forbruker

Hva er NIE? Og hva er residensia?

Mange lesere har opp gjennom årene lurt på hva disse forskjellige spanske betegnelsene egentlig betyr, og hvem dette angår.

NIE (Número de Identidad de Extranjero) er et identitetsnummer for utlendinger, som tilsvarer omtrent det norske personnummeret. Spanjolenes identitetsnummer kalles NIF (Numero de Identificacion Fiscal), som er et skattenummer, og som følger en livet ut.

Lanzaroteposten har vært i kontakt med en av ekspertene på området, britiske Lydia Thain, som er leder av konsulentselskapet Lanzarote Living Consultancy. Hun gir råd og hjelp med det spanske byråkratiet, og har den siste tiden vært spesielt travel med briter som bor på Lanzarote etter brexit.

Denne artikkelen er en oversettelse av Lydia Thains informasjon, med tilleggsinformasjon fra den norske ambassaden og Lanzaroteposten.

Dokument til venstre: bevis på Residensia. Til høyre NIE. Foto: Lydia Thain

NIE (Número de Identidad de Extranjero) er et identitetsnummer for utlendinger som man først og fremst trenger hvis man skal kjøpe bolig, en bil, åpne en spansk bankkonto, og hvis man skal søke på en jobb i Spania.

I følge EU kan europeere arbeide ved å vise fram sitt pass de første månedene, men enkelte arbeidsgivere krever et NIE-nummer fra første arbeidsdag.
NIE-dokumentet er for utlendinger som skal tilbringe mindre enn 90 dager i Spania. Man har heller ikke lov til å arbeide lenger enn 90 dager. Etter 90 dager må man bytte det hvite NIE-arket med et residensia-bevis.
Man trenger ikke søke om NIE for å få residensia.

Dette sier den norske ambassaden i Madrid:

Statsborgere fra EU og EØS-området og personer med sveitsisk nasjonalitet som oppholder seg lenger enn tre måneder i Spania, må registrere seg hos spanske myndigheter. Ovennevnte personer trenger ikke lenger å ha et oppholdsdokument, men må registrere seg hos spanske myndigheter.

Residensia: Dette dokumentet har akkurat samme nummer som eventuelt ditt NIE. Residensia er for utlendinger som ønsker å bo over lengre tid i Spania, mer enn 90 dager i året.
Det er lettere å søke om jobb i landet dersom man allerede har residensia.
Når man har fått residensia varer den livet ut, men de første fem årene må man vise at man kan forsørge seg selv. Deretter søker man om permanent residensia.

Lanzaroteposten vet at det har blitt strengere å få residensia i Spania. Nå kreves blant annet en privat spansk helseforsikring.

Ønsker man ytterlige informasjon om NIE/Residensia kan man ta kontakt med Lanzarote Living Consultancy.

At det spanske byråkratiet kan være vanskelig en gang i blant, kan denne videoen kanskje vise oss…og veldig satt på spissen, da!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast