo

Det er servert!

Andalusia på Lanzarote lørdag

Den andalusiske foreningen på Lanzarote arrangerer en kveld i andalusisk stil i morgen lørdag i Playa Honda.
Det blir kormusikk, dans, og kunst og kultur fra Andalusia, og alle er hjertelig velkommen, skriver arrangørene.
Stedet er Plaza Santa Elena, og det hele starter kl.19.
Flamenco er en dans fra Andalusia; kanskje blir det en oppvisning av denne dansen i Playa Honda?

«Baile andaluz 1893», malt av José Villegas Cordero. Foto: wikimedia.org

Andalusia er den sydligste av Spanias 17 autonome regioner på fastlandet. Hovedstaden er Sevilla.

Ukens høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Vi var seks gjester på siste ukes fredagspils; dette var dobbelt så mange som uka før! Vi er i gang igjen i kveld fra kl.19, på Las Vistas, kanskje etter at man har vært på stranden sammen med vår hustegner Erling?
Las Vistas ligger på skrå over gata for postkontoret og det offentlige legesenteret i Puerto del Carmen. Det er bare å ta seg en tur!

Historiske fakta

I 1312 reiste italieneren Lancelotto Malocello ut fra byen Genova på leting etter broren sin som hadde forsvunnet til sjøs, og var savnet i mange år. Lancelotto fant aldri broren sin, men kom etter hvert til Lanzarote, og ble boende på øya i 25 år. Restene etter hans festningsverk er gravd ut på vestkysten av Lanzarote.
Mange kaller Lancelotto den første europeiske turisten til Lanzarote. Han er også opphavet til navnet Lanzarote, som er en forkortelse av navnet som ble gitt av en kartograf etter at Lancelottos historie ble kjent; Insula de Lancarote Mallucellus. Dette navnet dukket i 1339, på det første kjente kartet hvor Lanzarote er med.

Kilde: Historia de Lanzarote

I morgen lørdag tar vi en tur tilbake i tid, til det gamle Lanzarote, og presenterer blant annet sjeldne bilder fra den gangen Lanzarote ikke hadde mange turister, men livet gikk sin vante gang likevel.

Ei god pinsehelg, og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast